back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κριτική της αντιπολίτευσης για έλλειμμα πολυφωνίας στην ενημέρωση – Τι απαντά το ΕΣΡ

Διαβάστε επίσης

Έλλειμμα πολυφωνίας στην ενημέρωση στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την οποία ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αρχής σημείωσε εμφατικά την υποστελέχωση του Συμβουλίου και αναφέρθηκε στις νομικές και πρακτικές δυσκολίες στην διεξαγωγή του έργου του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ Κουτρουμάνος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τις δυνατότητες που έχει «είναι σαν κάποιος να με έχει εφοδιάσει με νερό και αλεύρι και να έχει τη φιλοδοξία να προκύψει παντεσπάνι».  Σημείωσε μάλιστα ότι προσωπικό που αποχώρησε δεν αντικαταστάθηκε από νέα στελέχη κι ο έλεγχος γίνεται μόνο από ένα άτομο.
«Το ΕΣΡ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας, ωστόσο, σχεδόν καμία από τις αποφάσεις του, δεν υλοποιήθηκε, καθώς το ΣτΕ τις ακύρωσε με σχεδόν πανομοιότυπο σκεπτικό», επεσήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κουτρουμάνος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις και να γίνεται ποιοτική αξιολόγηση των ειδήσεων, αλλά πρακτικά δεν είναι δυνατόν με την υπάρχουσα κατάσταση λόγω της υποστελέχωσης.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης, κάλεσε το ΕΣΡ να θέσει με αυστηρότητα το θέμα στην πολιτική ηγεσία, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα και να λειτουργήσει σωστά και δημοκρατικά. Από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι πολλά ΜΜΕ ασχολούνται περισσότερο με «πιασάρικα» και «εφήμερα», ενώ πρότεινε το ΕΣΡ να καλεί σε ακρόαση ανά τακτά χρονικά διαστήματα διευθυντές ΜΜΕ για μια ουσιαστική συζήτηση. Από το ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και σχολίασε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ«για να βγει εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην ΕΡΤ έπρεπε να έχει αναστηθεί ο Λάζαρος».
Επίθεση στο ΕΣΡ και τον πρόεδρο του εξαπέλυσε η Ελληνική Λύση με τον Αντώνη Μυλωνάκη να δηλώνει «σοκαρισμένος» από την τοποθέτηση Κουτρομάνο και να τον κατηγορεί γιατί δεν πιέζει για διορισμούς. Για απουσία των θέσεων του ΜέΡΑ 25 από πολλά ΜΜΕ έκανε λόγο και η Σοφία Σακοράφα, ενώ επιτέθηκε στην ΕΡΤ για τη «χυδαία» κάλυψη του περιστατικού με τη μετακίνηση στην Αίγινα του Γιάνη Βαρουφάκη. Απέρριψαν την κριτική και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης βουλευτές της ΝΔ, κάνοντας λόγο για κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πολυφωνία.
Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα