back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βαρύς ο… λογαριασμός της υγειονομικής κρίσης για το ασφαλιστικό

Διαβάστε επίσης

Οικονομικό ντόμινο με επιπτώσεις στα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η αύξηση της ανεργίας και η “ελαστικοποίηση” των σχέσεων εργασίας, εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκφράζουν φόβους ότι η μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υποχρέωση για καταβολή αναδρομικών σε περίπου 250.000 συνταξιούχους στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ για τις επικουρικές συντάξεις και ενδεχόμενη νέα απόφαση του ΣτΕ για τις κύριες συντάξεις, υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει το κρατικό κορβανά με περίπου 2 δις ευρώ.
Αναλυτικότερα, ο…λογαριασμός της υγειονομικής κρίσης για το ασφαλιστικό διαμορφώνεται ως εξής:
Περιορισμός εσόδων από την αύξηση της ανεργίας, η οποία θα προκύψει από απολύσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις αλλά και προσλήψεις που δεν θα γίνουν σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση.
Μείωση εσόδων από την μετατροπή συμβάσεων πλήρους εργασίας σε ευέλικτης απασχόλησης.
Απώλειες εσόδων από αδήλωτη εργασία, αδήλωτες υπερωρίες και επιβάρυνση του εργασιακού αντικειμένου μέρους του προσωπικού, αντί νέων προσλήψεων.
Αναδρομικά, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις, στα οποία πρέπει να προστεθούν άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση, από την αύξηση στις επικουρικές, που οδηγούν σε συνολική υποχρέωση της τάξεως των 600 εκατομμυρίων.
Αναδρομικά της τάξεως των 750 εκατομμυρίων ευρώ στην περίπτωση που η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους -έστω εν μέρει- για την επιστροφή περικοπών από το 2012 στις κύριες συντάξεις.
Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα