19.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

19.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει την εστίαση

Διαβάστε επίσης

Η αξιοποίηση περισσότερων εξωτερικών δημόσιων χώρων καθώς και η χρήση εσωτερικών χώρων που περικλείονται από τζάμια και είναι επί της ουσίας ημιυπαίθριοι αποτελούν τις δύο λύσεις που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για να αυξήσει τη δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης.

Μέτρα ενίσχυσης κυβέρνησης και δήμου για τα καταστήματα εστίασης

O Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων χώρων, Βασίλης Κορομάντζος, προαναγγέλλει ότι εντός των ημερών πρόκειται να εκδοθεί από την κυβέρνηση μια πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης επιπλέον τετραγωνικών μέτρων σε εξωτερικό ανοικτό δημόσιο χώρο για τις επιχειρήσεις εστίασης. Οι τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα πάντα με τον αντιδήμαρχο, αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις εστίασης θα έχουν την δυνατότητα να αιτούνται στους δήμους να λάβουν τον διπλάσιο Χώρο από αυτόν που τους έχει χορηγηθεί (δηλαδή εάν σε κάποιον έχουν χορηγηθεί 50 τετραγωνικά μέτρα να μπορεί να ζητήσει επιπλέον 50 τ.μ. στην επιχείρηση του, εφόσον βέβαια υπάρχει ελεύθερος χώρος που μπορεί να τοποθετήσει τα τραπεζοκαθίσματα).

Επέκταση εξωτερικών χώρων χωρίς πρόσθετα δημοτικά τέλη – μειωμένα κατά 1/2 για όσους δεν κάνουν επέκταση

«Όσοι μετά την αίτηση τους πάρουν πρόσθετους χώρους, δηλαδή επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα τέλη από τον δήμο», ξεκαθαρίζει ο κ. Κορομάντζος. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να πάρουν άλλον επί πρόσθετο χώρο -επειδή δεν θα πληρούν τος προϋποθέσεις λόγω έλλειψης κοινόχρηστων χώρων που μπορούν να τους αξιοποιήσουν-, αυτοί θα πληρώσουν μειωμένα κατά το ήμισυ τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (δημοτικά τέλη). Το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα μέτρα είναι μέχρι τέλος του έτους».

Ο Δήμος είναι και θα είναι κοντά κοντά στις πληγείσες επιχειρήσεις

Όλα αυτά γίνονται, καταλήγει ο κ. Κορομάντζος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που έμειναν δυο μήνες κλειστές και απασχολούν έναν αριθμό προσωπικού. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα από αυτό το κλείσιμο λόγω του κορονοϊού.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος της Αθήνας θα φροντίσει ώστε να εξασφαλίσει ελεύθερους χώρους ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν αυτές οι επιχειρήσεις στον βαθμό βέβαια που μπορεί. Αυτό δεν σημαίνει Ότι θα πρέπει να παραβλάπτονται τα συμφέροντα των υπολοίπων πολιτών που θέλουν να απολαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους. Άρα θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των επιχειρήσεων αλλά και του ενδιαφέροντος που έχουν οι πολίτες προκειμένου να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χώρο τους».

Θετικές οι πρώτες απόψεις του Κλάδου για τα μέτρα

Οι λύσεις αυτές αντιμετωπίζονται θετικά από τον κλάδο, θεωρούνται ωστόσο μη επαρκείς εάν δεν συνοδευτούν από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς και από την ευελιξία στην εφαρμογή του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Οι 5 βασικές κατευθύνσεις

Κατά τη προχθεσινή τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία της εστίασης.

Αυτές είναι:
1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου.
3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων.
4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.
5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Η χρήση περισσότερων εξωτερικών δημόσιων χώρων από τα καταστήματα, θεωρείται από τον κλάδο ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δυναμικότητας τους στο 50%, από το 1/3 που προβλέπεται με βάση τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού (αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι και αριθμός ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά του).

Ωστόσο, αυτό θα ισχύει κατά βάση για επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και όχι για τις υπόλοιπες. Το γεγονός, πάντως, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τους δήμους οδηγεί τον κλάδο στην εκτίμηση ότι τελικά η εστίαση δεν θα λειτουργήσει νωρίτερα, ακριβώς διότι θεωρείται ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος. Τα νέα δεδομένα που έπεσαν χθες στο τραπέζι από την κυβέρνηση αφήνουν σε εκκρεμότητα, όπως επισημαίνει η αγορά, το θέμα των χώρων εστίασης που βρίσκονται εντός των εμπορικών κέντρων. Υπενθυμίζεται ότι τα εμπορικά κέντρα προβλέπεται –με βάση τουλάχιστον τις έως τώρα επίσημες ανακοινώσεις– να επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, όμως οι χώροι εστίασης που βρίσκονται εντός αυτών λογίζονται ως εσωτερικοί και γι’ αυτό ίσως δεν θα λειτουργήσουν την ίδια ημερομηνία.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα