back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Γαλλία ζητά αυστηρές κυρώσεις στο Ισραήλ σε περίπτωση που προχωρήσει σε προσάρτηση μέρους της Δυτικής Οχθης

Διαβάστε επίσης

Η Γαλλία παροτρύνει τους Ευρωπαίους εταίρους της να εξετάσουν να απειλήσουν το Ισραήλ με μια σκληρή απάντηση αν προχωρήσει σε μια ντε φάκτο προσάρτηση μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Την σκέψη αυτή ανέφεραν τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters. Το Βέλγιο, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο θέλουν επίσης να συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής τιμωρητικών οικονομικών μέτρων στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή, αν και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε συλλογική δράση.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο για την επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε εβραϊκούς οικισμούς και την κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, βάσει του αμφιλεγόμενου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο. Οι Παλαιστίνιοι έχουν αντιδράσει με οργή απέναντι στα σχέδια του Ισραήλ να εδραιώσει την κυριαρχία του στα εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τα τιμωρητικά μέτρα που ίσως εξετάσουν τα κράτη μέλη του μπλοκ για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν το Ισραήλ να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Αναφορικά με τη διαδικασία, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), να καταρτίσουν έναν κατάλογο επιλογών.
Και τα 27 κράτη της Ένωσης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε απάντηση των Βρυξελλών και οι στενότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, είναι ενδεχόμενο να εμποδίσουν ακόμη και τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Ένας Ευρωπαίος εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει εσωτερικές συζητήσεις αλλά σχολίασε πως: «η προσάρτηση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και εάν προχωρήσει η προσάρτηση, η ΕΕ θα ενεργήσει αναλόγως».

Οι κίνδυνοι για το εμπόριο

Το Ισραήλ αποτελεί για χρόνια μέρος του προγράμματος της ΕΕ για την Έρευνα & Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ, προϋπολογισμού περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του 2014 και του 2020, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΕ είναι επίσης ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ και η χώρα επωφελείται από τις εμπορικές προτιμήσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό συνασπισμό παγκοσμίως.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ αποκλίνει από τις «διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους». Ο ίδιος ανέφερε ότι τα βήματα για την προσάρτηση παλαιστινιακού εδάφους, «εάν εφαρμοστούν, δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς αμφισβήτηση». Αυτή είναι η άποψη της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.
«Υπάρχει σαφώς η ανάγκη να δούμε τι σημαίνει προσάρτηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και πρέπει να γνωρίζουμε τις επιλογές μας», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε σε συζητήσεις. «Πρέπει επίσης να πούμε ποιές ακριβώς θα ήταν οι συνέπειες της προσάρτησης, ιδανικά ως ένας τρόπος για να σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση», σημείωσε ο διπλωμάτης.
Παράλληλα σήμερα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο πως το Λονδίνο δεν θα υποστηρίξει μια ισραηλινή προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης, καθώς αυτή θα καθιστούσε πιο δύσκολη την επίτευξη λύσης δύο κρατών με τους Παλαιστινίους.
Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα