15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Iταλία: Στις περιφέρειες η δικαιοδοσία για άρση των περιοριστικών μέτρων με ορόσημο την 18η Μαΐου

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της Ιταλίας  ανακοίνωσε τελικώς την εκχώρηση στις περιφέρειες της δικαιοδοσίας  γιά άρση  των  περιοριστικών  μέτρων  που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας . Και καθώς οι περιφέρειες επείγονται υπό την πίεση των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκληση των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς την ερχόμενη εβδομάδα.
Παρότι  αρκετοί περιορισμοί έχουν χαλαρώσει πολλές περιφέρειες δυσφορούν για τον  σταδιακό τρόπο  με τον οποίο η κεντρική κυβέρνηση  αποκλιμακώνει τα περιοριστικά μέτρα και ζητούσαν εδώ  και  ημέρες την δικαιοδοσία να αποφασίζουν  για τον τον έλεγχο της διαδικασίας.
Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα. Όμως μπαρ, εστιατόρια και κομμωτήρια θεωρητικά δεν θα άνοιγαν συμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς  πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο. Τώρα η επαναλειτουργία θα επιταχυνθεί με ημερομηνία ορόσημο την18η Μαΐου
Στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ υπουργών και τοπικών αιρετών χθες  η κυβερνητική συμμαχία συμφώνησε οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας να κινηθούν η καθεμιά με τον δικό της ρυθμό, σε μία κίνηση εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών και ηγέτη των 5  Αστέρων  Λουίτζι ντι Μάγιο  “οι περιφέρειες θα λάβουν (σύντομα) οδηγίες για να ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια και κλινικές αισθητικής από τη 18η Μαΐου” .
Η κυβέρνηση στην Ρώμη διστάζει και δικαιολογημένα . Η Ιταλία θρηνεί σχεδόν 31.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του  COvid-19 . Είναι ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων στον κόσμο , μετά τ τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα περιοριστικά μέτρα μέσα δυο και πλέον μήνες  οδήγησαν στην ανάσχεση  της εξάπλωσης . Χθες,  Δευτέρα, καταγράφηκαν 744 νέα κρούσματα μόλυνσης. Επρόκειτο για τη μικρότερη ημερήσια αύξηση από την 4η Μαρτίου. Ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση (179) που ανακοινώθηκε χθες ήταν ελαφρά υψηλότερος της προηγουμένης (165) αλλά παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το όριο των 200, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.
Επίσης χθες, ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έπεσε χθες κάτω από τους 1.000 – στους 999, για πρώτη φορά από τη 10η Μαρτίου, δηλαδή την επομένη της απόφασης να επιβληθεί το lockdown, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ είχε κορυφωθεί την 3η Απριλίου, όταν ανερχόταν σε 4.068.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια για να εμποδίσει τη νότια περιφέρεια της Καλαβρίας να επιτρέψει να ανοίξουν ξανά εστιατόρια και μπαρ με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, επιχειρηματολογώντας πως αυτό ήταν πολύ πρόωρο.
Τώρα, η κυβέρνηση και μετά την διμεσολάβηση της κεντροαριστεράς άλλαξε στάση και προχωρά στην αποκέντρωση «Ο πρωθυπουργός Κόντε αποδέχθηκε το αίτημά μας για αυτονομία», δήλωσε ο Τζοβάνι Τότι, ο κεντροδεξιός περιφερειάρχης της Λιγουρίας. «Προχωρώντας μπροστά με κοινή λογική, μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι μαζί», διαβεβαίωσε.
Newsroom Αθήνα 984
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα