back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Άξονα του κακού» χαρακτηρίζει η Άγκυρα την πενταμερή – Συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ

Διαβάστε επίσης

Υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια συγκαλείται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με βασικό θέμα την τουρκική παραβατικότητα στη «σκιά» των πρόσφατων εξελίξεων στον Έβρο, αλλά και των συνεχιζόμενων προκλήσεων στο Αιγαίο, καθώς και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϊ χαρακτήρισε χθες «άξονα του κακού που επιδιώκει χάος και αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο» την πενταμερή που συγκλήθηκε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η πενταμερής κατέληξε σε διακήρυξη με την οποία καταδικάζονταν οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έγινε έκκληση στην Άγκυρα να απομακρυνθεί από το μέτωπο της Λιβύης.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως οι πέντε «επιδιώκουν περιφερειακό χάος και αστάθεια μέσω των πολιτικών που επιδιώκουν και δεν βλέπουν κανένα κακό στο να θυσιάζουν τις δημοκρατικές φιλοδοξίες των λαών στη φρικτή επιθετικότητα δικτατόρων, και που βρίσκονται σε παραλήρημα, καθώς οι ατζέντες τους διαταράσσονται από την Τουρκία». Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αποφεύγουν να ξεκινήσουν διάλογο με την Τουρκία και το ψευδοκράτος, βασίζονται σε «άσχετους μη περιφερειακούς δρώντες» (σ.σ Γαλλία και ΗΑΕ), κάνοντας μάλιστα λόγο για νοοτροπία αποικιοκρατίας.
«Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Οι ηγέτες αυτής της χώρας φαίνεται να προτιμούν εδώ και καιρό να παραιτηθούν από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των δικών τους λαών, παρά να τα προστατεύουν», ανέφερε ο κ. Ακσόι. «Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω ενός γνήσιου και ρεαλιστικού διαλόγου και μέσω της συνεργασίας παρά με την προσπάθεια δημιουργίας άξονα του κακού», όπως είπε.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε χθες πως «κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα για δημιουργία χάους. Άλλοι παίζουν το παιχνίδι των κανονιοφόρων της Μεσογείου και με τις ενέργειες τους διασαλεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή».
Στο μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί με τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Χθες ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα αναστείλει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό και ότι θα προχωρήσει κανονικά με τον προγραμματισμό τους.
Αλεξάνδρα Βουδούρη
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα