back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ξαναζωντανεύει» ο Πύργος του Πειραιά

Διαβάστε επίσης

Το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, ενός κτηρίου συμβόλου για την πόλη, 45 και πλέον χρόνια μετά την κατασκευή του, άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο απαιτούμενος προσυμβατικός έλεγχος ολοκληρώθηκε, χωρίς παρατηρήσεις και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εργασιών στον Πύργο, που θα ανακαινιστεί ριζικά και θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτήριο με γραφεία και καταστήματα, μία επένδυση που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής «Ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, το οποίο δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ από τότε που κατασκευάστηκε.
Ο Δήμος Πειραιά σχεδίασε και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, που προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από επενδυτές.
Ο διαγωνισμός στέφθηκε με επιτυχία και κατακυρώθηκε στην Ένωση Εταιριών «CANTΕ HOLDINGS LTD – ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ».
Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης».
Σημειώνεται, ότι η αξιοποίηση του κτιρίου προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων/ καταστημάτων και πρόθεση των επενδυτών έως σήμερα είναι να διαμορφωθεί ως εξής:
Α και Β Υπόγειο: Μηχανολογικοί χώροι και χώροι στάθμευσης
Ισόγειο: Χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και καταστήματ
1ος και 2ος όροφος: Καταστήματα
3ος όροφος: Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης
4ος – 18ος όροφος: Γραφεία
19ος και 20ος όροφος: Εστιατόριο
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τόνισε, ότι «η αξιοποίηση του Πύργου, ενός κτηρίου συμβόλου όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά και για το μεγάλο λιμάνι της χώρας, είναι μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά και τους δημότες, καθώς ξεκινά ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά έργα στην πόλη».
«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που οι προσπάθειές μας για την αξιοποίηση του Πύργου στέφθηκαν με επιτυχία, κλείνοντας έτσι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη, που παρέμενε στάσιμο για περισσότερα από 45 χρόνια» συνέχισε. «Όταν μιλήσαμε για την αξιοποίηση του Πύργου, κάποιοι μας αμφισβήτησαν. Όμως σήμερα αποδεικνύεται ότι η δημοτική μας αρχή έκανε μια πολύ καλά μελετημένη και σοβαρή δουλειά με τον διεθνή διαγωνισμό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη αναδόχου, χωρίς καμία ένσταση και σήμερα πια, την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς καμία παρατήρηση».
Παράλληλα ανέφερε ότι με την αξιοποίηση του Πύργου, θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δήμου, θα δημιουργηθεί νέα μικροοικονομία στην περιοχή, νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα, θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η γύρω περιοχή.
Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα