back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για αναδοχή και υιοθεσία

Διαβάστε επίσης

Επαγγελματίες του πεδίου εκπαιδεύονται, έτσι ώστε να προετοιμάσουν τους μελλοντικούς ανάδοχους ή θετούς γονείς

Ξεκίνησε το πρώτο στάδιο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες. Τα σεμινάρια αυτά είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς, με την ολοκλήρωσή τους, οι εκπαιδευόμενοι θα πιστοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να αρχίσουν εντός Μαΐου να εκπαιδεύουν υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς και να ξεκινήσει η ηλεκτρονική διαδικασία του «συνταιριάσματος».

Υποχρεωτική η εκπαίδευση των υποψηφίων γονέων

Η διαδικασία εκπαίδευσης των υποψηφίων αποτελεί, σύμφωνα με το Νόμο 4538/2018, προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο εθνικό μητρώο και την ένταξή τους στη διαδικασία «συνταιριάσματος» με τα παιδιά προς αναδοχή ή υιοθεσία.
Η διαδικτυακή εκπαίδευση που αφορά σε 110 επαγγελματίες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νομικοί, κ.ά.), ξεκίνησε 11 Μαίου 2020 και θα ολοκληρωθεί, εντός τριών ημερών, μέσω της πλατφόρμας epresence.gov.gr.

Οι εκπαιδευτές των μελλοντικών εκπαιδευτών

Η ομάδα των εκπαιδευτών απαρτίζεται από 17 επαγγελματίες, με σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο, οι οποίοι εργάζονται στο ΚΚΠΠ Αττικής, στο ΕΚΚΑ και στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και από ειδικούς του χώρου της παιδικής προστασίας, όπως η Βοηθό Συνήγορο για τα Δικαιώματα του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου, και ο Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Η εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται σε ειδικά εγχειρίδια και εστιάζει, μεταξύ άλλων, στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών προς υιοθεσία, σε θέματα δικαιωμάτων και ψυχικής ανάπτυξης, καθώς και σε ζητήματα ταυτότητας.
Προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημιουργία μίας δεξαμενής πιστοποιημένων εκπαιδευτών, ώστε, πριν από το φθινόπωρο, να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος για τους υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς, όπως έχει δεσμευθεί η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής, που αποτελεί έναν από τους πυλώνες αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συμμετέχει στην οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς με εννέα επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν στη συνέχεια, περί τους εκατό επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Παράλληλα οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν αξιολογήσει 140 σε σύνολο 191 αιτήσεων στην γεωγραφική περιφέρεια του νομού Αττικής. «Στόχος μας η οικογενειακή αποκατάσταση κάθε παιδιού που στερείται – μόνιμα ή προσωρινά – βιολογικού περιβάλλοντος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα