back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πως ανοίγουν τα σύνορά τους οι χώρες της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Σε σταδιακή άρση των συνοριακών ελέγχων προχωρούν οι χώρες της Ευρώπης, μετά και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εχτές.

Γερμανία

Στην άρση των συνοριακών ελέγχων στο μεγαλύτερο μήκος των γερμανικών συνόρων από τις 15 Ιουνίου – εφόσον η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται ομαλά – στοχεύει η γερμανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Ήδη, από το Σάββατο 16 Μαΐου χαλαρώνουν οι συνοριακοί έλεγχοι στα μεθοριακά περάσματα από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία, καθώς θα εφαρμόζονται επιλεκτικά και όχι συστηματικά, ενώ μεθαύριο αίρονται και οι έλεγχοι στα σύνορα με το Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά στα σύνορα ειδικά με την Ιταλία, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να ανοίξουν, ενώ επισήμανε και ότι σε μεγάλο τμήμα της γαλλικής πλευράς των γερμανογαλλικών συνόρων η περιοχή θεωρείται ακόμη «κόκκινη».
Ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ακόμη ότι καταργείται και η υποχρέωση παραμονής σε 14ημερη καραντίνα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φθάνουν στην Γερμανία από άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν για όσους έρχονται από τρίτες χώρες.

Αυστρία

Η Βιέννη είχε επίσης δώσει την 15η Ιουνίου ως επίσημη ημερομηνία για την επανέναρξη των συνόρων μεταξύ της ΕΕ.
Η Αυστρία θα ανοίξει επίσης τα σύνορά της σε κάποια κίνηση από τη Γερμανία την Παρασκευή, ανέφεραν αξιωματούχοι. Η Βιέννη αναμένει σύντομα να έχει παρόμοιες συμφωνίες με την Ελβετία και τους άλλους ανατολικούς γείτονές της.

Γαλλία

Η Γαλλία έχει συνάψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτρέψει τη μετάβαση πίσω και πίσω χωρίς την υποχρεωτική 14-ημέρα καραντίνα της χώρας, που θεωρείται ως ουσιαστικό οικονομικό μέτρο λόγω της ροής των οχημάτων παράδοσης που διέρχονται μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, οι αφίξεις στη Γαλλία από τη ζώνη ανοιχτών συνόρων Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει την Ελβετία, θα εξαιρούνται από την καραντίνα.

Η Γαλλία θα εξακολουθήσει να διατηρεί τα σύνορά της ως επί το πλείστον κλειστά μέχρι τις 15 Ιουνίου, με εξαίρεση τους ανθρώπους που χρειάζονται συχνά ταξίδια μέσα και έξω για εργασία.

Ιταλία

Ενώ η χώρα όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα της Ευρώπης δεν έχει ποτέ διατάξει τεχνικά να κλείσει τα σύνορά της, τα ακραία μέτρα που εφαρμόστηκαν στα αεροδρόμια για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού και το κλείσιμο των συνόρων που διέταξαν οι γείτονές της το έκοψαν σχεδόν σε διεθνή ταξίδια.

Ισπανία

Κλειστά για τους περισσότερους ταξιδιώτες από το εξωτερικό θα παραμείνουν τα σύνορα της Ισπανίας έως τον Ιούλιο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων της Covid-19, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Τα χερσαία σύνορα με τη Γαλλία και την Πορτογαλία είναι κλειστά από τα μέσα Μαρτίου, οπότε κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγλης εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να πληγεί σοβαρά η οικονομία και ο τουρισμός.

Η χώρα έχει αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown, καθώς φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο η πανδημία και έχει αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ξένους ταξιδιώτες.
Το μέτρο της καραντίνας αναμένεται να λήξει στις 24 Μαΐου, όταν θα λήξει και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν και αμφότερα μπορεί να παραταθούν. Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί στα ταξίδια είναι πιθανόν να παραμείνουν μετά τις 24 Μαΐου, όσο σημαντικός και αν είναι ο τουρισμός για την ισπανική οικονομία, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.

Πορτογαλία

Ένας άλλος κορυφαίος τουριστικός προορισμός, το τουριστικό συμβούλιο της Πορτογαλίας δήλωσε ότι οι παραλίες και τα ξενοδοχεία της χώρας θα είναι έτοιμα να καλωσορίσουν τους τουρίστες έως τα μέσα Ιουνίου.

Νορβηγία

Αν και δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, η Νορβηγία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κινείται παράλληλα με την Ευρώπη σε διάφορες πτυχές της πανδημικής αντίδρασης του μπλοκ.
Από την Τετάρτη, οι ταξιδιώτες από έθνη της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), καθώς και από την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν θα έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στη Νορβηγία για εργασία ή εάν έχουν μέλη της οικογένειας που ζουν στη χώρα.

Πολωνία

Καθώς άλλες χώρες αναστρέφουν τους συνοριακούς ελέγχους τους, η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι τα αυστηρά κλεισίματά της θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 12 Ιουνίου. Ωστόσο, διπλωμάτες, ξένοι με πολωνική κατοικία και επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών θα μπορούν να περάσουν σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου από την Τετάρτη.
Κροατία

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Γκάρι Κάπλι είπε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό HRT ότι οι τουρίστες από τη γειτονική Σλοβενία θα έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν τα σύνορα τις επόμενες ημέρες, “επειδή οι επιδημιολογικές καταστάσεις μας είναι παρόμοιες.”

Οι Γερμανοί τουρίστες, που συχνάζουν πολλά νησιά της Κροατίας στην Αδριατική Θάλασσα, θα μπορούν να επισκεφθούν την Κροατία το αργότερο στις 15 Ιουνίου, δήλωσε ο Κάπλι.
Η κροατική κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τη Σλοβενία που θα βλέπει τους σλοβένους τουρίστες να απαλλάσσονται από την υποχρεωτική απομόνωση 14 ημερών μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό, εάν προέρχονται από την Κροατία. Ο Κάπλι είπε ότι αναμένει ότι παρόμοιες συμφωνίες θα επιτευχθούν με άλλα έθνη της ΕΕ σύντομα.

Ελλάδα

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική για να ανοίξει τα σύνορά της.
Η χώρα σχεδιάζει επί του παρόντος να ανοίξει τα βόρεια σύνορά της, δηλαδή τα σύνορα με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Β. Μακεδονία.
Αλλωστε και οι τρεις χώρες είναι και αυτές σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.

Όπως μετέδωσαν βουλγάρικα ΜΜΕ, η σύσταση στους πολίτες της χώρας είναι να επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους σε Ελλάδα ή Τουρκία ότι «αφότου γυρίσουν στην χώρα (εν. τη Βουλγαρία) να παραμένουν σε 14ημερη καραντίνα.

Αυτές τις ημέρες θα πρέπει να αποφασιστεί από τις αρμόδιες αρχές τι θα γίνει όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία, που είναι κλειστά, λόγω κορωνοϊού, μέχρι και την Παρασκευή 15 Μαΐου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα