back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ε.Ε: Κοινή Δήλωση καταδίκης της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο

Διαβάστε επίσης

Την κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας καταδίκασαν σήμερα με κοινή τους Δήλωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε με την ολοκλήρωση της σημερινής τους τηλεδιάσκεψης.

«Η Κοινή Δήλωση αποτελεί σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στην συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενώ προσέθεσε ότι η «Ε.Ε έρχεται να επαναλάβει ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου και των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου».

Όπως τόνισε ο κ Δένδιας η «Κοινή Δήλωση» των 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε έρχεται «να προστεθεί στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη χώρα μας προ λίγων ημερών». Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έδωσε παράλληλα έμφαση στην αποτελεσματική δράση της επιχείρησης της Ε.Ε «IRINI» για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όπως είπε «αποτελεί μείζονα συνδρομή στη δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την ειρήνευση στη Λιβύη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, στη νότια δηλαδή ευρωπαϊκή γειτονία».

Κοινή πρωτοβουλία με Ντιμιτρόφ – Τηλεδιάσκεψη με ΥΠΕΞ Δυτικών Βαλκανίων

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς και οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια στον απόηχο της Συνόδου του Ζάγκρεμπ, την περασμένη εβδομάδα.

«Η απόφαση των αρχηγών κυβερνήσεων για οικονομική ενίσχυση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε, πέραν της έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ, τη στρατηγική σημασία και την προνομιακή σχέση της περιοχής αυτής με την Ένωση» τόνισε ο κ Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε παράλληλα πως την ερχόμενη εβδομάδα κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθεί νέα τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από τα Βαλκάνια και γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κοινωνικο-οικονομική κανονικότητα, με τη συνδρομή βέβαια της ΕΕ, μετά την πρωτοφανή περίοδο αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα