back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θεατρικές παραστάσεις, online παιχνίδι μυστηρίου και μια συναισθητική εμπειρία που διακτινίζει τον θεατή στα τροπικά δάση του Αμαζόνιου -15 Μαϊου 2020

Διαβάστε επίσης

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φέρνει όλο τον Μάιο αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις στο σπίτι. Η διεθνής έκθεση Platforms Project γίνεται ψηφιακή, ένα online παιχνίδι μυστηρίου, μικρές ξεναγήσεις για μεγάλους, μια «πρωτάκουστη» συναισθητική εμπειρία από το ψηφιακό κανάλι του Ίδρύματος Ωνάση και το πρότζεκτ «Χώροι» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: “Μια πόλη στο σκοτάδι”

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φέρνει όλο τον Μάιο αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις στο σπίτι.
Μέχρι και τις 16 Μαΐου στις 20.00
Μια πόλη στο σκοτάδι
Αθήνα… η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο πασίγνωστος ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μυστηρίου ή μήπως για ένα… ταξίδι στο χρόνο;Συντελεστές
Κείμενο: Χρήστος Χριστόπουλος
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ντόβολου
Ερμηνεία: Σοφία Νικολοπούλου, Χρήστος ΧριστόπουλοςΑπευθύνεται σε: παιδιά από 5 ετών & μεγάλα παιδιά*Το παραμύθι “Μια πόλη στο σκοτάδι” διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού “Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου” που διοργανώθηκε το 2015, όπου απέσπασε βραβείο πρωτότυπης σύνθεσης και ερμηνείας.Online προβολή της παράστασης εδώ.

Platforms Project NET 2020

Η διεθνής έκθεση Platforms Project για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, έχει ως αντικείμενο την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ερωτήματα και την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται σήμερα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών στο διεθνές περιβάλλον της τέχνης.

Το τελευταίο διάστημα, σε όλο τον κόσμο βιώνουμε ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του COVID-19. Το Platforms Project λαμβάνοντας πολύ σοβαρά τα γεγονότα που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί μια νέα άποψη στη θέαση της τέχνης, μέσω του διαδικτυακού art fair, του Platforms Project Net.
Το Platforms Project Net θα δώσει την ευκαιρία στο ευρύ φιλότεχνο κοινό, να έρθει σε επαφή με τα έργα και τους καλλιτέχνες των ομάδων, μέσα από μια ψηφιακή έκθεση.
Ο θεατής θα μπορεί να ζήσει μια νέα εμπειρία μπαίνοντας στη σελίδα του Platforms Project για 15 μέρες, μέχρι τις 31 Μαΐου 2020.

Μέσω μιας ψηφιακής κάτοψης του εκθεσιακού χώρου “Νίκος Κεσσανλής” της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με τις πλατφόρμες τοποθετημένες στα ψηφιακά τους περίπτερα, ο θεατής θα μπορεί πατώντας κλικ πάνω στο αριθμό και το όνομα της πλατφόρμας ,να δει έργα που θα εκθέτει κάθε καλλιτέχνης της ομάδας ( video-art, ζωγραφική, φωτογραφία, installations κτλ). Ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει online στα ελληνικά και αγγλικά ,ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα ομιλιών πάνω σε θέματα που αφορούν την σύγχρονη τέχνη, online περφόρμανς και βίντεο από τις συμμετέχουσες ομάδες. Ο επισκέπτης του νέου Platforms Project Net βιώνοντας μια νέα διαδραστική εμπειρία, θα έχει τη δυνατότητα να έρθει διαδικτυακά σε άμεση επαφή και διάλογο με τους καλλιτέχνες.

Μετά από την λήψη εκατοντάδων αιτήσεων από 27 χώρες στο ανοιχτό διαδικτυακό κάλεσμα, θα συμμετέχουν στο Platforms Project Οnline 63 πλατφόρμες από 20 χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Καναδάς, Η.Π.Α., Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Παναμάς, Φιλανδία, Ινδονησία, Τουρκία, Σερβία, Ρωσία, Κύπρος, Ιταλία, Χονγκ Κονγκ) και με περισσότερους από 800 καλλιτέχνες.

Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2020 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.

Δείτε εδώ το παράλληλο πρόγραμμα του Platforms Project NET 2020.

Το πρόγραμμα των ομιλιών και δράσεων του Platforms Project Net, θα ανακοινώνεται από το site του.

“Ποιος σκότωσε τον Διαχειριστή;” Live Online Murder Mystery

Ανάκρινε τους υπόπτους και βρες τον δολοφόνο… σε αυτό το πρωτότυπο παιχνίδι που μεταδίδεται ζωντανά για τους λάτρεις του μυστηρίου!
Την Παρασκευή 15/5 στις 22.00 Live
Πώς θα παίξετε:
Συνδεθείτε στο κανάλι του Βρες τον Δολοφόνο στο Youtube Live την Παρασκευή 15/5 στις 22.00
Παρακολουθείστε live το μυστήριο και καθοδηγήστε τον ντετέκτιβ γράφοντας δημόσια τα σχόλιά σας. (Προσοχή: για να μπορείτε να σχολιάσετε θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει λογαριασμό στο youtube)
Τσεκάρετε συχνά την περιγραφή, καθώς εκεί ανεβαίνουν τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.
Παρακολουθείτε το μυστήριο και συμμετέχετε στις ανακρίσεις στο κανάλι του Βρες τον Δολοφόνο δωρεάν. Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στη διαδικασία ψηφοφορίας για το ποιος είναι ο δολοφόνος, μπορείτε να στείλετε sms με μια μικρή χρέωση (mediatel 1,24€/sms με ΦΠΑ // εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Συνδρ. Κιν. Τηλ/νίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ // Γραμμή παραπόνων: 2142148020)Συντελεστές
Παίζουν οι: Θανάσης Ζερίτης, Μαρία Μπαλούτσου, Πένυ Παπαγεωργίου, Φάνης Παυλόπουλος, Γιάννης ΣαρακατσάνηςΣωσώ Χατζημανώλη
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Σχεδιασμός αφίσας: Infotech
Διάρκεια: 60′ λεπτά
Παραγωγή: Βρες τον Δολοφόνο

Η παρακολούθηση του μυστηρίου είναι δωρεάν. Η διαδικασία ψηφοφορίας έχει χρέωση ανά sms.
Μικρές ξεναγήσεις για μεγάλους από το Ίδρυμα Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την seveneleven ομάδα θεάτρου με εμπειρία στην ανάπτυξη προγραμμάτων και δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας για άτομα τρίτης ηλικίας, καθιστά την τέχνη προσβάσιμη σε μία κοινωνική ομάδα που αδυνατεί να επισκεφθεί το Μουσείο: τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε γηροκομεία.

Οι «Μικρές Ξεναγήσεις για μεγάλους» προσφέρονται ψηφιακά σε μη κερδοσκοπικές δομές της Αττικής, εντελώς δωρεάν.

Μέσα από τη νέα ψηφιακή δράση «Μικρές Ξεναγήσεις για μεγάλους» και με όχημα τη σπάνια Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, τα άτομα τρίτης ηλικίας θα έρθουν σε επαφή με τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και τους εκφραστές της, ενώ θα συμμετάσχουν και σε ένα παιχνίδι με στοιχεία βιωματικής ξενάγησης.

Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε έργα τέχνης μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που διαμένουν στα κατά τόπους γηροκομεία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην άρση αποκλεισμού της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας από δράσεις που προωθούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Από την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2019, έως και τον Μάρτιο του 2020, πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη εβδομαδιαία δράση «Παιχνίδι για μεγάλους στο Μουσείο» (σχεδιασμός-υλοποίηση: seveneleven ομάδα θέατρο), με στόχο τη βιωματική εξοικείωση των ατόμων τρίτης ηλικίας με τον κόσμο της τέχνης.

Λίγα λόγια για τη δράση «Μικρές ξεναγήσεις για μεγάλους»

Κάθε εβδομάδα, οι συμμετέχοντες επιλέγουν ένα έργο τέχνης από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Την εισαγωγική παρουσίασή του ακολουθεί ένας διάλογος εντυπώσεων, ενώ μέσα από τις διαφορετικές ερμηνείες πραγματοποιείται μία σύντομη περιήγηση στη ζωή του καλλιτέχνη. Η δράση ολοκληρώνεται με την επίσημη παρουσίαση του έργου.

Για έβδομη εβδομάδα, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει αρχειακές και νέες παραγωγές από το ευρύ φάσμα των δράσεών του.

H τέχνη δεν σταματάει ποτέ να μας τροφοδοτεί με έμπνευση και δύναμη, σε δύσκολους καιρούς.

Την Παρασκευή 15 Μαΐου συναντιόμαστε σε μια «πρωτάκουστη» συναισθητική εμπειρία με το The Encounter (Η συνάντηση), με ξεναγό τον μοναδικό Simon McBurney και τους Complicité. Μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης, που μας προκαλεί να βρεθούμε με τη φύση, τον χρόνο, τη μνήμη, τον πολιτισμό – άρα και με τον ίδιο τον εαυτό μας, σε μια «εξωτική» εμπειρία προηγμένης τεχνολογίας. Μια εμπειρία που μας διακτινίζει στα τροπικά δάση του Αμαζόνιου και του υποσυνείδητου (διαθέσιμο έως Παρασκευή 22 Μαΐου).

Την Κυριακή 17 Μαΐου ζούμε σε live YouTube premiere χιλιάδες ζωές ταυτόχρονα τη νύχτα, με το πολυταξιδεμένο σε όλη την Ευρώπη Late Night των blitz. Οι ιστορίες μιας ιδιότυπης αστικής περιπλάνησης που κινούνται στα όρια του ντοκουμέντου και της μυθοπλασίας, της εγκατάστασης και της περφόρμανς (X Apartments, 2o Fast Forward Festival, 2015) είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ X Apartments του Λεωνίδα Κωνστανταράκου και των Alaska, σε παραγωγή της Στέγης, που παρουσιάζεται την Τετάρτη 20 Μαΐου σε live YouTube premiere.

Late Night

Από 15 Μαΐου διατίθεται στο κανάλι ένα έργο-ύμνος στη φιλία και τον άνθρωπο, ο Μοσκώβ-Σελήμ του Γεώργιου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξανθόπουλου. Από την ίδια μέρα μπορείτε να δείτε το πρωτοποριακό μουσικό πρότζεκτ του 2019, Atlas Αθήνα, A Sound Cartography οf Europe, στο οποίο τρεις συνθέτες παρουσίασαν τρία διαφορετικά έργα σε παράλληλες συναυλίες σε ισάριθμες πόλεις. Αθήνα, Καρλσρούη και Παρίσι συντονίστηκαν ζωντανά με ήχο και βίντεο σε έναν νέο ηχητικό χάρτη, πέρα από γεωγραφικά σύνορα. Στο playlist Encounters προστίθεται μια συναρπαστική συζήτηση με τον George Pelecanos, τον «μεγαλύτερο εν ζωή συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Αμερική», όπως τον έχει αποκαλέσει ο Stephen King, σε μια συζήτηση στη Στέγη.

Atlas, Αθήνα

Αρχείο Καβάφη

Το Αρχείο Καβάφη συνεχίζει να μας εμβαπτίζει στον μοναδικό κόσμο του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, με το πρόγραμμα Επτά Ποιήματα, Επτά Μαθήματα, όπου η ανάλυση ενός ποιήματος κάθε φορά (αυτή την εβδομάδα παρουσιάζεται το «Περιμένοντας τους Βαρβάρους») μετατρέπεται σε μια εις βάθος συζήτηση για την καβαφική ποίηση, ενώ η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη προσθέτει μια συζήτηση για τα Ομηρικά Έπη, με καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες να απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα σε ζωντανό διάλογο με το κοινό, σε αφήγηση της ηθοποιού Αλεξάνδρας Αϊδίνη (Έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Οδύσσεια του Ομήρου).

Onassis USA

Το Onassis USA μάς προτείνει να κάνουμε έναν «περίπατο» στην έκθεση Emotions του 2017 με τη διάσημη Ιρλανδή ηθοποιό Fiona Shaw, στο Let’s Walk with Fiona Shaw από τη σειρά περιπατητικών συζητήσεων του φιλόσοφου και μέλους του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, Simon Critchley. Παράλληλα, ο Σάιμον Κρίτσλεϊ εγκαινιάζει μια νέα σειρά podcasts με τίτλο Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο «Είναι και χρόνος», καθώς πιστεύει πως η επαφή με αυτό το έργο του Μάρτιν Χάιντεγκερ μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτή την εβδομάδα διατίθενται τα τρία πρώτα podcasts της σειράς.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ 15 ΜΑΪΟΥ 2020

ΘΕΑΤΡΟ

blitz Theatre Group, Late Night (2012) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Live premiere: Κυριακή 17 Μαΐου στις 21:00

Simon McBurney / Complicité, The Encounter (Η συνάντηση) (2016) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ο Μοσκώβ-Σελήμ του Γεώργιου Βιζυηνού (2016) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Λεωνίδας Κωνστανταράκος (Alaska), X Apartments (2017) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Live premiere: Τετάρτη 20 Μαΐου στις 21:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

Δημήτρης Καμαρωτός, Atlas Αθήνα, A Sound Cartography οf Europe (2019)

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Ο George Pelecanos, σε μια συζήτηση με τη Μαριλένα Αστραπέλλου (2014) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρχείο Καβάφη, «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», Επτά Ποιήματα, Επτά Μαθήματα (2019)

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Οδύσσεια του Ομήρου (2017)

ONASSIS USA

Simon Critchley, Let’s Walk with Fiona Shaw (2017) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

PODCASTS

Simon Critchley, Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος (2020)

Σπουδαίοι δημιουργοί στο 3ο μέρος του project “Χώροι” του ΦΚΘ

Επτά σπουδαίοι σκηνοθέτες απ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη συνέχεια του πρότζεκτ «Χώροι» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στο «Χώροι #3» μοιράζονται με το κοινό τις μικρού μήκους ταινίες που ετοίμασαν στο σπίτι τους οι διεθνώς καταξιωμένοι δημιουργοί, παρουσιάζοντας μια εικόνα της καραντίνας που ισοπεδώνει τα σύνορα. Το πρότζεκτ παρουσιάζεται στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ «Χώροι #3» είναι οι:

We are in this apart του Γιούνγκ Τσανγκ

The Conversations of Donkey and Rabbit της Ίλντικο Ενιέντι

Disconnect της Ανμαρί Τζασίρ

Don’t lose heart – a letter to Yorgos της Νανούκ Λέοπολντ

Family της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα

The Infinite Confinement του Βίκτορ Μορένο

My influences του Αλμπέρτ Σέρα

Μπορείτε να δείτε το «Χώροι #3» εδώ: https://youtu.be/qaxubZP83Hw

Υπενθυμίζεται ότι στο project, αγαπημένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες από την Ελλάδα και τον κόσμο δημιούργησαν την δική τους ολιγόλεπτη ταινία, εμπνευσμένη ελεύθερα από το βιβλίο «Χορείες χώρων» του Ζωρζ Περέκ και τις ημέρες της καραντίνας.

Το πρότζεκτ «Χώροι #1» με μικρού μήκους ταινίες οκτώ αγαπημένων Ελλήνων σκηνοθετών είναι διαθέσιμο στο κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=hLyV-YuEjU8). Το πρότζεκτ «Χώροι #2» είναι διαθέσιμο εδώ: https://youtu.be/FAEfh3U7EZg

Μείνετε συντονισμένοι στα online κανάλια του Φεστιβάλ:

Website: www.filmfestival.gr

Ψηφιακό αρχείο: www.myfestival.gr

Facebook Page: facebook.com/filmfestival.gr/

Agora / English Page: facebook.com/AgoraTIFF

Youtube Channel: youtube.com/user/filmfestivalgr

Instagram: instagram.com/filmfestivalgr/

Blog: blog.tiff.gr/

Robert McCabe – Κατερίνα Λυμπεροπούλου “Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων”

Η σειρά φωτογραφιών του Robert McCabe και η έρευνα της Κατερίνας Λυμπεροπούλου που πλαισιώνονται από μοναδικά εκθέματα είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των Στροφάδων που έζησε εκεί 38 χρόνια ουσιαστικά μαζί με το Θεό, του τελευταίου φαροφύλακα και του βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στο νησί. Αποτελεί επίσης κραυγή για την περιβαλλοντική του διάσωση δεδομένου του ότι αποτελεί, μεταξύ άλλων, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό ορνιθοπανίδας φιλοξενώντας ένα από τα σημαντικότερα δάση της δυτικής Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μουσείων, το κοινό μπορεί να έχει μια εμπειρία της έκθεσης μέσα από μοναδικές λήψεις των έργων και του εκθεσιακού χώρου στον ιστότοπο του Μουσείου Μπενάκη στη σελίδα benaki.org/Strofades.
Από το άνοιγμα των μουσείων και έως τις 13 Σεπτεμβρίου η έκθεση θα περιμένει το κοινό της στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου, ιστορικός τέχνης
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Αλέξης Βερούκας
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα