back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η πανδημία του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για οκτώ νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, τα έξι εκ των οποίων ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια έχοντας μολυνθεί.

Τα δύο κρούσματα μετάδοσης του SARS-CoV-2 εγχωρίως εντοπίστηκαν στην επαρχία Τζιλίν.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος από την COVID-19. Στην Κίνα έχει να ανακοινωθεί θάνατος ασθενούς από τα μέσα Απριλίου.

Δέκα ασθενείς έλαβαν εξιτήριο αφού ανέρρωσαν· το σύνολό των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να ανέρχεται πλέον σε 78.219.

Ο επίσημος απολογισμός των κινεζικών αρχών κάνει λόγο για 4.633 θανάτους από την COVID-19 επί συνόλου 82.941 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ινδονησία: 13 νέοι θάνατοι και 529 νέα περιστατικά μόλυνσης

Η Ινδονησία ανέφερε σήμερα 13 νέους θανάτους από τον κορονοϊό, με το συνολικό αριθμό θανάτων να έχει αυξηθεί στους 1.089 θανάτους.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε 529 νέα περιστατικά μόλυνσης, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό σε 17.025.

Μαλαισία: 17 νέα περιστατικά μόλυνσης με ένα νέο θάνατο

Η Μαλαισία ανέφερε σήμερα 17 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το συνολικό αριθμό των περιστατικών να έχει αυξηθεί σε 6.872.

Οι υπηρεσίες υγείας ανέφεραν επίσης, έναν ακόμη θάνατο, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να έχει φτάσει στους 113 θανάτους.

Ρωσία: Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 9.200 νέα κρούσματα και 119 νέοι θάνατοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 9.200 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, σημειώνοντας μια μείωση από τα 10.598 νέα κρούσματα που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα.

Η ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης με την Covid-19 στη Ρωσία προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα ανέρχεται τώρα σε 272.043.

Η ομάδα αυτή πρόσθεσε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο 119 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με τους οποίους ανέρχεται σε 2.537 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την νόσο στη χώρα.

Φιλιππίνες: 11 νέοι θάνατοι και 214 νέα περιστατικά μολύνσεων

Το υπουργείο Υγείας στις Φιλιππίνες ανέφερε σήμερα 11 νέους θανάτους από τον κορονοϊό και 214 νέα περιστατικά μολύνσεων.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορονοϊό έχουν αυξηθεί σε 12.305, με τα περισσότερα από τα οποία να έχουν εντοπιστεί στην πρωτεύουσα Μανίλα, ενώ ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί σε 817.

Από την άλλη μεριά, 101 περισσότεροι ασθενείς ανάρρωσαν, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των ασθενών που έχουν ανακτήσει την υγεία τους στους 2.561.

Οι Φιλιππίνες άρχισαν από σήμερα να χαλαρώνουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που εφαρμόστηκαν στην πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, επιδιώκοντας τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία δέχθηκε πλήγμα από την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικού περιορισμού.

Σιγκαπούρη: 465 νέα περιστατικά μόλυνσης

Η Σιγκαπούρη ανέφερε 465 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των περιστατικών σε 27.356.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων περιστατικών αφορά σε μετανάστες που μολύνθηκαν και ζουν σε κοιτώνες, όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Τέσσερις από αυτούς είναι μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης.

Ινδία: Στους 2.752 οι νεκροί – 85.940 κρούσματα

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 103 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 3.970 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις τελευταίες 24 ώρες, με το σύνολο των θανάτων να αυξάνεται έτσι στους 2.752 και το σύνολο των κρουσμάτων να φθάνει τα 85.940.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 30.153 άνθρωποι έχουν μπορέσει να βγουν από τα νοσοκομεία. «Ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων στη χώρα είναι πλέον 53.035», ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σήμερα συμπληρώνεται η 53η ημέρα του lockdown που έχει επιβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ισχύς των μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αρχικά την 25η Μαρτίου παρατάθηκε για δεύτερη φορά την 1η Μαΐου ως τη 17η Μαΐου. Η νέα φάση των μέτρων, οι λεπτομέρειες των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα τεθεί σε εφαρμογή μεθαύριο Δευτέρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μεξικό: 290 θάνατοι – Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 290 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 2.437 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με αυτόν τον τελευταίο αριθμό να σπάει το θλιβερό ρεκόρ που είχε σημειωθεί μία ημέρα νωρίτερα, όταν η μεξικανική κυβέρνηση γνωστοποιούσε πως τα κρούσματα μόλυνσης ανήλθαν σε 2.409.

Με βάση τα νέα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή διαμορφώνεται σε 4.767 νεκρούς επί συνόλου 45.032 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων μέχρι σήμερα στο Μεξικό (353) καταγράφηκε την Τρίτη.

Βραζιλία: Νέο θλιβερό ρεκόρ, 15.305 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας χθες Παρασκευή δείχνουν ότι στη χώρα αυτή καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 824 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 15.305 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία ως χθες ανερχόταν σε 14.817 νεκρούς επί συνόλου 218.223 κρουσμάτων μόλυνσης.

Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στο φως την ημέρα που ο υπουργός Υγείας, ο Νέλσον Τάιχ, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο, περίπου έναν μήνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους, επιτείνοντας την κρίση δημόσιας υγείας στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Αίγυπτος: Άλλοι 21 άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές του κορονοϊού στην Αίγυπτο το τελευταίο 24ωρο

Κατά το τελευταίο 24ωρο, 399 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Αίγυπτο, με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει τα 11.228.

Παράλληλα, με 21 ακόμη ανθρώπους που προσετέθησαν στα θύματα της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, στους 592 ανέρχονται συνολικά οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 2.799 άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως ενώ 3.363 άτομα παρουσιάζονται αρνητικοί στα τεστ.

Υεμένη: 21 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανάμεσά τους τρία θανατηφόρα

Η υεμενίτικη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι κατέγραψε 21 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Η ανακοίνωση αυτή από την επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Υεμένη μέσω Twitter.

Η επιτροπή διευκρίνισε ότι τα 13 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Άντεν και οκτώ στη Χαντραμούτ, συμπεριλαμβανομένων των τριών θανάτων.

Η επιτροπή με έδρα την Άντεν, προσωρινή πρωτεύουσα της Υεμένης, ανέφερε ότι ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση ανέρχεται πλέον σε 15 νεκρούς επί συνόλου 106 κρουσμάτων.

Ωστόσο, η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children ανέφερε προχθές Πέμπτη ότι οι ομάδες της έχουν ενημερωθεί για σχεδόν 400 θανάτους ανθρώπων με συμπτώματα που αφήνουν να εννοηθεί πως είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Άντεν έχουν κλείσει.

Στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, μαίνεται ένοπλη σύρραξη από το 2014 ανάμεσα στην κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και το κίνημα σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν. Ο πόλεμος έχει φέρει το 80% του πληθυσμού — ανάμεσά τους 10 εκατομμύρια παιδιά — στα πρόθυρα λιμού κι έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος υγείας.

Ταϊλάνδη: Δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα το 24ωρο που πέρασε ούτε θάνατοι

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα κορονοϊού ή θάνατοι από Covid-19 στη χώρα το 24ωρο που πέρασε, καθώς η χώρα έχει αρχίσει να ξανανοίγει επιχειρήσεις και να χαλαρώνει περιορισμούς που έχει επιβάλλει.

“Σήμερα υπάρχουν δύο μηδενικά (…) ευχαριστούμε όλους τους Ταϊλανδούς για την συνεργασία τους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού Κέντρου Διαχείρισης της Κρίσης με την Covid-19 Ταουισίν Ουισανουγιοτίν.

Πρόκειται για την δεύτερη ημέρα από τις 9 Μαρτίου που η χώρα δεν καταγράφει νέα κρούσματα.

Η Ταϊλάνδη θα επιτρέψει αύριο Κυριακή να ξανανοίξουν εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα. Επίσης θα μειώσει την διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα κατά μία ώρα, δηλαδή θα ισχύει από τις 23:00 ως τις 04:00, ενώ ως σήμερα ισχύει από τις 22:00 ως τις 04:00.

Η Ταϊλάνδη έχει καταγράψει συνολικά 3.025 κρούσματα νέου κορονοϊού και 56 θανάτους.

Παναμάς: Η αναστολή των πτήσεων παρατείνεται ως τα τέλη Ιουνίου 

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Παναμά ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αποφάσισε να παρατείνει για άλλον έναν μήνα, ως την 22η Ιουνίου, την απαγόρευση των διεθνών πτήσεων, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η υπηρεσία περιορίστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι η διακοπή των διεθνών πτήσεων οφείλεται σε λόγους «δημόσιας υγείας».

Ως χθες Παρασκευή περί τις 18:00 (ώρα Ελλάδας), στον Παναμά καταγράφονταν 260 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 9.118 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πορτογαλία: Η πόλη Κασκάις έτοιμη να κάνει διαγνωστικά τεστ στους 200.000 κατοίκους της

Η πορτογαλική πόλη Κασκάις, παραθαλάσσιο θέρετρο και εύπορο προάστιο δυτικά της Λισαβόνας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορονοϊό στους σχεδόν 214.000 κατοίκους της.

Ο δήμος, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ελπίζει κυρίως να “αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη” στους ξένους επισκέπτες ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία αυτής της περιοχής, δήλωσε ο δήμαρχος Κάρλος Καρέιρας κατά την παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο δήμος Κασκάις θα γίνει έτσι “ένας από τους πρώτους παγκοσμίως που θα εξετάσει ολόκληρο τον πληθυσμό του”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αυτή η τεράστια επιχείρηση, που θα αρχίσει την προσεχή Τετάρτη, θα γίνει σε εθελοντική βάση με 18 εργαστήρια που ανήκουν σε δύο ιδιωτικές εταιρείες.

Με ρυθμό περίπου 20.000 διαγνωστικών τεστ τον μήνα και έναντι 5 ευρώ ανά ανάλυση, η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα μήνες και θα κοστίσει λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, έναν προϋπολογισμό που χρηματοδοτεί ο δήμος ενώ ένα ιδιωτικό ίδρυμα συνεισφέρει με 150.000 ευρώ.

Η πόλη Κασκάις είχε ήδη πραγματοποιήσει μια πρώτη μελέτη τον περασμένο μήνα σε περίπου 400 κατοίκους που αποκάλυψε ότι το 0,7% του πληθυσμού είχε ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό, επταπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο που είχε υπολογιστεί από τις υγειονομικές αρχές σε εθνικό επίπεδο.

Η Πορτογαλία, η οποία δεν επλήγη τόσο σοβαρά από την πανδημία όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική της Ισπανία, μετρούσε σήμερα σχεδόν 1.200 θανάτους από την Covid-19 και περίπου 28.500 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Η εκστρατεία του διαγνωστικού ελέγχου που θα αρχίσει την προσεχή εβδομάδα στο Κασκάις θα χρησιμοποιήσει έναν τύπο τεστ που μόλις εγκρίθηκε από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές.

Πρόκειται για ορολογικά τεστ που ανέπτυξε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, τα οποία επιτρέπουν, μετά την ανάλυση δείγματος αίματος, να διαπιστωθεί ή όχι η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα και να καθοριστεί έτσι εάν ένα άτομο έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε χθες, Πέμπτη ότι θέλει να αποκτήσει γρήγορα μεγάλη ποσότητα αυτών των τεστ, με την ελπίδα να χαλαρώσει την καραντίνα που επέβαλε στα τέλη Μαρτίου για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19.

Ωστόσο, το θέμα της ανοσίας στον νέο κορονοϊό συζητείται, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε στα τέλη Απριλίου ότι δεν υπήρχε “καμιά απόδειξη” ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη μολυνθεί και θεραπευτεί προστατεύονται από μια νέα μόλυνση.

Σλοβενία: Διαδηλώσεις εναντίον της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μετά την επίσημη κήρυξη του «τέλους» της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα

Χιλιάδες ποδηλάτες κατέλαβαν χθες Παρασκευή για ακόμη μια φορά το κέντρο της Λιουμπλιάνας για να διαδηλώσουν εναντίον της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Σλοβενίας υπό τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου κηρύχθηκε επίσημα το τέλος της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα των Βαλκανίων κι ανακοινώθηκε η προσεχής χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Οι διαδηλωτές ηχούσαν σφυρίχτρες και κόρνες καθώς ανέμιζαν σημαίες της χώρας. Πολλοί φόραγαν μάσκες. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε περιστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, εξαπολύει επίθεση στα μέσα ενημέρωσης και περιορίζει τα περιθώρια δράσης οργανώσεων υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Αρκετοί αξίωναν η κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση προωθεί τροποποίηση της νομοθεσίας για να περιοριστεί η δυνατότητα παρέμβασης οικολογικών οργανώσεων στις διοικητικές διαδικασίες για την έγκριση έργων υποδομής.

Επιχειρηματολογεί ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη, διότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει σε μικρές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος να επιβραδύνουν σημαντικά έργα, όπως η ανέγερση εργοστασίων και ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

«Ήρθα να διαδηλώσω επειδή η κυβέρνηση καταχράται με χυδαίο τρόπο την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού για να καταστείλει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», δήλωσε ο οικολόγος Ροκ Ρόζμαν, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Στη Σλοβενία γίνονται διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα από τον περασμένα μήνα, ότι η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε την πληροφορία πως αξιωματούχοι πιθανόν επιφύλαξαν παράνομη, ευνοιοκρατική μεταχείριση προς συγκεκριμένες εταιρείες όταν προχώρησαν σε αγορές μασκών προστασίας και συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι έγινε οτιδήποτε παράνομο.

Η αστυνομία της Σλοβενίας τονίζει πως δεν πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ως χθες Παρασκευή η Λιουμπλιάνα έκανε λόγο για 103 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.465 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Σλοβενία έγινε το βράδυ της Πέμπτης η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κήρυξε επίσημα το τέλος της επιδημίας του κορονοϊού.

Μολονότι πολλοί από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα μέσα Μαρτίου αίρονται, οι πολίτες είναι ακόμα υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε τέτοιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσά τους, ενώ οι δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 50 προσώπων απαγορεύονται.

Όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν μεθαύριο Δευτέρα, ενώ ορισμένοι μαθητές και φοιτητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους. Τα καταστήματα, πλην αυτών που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα, κι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει στα μέσα του Μαρτίου.

Πολλοί διαδηλωτές εξέφρασαν χθες την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, καθώς ο Γιάνσα αποκάλεσε μέσω του Twitter «ψεύτες» διάφορους δημοσιογράφους το τελευταίο διάστημα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκάλεσε «πόρνες» δύο τηλεοπτικές παρουσιάστριες το 2016, όταν ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησής του πρόσφατα παρομοίασε τα μέσα ενημέρωσης με αυτά της εποχής που η χώρα ανήκε στην πάλαι ποτέ κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία, προκαλώντας αντιδράσεις.

Τη Δευτέρα, ο Γιάνσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως τάσσεται υπέρ του ανταγωνισμού στον χώρο των ΜΜΕ, που αποτελεί κατ’ αυτόν «προαπαιτούμενο για μια δημοκρατική κοινωνική τάξη», υπονοώντας ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης εμφορούνται από προκατάληψη εναντίον της κυβέρνησής του. Τόνισε ακόμη ότι οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του παραβιάζουν τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η αστυνομία, η οποία απέκλεισε τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό των διαδηλωτών στη Λουμπλιάνα ή σε άλλες πόλεις όπου έγιναν κινητοποιήσεις. Δεν αναφέρθηκε κανένα επεισόδιο.

Καναδάς: Η Air Canada θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά έως και 60% εξαιτίας του νέου κορονοϊού

Η Air Canada ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αποφάσισε να μειώσει το εργατικό της δυναμικό έως και 60% λόγω της κατάρρευσης των δραστηριοτήτων της εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η μεγαλύτερη καναδική αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει μειώσει τις πτήσεις της κατά 95% λόγω του κλεισίματος των συνόρων και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί αποφάσισε να μειώσει το εργατικό της δυναμικό “από 50 ως 60%”, όπως αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της που απεστάλη με e-mail.

Η εταιρεία η οποία έχει περίπου 38.000 εργαζομένους διευκρίνισε ότι δεν προβλέπει ότι θα υπάρξει μια επιστροφή στην φυσιολογική της λειτουργία σύντομα.

“Ως εκ τούτου πήραμε σήμερα την πολύ επώδυνη απόφαση να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας βάσει των προβλέψεων, το οποίο σημαίνει δυστυχώς μια μείωση του εργατικού μας δυναμικού από 50-60%”, δηλαδή κατά τουλάχιστον 19.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την Air Canada.

Το σημερινό εργατικό δυναμικό της εταιρείας επιτρέπει την εκτέλεση περίπου 1.500 πτήσεων ημερησίως από 258 αεροπλάνα.

“Στη σημερινή συγκυρία μια λειτουργία σε τέτοια κλίμακα δεν είναι βιώσιμη για το μέλλον”, επισημαίνει η εταιρεία. “Ενεργούμε με τον τρόπο αυτόν για να διαφυλάξουμε τα ταμειακά διαθέσιμά μας, για να ανταποκρίνεται το μέγεθος της επιχείρησης στο επίπεδο της κυκλοφορίας που αναμένεται ότι θα υπάρχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και για να είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε την ανάπτυξή μας όταν θα επανέλθει η κατάσταση”.

Στα τέλη του Μαρτίου η εταιρεία που έχει έδρα στο Μόντρεαλ είχε θέσει σε προσωρινή ανεργία περισσότερους από 16.500 εργαζόμενούς της, προτού ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ότι εξέταζε να τους επαναπροσλάβει χάρη σε ένα πρόγραμμα επιδότησης των μισθών που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. Το πρόγραμμα αυτό παρατάθηκε χθες Παρασκευή ως τα τέλη Αυγούστου.

Η Air Canada έχει αναστείλει τις περισσότερες διεθνείς πτήσεις της, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς τις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση για το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της χώρας αυτής και του Καναδά για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Η καναδική εταιρεία συνεχίζει να εξυπηρετεί το σύνολο του Καναδά, αλλά σε μειωμένο αριθμό αεροδρομίων.

Η εταιρεία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι έχει έρθει σε επαφή με τα συνδικάτα για το σχέδιό της να προχωρήσει σε απολύσεις, οι οποίες θα αρχίσουν από τις αρχές Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα