back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Μέτρα προστασίας στις υψηλές θερμοκρασίες

Διαβάστε επίσης

Στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναφέρθηκε στην τελευταία ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα είναι, όχι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του, αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά αν μείνουμε έτσι σβήνει, αλλά όμως δεν έχει εξαφανιστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι: «Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι θα σωθούμε από την αλλαγή του καιρού. Πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει την πορεία του».

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο καταπολεμούν τη λοίμωξη αλλά αντίθετα, αυτό που είναι σίγουρα γνωστό, είναι ότι αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων, όπως είναι τα ηλιακά εγκαύματα και η θερμοπληξία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Παγκοσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν: «Μπορείτε να προσβληθείτε από τον νέο κορονοϊό ανεξάρτητα από το πόσο ηλιόλουστος ή ζεστός είναι ο καιρός, οπότε προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους, με τα εξής μέτρα:

-Να πλένετε τα χέρια σας τακτικά

-Να βήχετε στον διπλωμένο αγκώνα σας ή σε ένα χαρτομάντηλο

-Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας».

Συνιστάται, επίσης, τα άτομα χωρίς κλιματισμό να χρησιμοποιούν τον νυχτερινό αέρα για να δροσίσουν το σπίτι τους, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, να χρησιμοποιούν περσίδες και παντζούρια.

Επίσης, τα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει λέγοντας ότι θα πρέπει να μην ξεχνάμε αυτές τις δύσκολες μέρες ότι μπορεί να υπάρχουν ευάλωτα άτομα που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια: «Φροντίστε τον εαυτό σας, αλλά δείξτε και την φροντίδα σας στην οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες που μπορεί να μένουν μόνοι τους. Τα ευάλωτα άτομα μπορεί να χρειάζονται βοήθεια στον καύσωνα και αν κάποιος που γνωρίζετε κινδυνεύει, βοηθήστε τον να λάβει συμβουλές και υποστήριξη, κρατώντας πάντα τις φυσικές αποστάσεις».

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα