back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: #support_art_workers

Διαβάστε επίσης

Μια… “λευκή χρονιά” για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού, προτείνει η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Στη δέσμη των προτάσεων που παρουσίασε για την στήριξη τους προτείνει να διατεθούν δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι για την πραγματοποίηση συναυλιών, εικαστικών εκθέσεων και παραστάσεων χορού και θεάτρου, να δημιουργηθούν ειδικά ταμεία για την αγορά εικαστικών έργων και θεατρικών παραστάσεων καθώς και ν’ απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη κινηματογράφοι και μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.

Ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός, η μεταφράστρια Έφη Γιαννοπούλου και ο σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος, δημοτικοί σύμβουλοι με την Ανοιχτή Πόλη, μίλησαν στον Αθήνα 9,84 για την αγωνία που μοιράζεται ο καλλιτεχνικός κόσμος, το παρόν και το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται για τον χώρο εάν δεν ληφθούν μέτρα και δεν υλοποιηθούν δράσεις στήριξης άμεσα.

[su_slider source=”media: 208707,208709,208708″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

“Ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με δεκάδες συναδέλφους μας από κάθε τομέα των γραμμάτων και των τεχνών, καταγράφουμε την απόγνωση για την επιβίωση τους και την αγωνία τους για το μέλλον. Συναισθήματα τα οποία, ως δημιουργοί, αισθανόμαστε και οι ίδιοι” μας είπε ο σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος. “Οι προτάσεις που καταθέσαμε” υπογράμμισε “είναι αποτέλεσμα του διαλόγου τον οποίο ανοίξαμε με συναδέλφους μας, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικαλιστικά όργανα και ανεξάρτητες ομάδες καλλιτεχνών καθώς και της καθημερινής ανταλλαγής απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

#support_art_workers¨: ένα παγκόσμιο κίνημα
“ Ολόκληρος ο κόσμος του πολιτισμού δέχεται το πιο ισχυρό πλήγμα. Περισσότερο όσοι καλλιτέχνες έχουν  άμεση σχέση με το κοινό” αναφέρει ο Ρήγας Αξελός. “Ειδικότερα το ζωντανό θέαμα, παραστάσεις , συναυλίες, ζωντανή μουσική, αλλά και οι θερινοί κινηματογράφοι με τις συνθήκες που θα ανοίξουν και εάν ανοίξουν, βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Να υπολογίσουμε επίσης και πόσοι άνθρωποι εργάζονται πλάι στους ερμηνευτές ζώντας από την πολιτιστική δραστηριότητα που στους επόμενους μήνες μοιάζει ανέφικτη” τονίζει ο γνωστός ηθοποιός .
“Η συζήτηση για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού διεξάγεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις του κόσμου” λέει ο Κυριάκος Αγγελάκος. “Το κίνημα #support_art_workers είναι παγκόσμιο και περιλαμβάνει τόσο το διάλογο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και ακτιβιστικές δράσεις. Στο Παρίσι το αίτημα των καλλιτεχνικών ενώσεων και σωματείων είναι να υπάρξει «μια λευκή χρονιά για να ξεπεραστεί μια μαύρη χρονιά». Παντού, φυσικά και στην Αθήνα, είναι καθημερινές οι διαπραγματεύσεις με την κεντρική εξουσία για τη στήριξη των καλλιτεχνών, όπως καθημερινές είναι και οι απογοητεύσεις” αναφέρει ο κ. Αγγελάκος και προσθέτει: “Ο Δήμος της Αθήνας οφείλει να χαράξει μια δική του πορεία καθολικής στήριξης των δημιουργών με κάθε μέσο, χώρο και πόρο που διαθέτει.
“Το Βερολίνο δίνει 100 εκατ.ευρώ” επισημαίνει η μεταφράστρια Έφη Γιαννοπούλου “και ίσως ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο στήριξης, μέσω χρηματοδοτήσεων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις πολιτισμού και σε αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες, δημιουργεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που φέρνει κοντά τους καλλιτέχνες και το κοινό τους, αλλά και δίνει τη δυνατότητα μέσω αυτής να γίνουν δωρεές και χορηγίες. Η Βαρκελώνη” συνεχίζει η κ. Γιαννοπούλου “οργανώνει ένα πλαίσιο άμεσης στήριξης, αλλά και διευρύνει το Φεστιβάλ Grec, προκειμένου να συμπεριλάβει παραστάσεις που ακυρώθηκαν λόγω της καραντίνας. Ο δήμος εκεί κάνει προτάσεις στην κεντρική κυβέρνηση για μηδενικό ΦΠΑ στις επιχειρήσεις πολιτισμού μέχρι το τέλους του χρόνου. Αλλά και ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον Δήμο, σε βάθος ενός χρόνου, ώστε να στηριχθεί ο χώρος του πολιτισμού και οι εργαζόμενοί του”.

” Πολλές από τις προτάσεις μας θα είχε νόημα να υλοποιηθούν και χωρίς την ειδική συνθήκη του κορωνοϊού, θα ωφελούσαν την πόλη, τους δημότες και τους καλλιτέχνες πολλαπλά” δηλώνει η δημοτική σύμβουλος με της Ανοιχτή Πόλη Έφη Γιαννοπούλου.

Ανοιχτοί δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι
Για την στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό η Ανοιχτή Πόλη προτείνει- μεταξύ άλλων- να διατεθούν δωρεάν ή έναντι συμβολικού αντιτίμου δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι όπως η Τεχνόπολη, το θέατρο Ολύμπια, πινακοθήκες και δημοτικοί κινηματογράφοι για την πραγματοποίηση παραστάσεων χορού και θεάτρου, συναυλιών, εικαστικών εκθέσεων καθώς και εκδηλώσεων για παιδιά όπως κουκλοθέατρο και παραστάσεις καραγκιόζη. Παράλληλα, η Ανοιχτή Πόλη καλεί σε συνεννόηση το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου για τον ίδιο σκοπό και με σεβασμό πάντα στους υγειονομικούς κανόνες, να διατεθούν και αρχαιολογικοί χώροι.
“Σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις ο Δήμος είναι  η δύναμη. Ο Δήμος μόνο μπορεί να δώσει ζωή στην πόλη” υποστηρίζει ο Ρήγας Αξελός ενώ αναφορικά με τις προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης τονίζει: “Με την παραχώρηση των ανοιχτών του χώρων και τη βοήθεια όσων υλικοτεχνικών δυνατοτήτων  διαθέτει, μπορεί να έχει  εξαιρετικά αποτελέσματα. Θα βοηθήσει ουσιαστικά να υπάρξουν δράσεις θεατρικές για μικρούς και μεγάλους, μουσικές, κινηματογραφικές, εικαστικές, χορευτικές, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, μια πανσπερμία ζωντανών εκδηλώσεων, που θα δώσουν ζωή στην πόλη και κινητικότητα στους κατοίκους της, βοηθώντας στη διατήρηση ενός καλλιτεχνικού δυναμικού μακρυά από το μαρασμό και την απαισιοδοξία”.

Απαλλαγή των κινηματογράφων από τα δημοτικά τέλη
“Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη είναι ένα προσωρινό, κυρίως, μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει οικονομικά τις δοκιμαζόμενες μικρές επιχειρήσεις του πολιτιστικού χώρου. Είναι μετρήσιμη και δεν απαιτεί σημαντική οικονομική στήριξη από το Δήμο”αναφέρει ο σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος. “Για παράδειγμα στην Αθήνα διαθέτουμε 18 χειμερινούς κινηματογρά-φους (μέχρι δύο οθόνες) και 17 θερινούς. Οι θερινοί κινηματογράφοι ξεκινούν προβολές την 1η Ιουνίου με όριο 40% των διαθεσίμων καθισμάτων τους. Για μια θερινή αίθουσα, το καλοκαίρι του 2019, 40% πληρότητα ήταν μια κακή εισπρακτική βραδιά. Τώρα το 40% θα είναι το πλαφόν της χωρητικότητας. Επιπλέον οι θερινοί κινηματογράφοι έχουν χαρακτηριστεί από την Πολιτεία διατηρητέοι ως προς τη χρήση κι αυτό απαιτεί από όλους τη στήριξη για τη διάσωσή τους. Αντιστοίχως οι χειμερινοί κινηματογράφοι εμφάνισαν τον Φεβρουάριο πτώση εισιτηρίων που έφτασε στο 80% και από τις αρχές Μαρτίου έκλεισαν οριστικά. Το ξανάνοιγμα τους τον προσεχή Οκτώβριο αποτελεί το μεγάλο αίνιγμα για ολόκληρο τον κινηματογραφικό χώρο, γιατί δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια για το που θα προβληθούν οι ελληνικές και ξένες ταινίες” καταλήγει ο κ. Αγγελάκος.

Στήριξη των μικρών βιβλιοπωλείων
“Τα μικρά βιβλιοπωλεία αγκομαχούν για να επιβιώσουν και φοβόμαστε ότι οι συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας- περισσότερες διαδικτυακές αγορές βιβλίων- θα τους στερήσουν κι άλλο ζωτικό χώρο” επισημαίνει η μεταφράστρια Έφη Γιαννοπούλου. “Θεωρούμε πως πρέπει να είναι σημαντικό κύτταρο της ζωής της πόλης και να ενισχυθούν σημαντικά, κάτι που μπορεί να γίνει με λίγα χρήματα. Κι εδώ αντιγράψαμε ένα μοντέλο που ισχύει στη Γαλλία εδώ και χρόνια και προσπαθήσαμε να το προσαρμόσουμε στα καθ’ ημάς. Θα καταθέσουμε αναλυτική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, που κι αυτή είναι εν μέρει ανεξάρτητη από τις συνέπειες της καραντίνας, θα μπορούσε να είναι μια μόνιμη λύση. Η πρόταση να προχωρήσει ο Δήμος σε αγορές βιβλίων για τις βιβλιοθήκες του, που χρήζουν σημαντικής αναβάθμισης, και εικαστικών έργων για την Δημοτική Πινακοθήκη, κάτι που δεν έχει γίνει για χρόνια, απαντούν σε προϋπάρχουσες ελλείψεις, αλλά είναι και win win προτάσεις. Θα προσφέρουν στήριξη στις αντίστοιχες αγορές-βιβλίου και τέχνης- στους συγγραφείς και τους εικαστικούς, αλλά θα προσφέρουν και στους δημότες”, σημειώνει η Έφη Γιαννοπούλου.

Aναλυτικά οι προτάσεις του δημοτικού συνδυασμού Ανοιχτή Πόλη, με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, για την στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού: 

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τους μοναδικούς και μεγάλους χώρους της, να ανοίξει όλους τους χώρους της, εσωτερικούς και εξωτερικούς, χωρίς ή με συμβολική χρέωση, η οποία θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε μορφής μέχρι 31/12/20. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στις συναυλίες, τις θεατρικές παραγωγές, τις παραστάσεις χορού και τις ομαδικές εκθέσεις εικαστικών τεχνών, αλλά και στο κουκλοθέατρο, τις παραστάσεις καραγκιόζη, τις εκδηλώσεις για παιδιά.

Αγορά παραστάσεων θεάτρου και χορού, συναυλιών και παρουσίασή τους σε χώρους του Δήμου Αθηναίων (κλειστά και ανοιχτά θέατρα ή άλλους δημόσιους χώρους που θα επιτρέπουν την τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων ασφαλείας).

Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς για την παραγωγή έργων που είτε θα παρουσιαστούν σε κοινό προσαρμοσμένα στις παρούσες υγειονομικές συνθήκες, για τα οποία να αξιοποιηθούν τόσο οι χώροι πολιτισμού του Δήμου (Τεχνόπολη, Ολύμπια, Πινακοθήκες, υπαίθρια θέατρα, δημοτικοί κινηματογράφοι) όσο και οι υπαίθριοι χώροι του Δήμου της Αθήνας (πάρκα, πεζόδρομοι, πλατείες, parking Θεάτρου Λυκαβηττού, κλπ) καθώς και αρχαιολογικοί χώροι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, χώροι που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση ζωντανών θεαμάτων με συμμετοχή κοινού και σεβασμό των υγειονομικών κανόνων. Ένα ανοιχτό φεστιβάλ δρόμου με νέους καλλιτέχνες που θα παρουσιάζουν τις δουλειές τους στις γειτονιές της Αθήνας ή ένα φεστιβάλ «θεάτρου τσέπης» σε κάποιο χώρο του Δήμου θα μπορούσε να προκύψει από τις προτάσεις αυτές.
Ο Δήμος να αναλάβει μέρος ή το σύνολο του κόστους των παραγωγών ως χορηγός.

Ανοιχτή πρόσκληση για την παραγωγή ραδιοφωνικών ή άλλων ψηφιακών έργων, που θα απευθύνονται σε κινηματογραφιστές, δημιουργούς animation, εικαστικούς καλλιτέχνες, μουσικούς κ.ά., με στόχο τη σύγχρονη ή ασύγχρονη παρακολούθησή τους από το κοινό. Η Ανοιχτή Πόλη αναγνωρίζει εδώ μια μεγάλη ευκαιρία για το δημοτικό ραδιόφωνο του 9,84 ώστε να ανοιχτεί περισσότερο στον χώρο των τεχνών και των καλλιτεχνών προσφέροντάς τους παράλληλα την αναγκαία στήριξη, οργανώνοντας π.χ. σκηνοθετημένες αναγνώσεις κειμένων από ηθοποιούς (με αμοιβή όλων των συντελεστών), παραγγέλνοντας μουσικά έργα σε νέους συνθέτες ή ακόμη και διοργανώνοντας ένα ραδιοφωνικό/διαδικτυακό μουσικό φεστιβάλ.

Θεωρούμε αναγκαίο για όλα τα παραπάνω να δημιουργηθεί αφενός μια καλλιτεχνική επιτροπή του Δήμου που θα κάνει την επιλογή μεταξύ των προτάσεων, αλλά και να υπάρξει συνεργασία των πολιτιστικών οργανισμών του Δήμου τόσο με τους πολιτιστικούς συλλόγους των επτά κοινοτήτων όσο και με δρώντες του πεδίου (διοργανωτές συναυλιών, θεατρικούς παραγωγούς, το Φεστιβάλ Αθηνών κτλ.).

Εμπλουτισμός των συλλογών του Δήμου με παράλληλη στήριξη καλλιτεχνών και μικρών επιχειρήσεων.

Αγορά βιβλίων (από τα μικρά ποιοτικά βιβλιοπωλεία της πόλης) για τον εμπλουτισμό του καταλόγου των δημοτικών βιβλιοθηκών, επανενεργοποίηση της Κινητής Βιβλιοθήκης (που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της «Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου») και δημιουργία ενός τουλάχιστον παραρτήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε μία από τις κοινότητες. (Προϋπολογισμός για την αγορά βιβλίων: 150.000 ευρώ)

Δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αγορά έργων κυρίως νέων ή/και καταξιωμένων εικαστικών καλλιτεχνών (πίνακες ζωγραφικής, έργα γλυπτικής, video art, φωτογραφία) με στόχο τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Πινακοθήκης (που για χρόνια δεν προχωρά σε αγορές νέων έργων), αλλά και την ενίσχυση της αγοράς τέχνης. (Κόστος: 300.000 ευρώ σε βάθος τριετίας)

Στήριξη των μικρών πολιτιστικών επιχειρήσεων (βιβλιοπωλείων και κινηματογραφικών αιθουσών)

Στήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών της Αθήνας, των 17 θερινών και των 18 χειμερινών (μέχρι δύο αίθουσες προβολής), με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη μέχρι 31/12/20.

Στήριξη των μικρών ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων (περίπου 100) με μόνιμη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και δημιουργία ενός δικτύου μικρών ποιοτικών βιβλιοπωλείων της Αθήνας.

Αναπτυξιακά μέτρα για το χώρο του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας

Χρέωση με το συμβολικό ποσό 300 ευρώ, για τη χρήση όλων των δημόσιων εξωτερικών και εσωτερικών χώρων που ανήκουν στο Δήμο για γυρίσματα οπτικοακουστικών προϊόντων.

Αξιοποίηση τόσο της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου (ΕΑΤΑ) όσο και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ κτλ.) για τη δανειοδότηση με εγγυοδοσία και χαμηλό επιτόκιο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του χώρου του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της παρούσας περιόδου αλλά και να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας τους.

ρεπορτάζ: Μάγδα Μπουλούκου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα