back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ημερομηνίες – σταθμοί για συντάξεις και ειδικές αποζημιώσεις

Διαβάστε επίσης

Tην ατζέντα του υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις, τόσο ως προς την καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών όσο και ως προς την μείωση του χρόνου έκδοσης για τους νέους δικαιούχους, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Παράλληλα, από αύριο ανοίγει νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων και πληρωμών για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης προς τους εργαζόμενους.

Αναλυτικότερα:

Στις 2 Ιουνίου, θα καταβληθούν οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις σε περίπου 250.000 δικαιούχους, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Επίσης, εντός του Ιουνίου θα εφαρμοστεί η ψηφιακή έκδοση για το 40% των νέων συντάξεων, με στόχο την δραστική μείωση του χρόνου αναμονής των δικαιούχων.

Τον Αύγουστο, οι συνταξιούχοι που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης τους, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το παλαιότερο καθεστώς.

Τον Σεπτέμβριο, θα καταβληθούν οι αυξημένες κύριες συντάξεις με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, που προβλέπει ο νόμος Βρούτση.

Τον Οκτώβριο, θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών για κύριες και επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Μαΐου 2020.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή ο χρόνος καταβολής και ύψος των αναδρομικών που ενδεχομένως θα προκύψουν από τη νέα απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ από τον Μάιο του 2021 θα ξεκινήσει η ταυτόχρονη ψηφιακή απονομή, κατηγοριών επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ παροχής και κύριας σύνταξης.

Εντωμεταξύ:

– Στην παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και καταβολής της αποζημίωσης των 800 ευρώ, η οποία λήγει σήμερα για τις νέες κατηγορίες δικαιούχων και για τις ειδικές κατηγορίες η οποία λήγει μεθαύριο Τρίτη, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας.

Ήδη, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την κάλυψη χιλιάδων εργαζομένων με περισσότερους από έναν εργοδότες, καθώς και επαγγελματικές κατηγορίες του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

– Από αύριο έως και τις 7 Ιουνίου θα υποβληθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις από επιχειρήσεις για την χορήγηση ειδικής αποζημίωσης 534 ευρώ στο προσωπικό που δεν θα εργαστεί τον Μαϊο.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις από εργαζόμενους θα υποβάλλονται από τις 19 Μαϊου έως και την 1η Ιουνίου, ενώ η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης θα γίνει -κατά περίπτωση- από τις 5 έως και τις 12 Ιουνίου.

Έως τις 24 Μαΐου έχει παραταθεί η προθεσμία για τους μακροχρονίως ανέργους που δεν έχουν δηλώσει ακόμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ.

Στις αρχές Ιουνίου, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος SURE, που προβλέπει την συμπλήρωση μέρους των αποδοχών των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση από πλήρους εργασίας μετατράπηκε σε ευέλικτης απασχόλησης. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα