back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εχασε την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν – 17 βουλευτές δημιούργησαν κοινοβουλευτική ομάδα

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι δημιουργείται ένατο κόμμα στη Βουλή της Γαλλίας, με βουλευτές οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το κυβερνών κόμμα «Δημοκρατία Εμπρός!» του Εμανουέλ Μακρόν.

Έτσι το κυβερνών κόμμα LREM χάνει την απόλυτη πλειοψηφία και θα αναγκάζεται στο εξής να υπολογίζει τις ψήφους δύο μικρών κεντρώων και κεντροδεξιών κομμάτων. Πρόκειται για την πρώτη διάσπαση του κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός!», τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Μακρόν. Την ανακοίνωση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι εμπνευστές της, δηλώνοντας ότι 20 βουλευτές (μεταξύ αυτών και «Μακρονικοί και πρώην «Μακρονικοί») ιδρύουν ομάδα με την ονομασία «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη». Με τον τρόπο αυτό, το κυβερνών κόμμα LREM χάνει πλέον 9 κοινοβουλευτικά στελέχη και από 295 βουλευτές που είχε περνάει πλέον στους 286, ενώ η πλειοψηφία απαιτεί 289 βουλευτές.

Τα μέλη της νέας ομάδας προέρχονται από τον χώρο της αριστεράς και της οικολογίας και αμφισβητούν την πολιτική Μακρόν, ειδικά στα θέματα της μετανάστευσης ή της μεταρρύθμισης των συντάξεων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο εξής αντιμέτωπος με εσωκομματικά προβλήματα, την ώρα που η Γαλλία ετοιμάζεται να εισέλθει στην δύσκολη φάση της οικονομικής κρίσης, συνέπεια της κρίσης του κορωνοϊού. «Λυπάμαι που ορισμένοι θέλουν να επαναφέρουν τον διχασμό δεξιά-αριστερά, τον οποίο ξεπεράσαμε το 2017 και οι Γάλλοι θέλησαν να ξεπεράσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, επικρίνοντας τους διασπαστές.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Γαλλία αναφέρουν ότι παρά την διάσπαση, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνει να ανησυχεί για την κυβερνητική πλειοψηφία αφού θα μπορεί να υπολογίζει στην στήριξη των 46 βουλευτών του κεντρώου κόμματος Modem και τους βουλευτές του κεντροδεξιού κόμματος Agir. Η κριτική που ασκείται σε όσους βουλευτές εγκατέλειψαν την πλειοψηφία είναι αυστηρή. «Είναι προδοσία απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν και στους ψηφοφόρους τους του 2017. Δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Marie-Christine Verdier-Jouclas.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα