back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

O Νίκος Φίλης στον Αθήνα 9.84: «Αναγκαία η συνεργασία προοδευτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Δεν είναι το μείζον οι κομματικοί εγωισμοί»

Διαβάστε επίσης

                                                  (2020-05-19)

Το δικό του μήνυμα – προς πάσα κατεύθυνση-έστειλε ο Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Αρη Τόλιο χαρακτήρισε τραγέλαφο την απάντηση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας στον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο, κάνοντας λόγο για «αναχρονιστικό προνόμιο που της επιτρέπει -όντας ΝΠΔΔ και εν έτει 2020- να έχει δυνατότητα αφορισμού ακόμα και του Πρωθυπουργού.»

Αναφερόμενος στην Υπουργό Παιδείας και στην τροπολογία για την τηλεδιδασκαλία στα σχολεία, μίλησε για μετατροπή των μαθημάτων σε ριάλιτι και πατέντα με προβλήματα, που διαλύει το μάθημα.«Το μοντέλο που εφηύρε η κα Κεραμέως μετατρέπει το μάθημα σε ανούσια από καθ έδρας διδασκαλία και τον καθηγητή -αν επιτρέπεται η λέξη- σε έναν “Βέγγο”, που οφείλει να προσέχει τα υγειονομικά μέτρα για κάθε μαθητή, ποιός μιλάει, να ανοιγοκλείνει τον ήχο και να διδάσκει, ταυτοχρόνως.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, προέκρινε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ προοδευτικών και κοινωνικών δυνάμεων,δεδομένης και της διεξαγωγής με απλή αναλογική των επόμενων εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε δογματικοί, ούτε το μείζον οι κομματικοί εγωισμοί. Να ξαναδούμε την ιστορία και το παρελθόν μας.»

Αναλυτικά, οι τοποθετήσεις του κ Νίκου Φίλη:

Για τον “αφορισμό” από τον Αμβρόσιο

«Το θέμα δεν είναι ότι υπάρχει ένας ακροδεξιών αντιλήψεων και γραφικός- ιδιώτης πλέον καθότι συνταξιούχος- ο κ. Αμβρόσιος, που λέει ό,τι λέει.
Το ζήτημα είναι η απάντηση της Ιεραρχίας ότι ο αφορισμός του Πρωθυπουργού- άκουσον άκουσον- είναι ανυπόστατος διότι τη συγκεκριμένη απόφαση τη λαμβάνει εν συνεδριάσει η ίδια. Δηλαδή, εν έτει 2020, η Εκκλησία της Ελλάδος- όντας ΝΠΔΔ- διατηρεί το αναχρονιστικό προνόμιο του αφορισμού. Δηλαδή, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας,η Ιεραρχία θα μπορούσε να αφορίσει τον Πρωθυπουργό της χώρας. Τραγέλαφος.»

Για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες

«Με την τροπολογία της κας Κεραμέως μετατρέπεται το μάθημα σε ριάλιτι. Η υπουργός επιβάλλει την απ’ ευθείας μετάδοση του μαθήματος στη κοινότητα, στην πόλη, στο χωριό. Είναι παγκόσμια πατέντα. Με εξαίρεση την Κύπρο, όπου και εκεί συζητούν τα ίδια πράγματα, ουδέν άλλο κράτος στον κόσμο κάνει κάτι τέτοιο.
Είπαμε στην κα Κεραμέως ότι είμαστε υπέρ μιας σύγχρονης, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αντιγράψτε όποιο ευρωπαικό ή αμερικανικό μοντέλο θέλετε αλλά όχι πατέντες με προβλήματα. Και μετά τις αντιδράσεις γονέων, εκπαιδευτικών, όπως και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναγκάστηκε να δεχθεί ότι το μάθημα θα μεταδίδεται, αλλά χωρίς να αποτυπώνονται οι φυσιογνωμίες των παιδιών.

Ακόμα και η φωνή του παιδιού αποτελεί προσωπικό δεδομένο και ο δάσκαλος οφείλει να κάνει σίγαση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα περίπου 2 εκατ. πολιτών. Γονέων, παιδιών και καθηγητών.
Το μάθημα στο σχολείο έχει διαδραστικότητα με τη φυσική παρουσία και επαφή δασκάλου και παιδιών. Είναι μια μαθητοκεντρική διδασκαλία.Το μοντέλο που εφηύρε η κα Κεραμέως καταστρέφει το μάθημα, μετατρέποντάς το σε ανούσια από καθ έδρας διδασκαλία και τον καθηγητή -αν μου επιτρέπεται η λέξη- σε έναν “Βέγγο”, που οφείλει να προσέχει τα υγειονομικά μέτρα για κάθε μαθητή, ποιός μιλάει, να ανοιγοκλείνει τον ήχο, διδάσκοντας ταυτοχρόνως. Έτσι διαλύεται, δεν γίνεται μάθημα.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αναγκαία μια πρόταση συνεργασίας των προοδευτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Να ξαναδούμε την ιστορία και το παρελθόν μας. Δεν είμαστε δογματικοί, ούτε οι κομματικοί εγωισμοί, το μείζον. Το διακύβευμαι είναι να υπάρξει σύγκλιση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που να καταλήξει και σε κοινές προγραμματικές θέσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και πρέπει από τώρα κι όχι την τελευταία στιγμή, να συγκροτηθεί μια πρόταση συνεργασίας των προοδευτικών και κοινωνικών δυνάμεων.»

«ΑΘΗΝΑ 9.84»- ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα