back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαδικτυακές αναγνώσεις, παραστάσεις και εκθέσεις – 20 Μαϊου 2020

Διαβάστε επίσης

Διαδικτυακές παραστάσεις από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η «Αϊντα» του Τζουζέππε Βέρντι από το Megaron Online, οι αναγνώσεις του ΚΠΙΣΝ και η έκθεση “Διαχρονίες” από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Megaron Online: “Αΐντα” του Τζουζέππε Βέρντι

Η “Αΐντα” του Τζουζέππε Βέρντι, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάιο του 2001 με την ευκαιρία του διπλού εορτασμού για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη και για τα 130 χρόνια από την πρεμιέρα του έργου στην Όπερα του Καΐρου, αναμεταδίδεται απόψε στις 9 από το Megaron online.

Το τολμηρό εγχείρημα του ανεβάσματος σε κλειστό χώρο μιας τόσο μεγάλων διαστάσεων παραγωγής, έφερε σε πέρας ένας από τους πλέον προβεβλημένους σκηνοθέτες του καιρού μας, ο Πιερ Λουίτζι Πίτσι.

Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν η Όλγα Ρομάνκο, ο Χοσέ Κούρα, η Τιτσιάνα Καρράρο και ο Παάτα Μπουρτσουλάτζε, πλαισιωμένοι από χορωδιακά σύνολα και από την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση και πάλι του Ντονάτο Ρεντσέττι. Η αναμετάδοση πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος της Αρένας της Βερόνας και είναι αφιερωμένη στους Ιταλούς φίλους μας.

Δείτε την αναμετάδοση, το πρόγραμμα και τους συντελεστές της παράστασης πατώντας http://www.megaron.gr/default.asp?pid=433&la=1.

snfccAtHome: Ο Γιώργος Γάλλος διαβάζει έξι πεζογραφήματα του Γιώργου Ιωάννου

Η διαδικτυακή ηχητική σειρά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «Αναγνώσεις με έξι πεζογραφήματα του Γιώργου Ιωάννου» συνεχίζεται απόψε στις 7.

Τα έξι κείμενα που παρουσιάζονται –Ο Μπάτης, Οι Σφάχτες, Παναγία η Ρευματοκρατόρισσα, Las Incantadas, Και ιδού νεφέλη λευκή… και Ο θείος Βαγγέλης– διατρέχουν μία εικοσαετή περίοδο στο έργο του Γιώργου Ιωάννου, ενός από τους πλέον εμβληματικούς εκπροσώπους της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και της λεγόμενης Σχολής της Θεσσαλονίκης.

Ανάγνωση: Γιώργος Γάλλος
Μουσικό σήμα: Νίκος Γαλενιανός

Επεξεργασία Ήχου – Mastering: Γιώργος Μαντάς

Ακούστε την ανάγνωση του Γιώργου Γάλλου στο http://snfcc.org/gallos.

Η ηχογράφηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο site του ΚΠΙΣΝ.

Online οι παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Όλες οι παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που προβλήθηκαν την περίοδο της καραντίνας, προβάλλονται διαδικτυακά και δωρεάν στο https://vimeo.com/showcase/free μέχρι τις 31 Μαϊου.

«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου: Η Λίζα και η Καίτη μεγαλώνουν μαζί προσπαθώντας να απαντήσουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στις ερωτήσεις του σχολείου και στα ερωτήματα της ζωής. Οι δύο ηρωίδες διανύουν το δρόμο της ενηλικίωσης και της ωρίμανσης μέσα από διεκδικήσεις, όνειρα, ματαιώσεις. Στο τέλος, βρίσκονται ξανά μαζί, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ίδιο εναρκτήριο ερώτημα της ζωής (και του έργου): ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει και τι, τελικά, καταφέρνει να βρει μέσα από όλη αυτή την αναζήτηση;

Παίζουν: Μομώ Βλάχου, Χρύσα Τουμανίδου

“Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας”, μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο έργο του Χένρικ Ίψεν, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

Ο Κάρστεν Μπέρνικ, μεγαλοεπιχειρηματίας και παράγοντας σε μια επαρχιακή παραθαλάσσια πόλη, θεωρείται ένας άντρας άμεμπτης ηθικής και μεγάλος ευεργέτης της πόλης· είναι ένας από τους στυλοβάτες της τοπικής κοινωνίας. Το νέο μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο του Κάρστεν απαιτεί τη στήριξη της πόλης για να πραγματωθεί, κι ενώ αρχικά φαίνεται πως εύκολα θα μπορέσει να πείσει την τοπική κοινωνία, ξαφνικά το σχέδιο του βρίσκεται σε κίνδυνο: επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια απουσίας δύο συγγενείς του, απειλώντας να ξεσκεπάσουν τα μυστικά του παρελθόντος του. Η υπόληψη του Κάρστεν κλονίζεται, αλήθειες αποκαλύπτονται, και το παρελθόν έρχεται να ρίξει τη σκιά του στο λαμπερό παρόν της οικογένειας Μπέρνικ.

Παίζουν: Γιάννης Γκρέζιος (Όλαφ / Ένας φωτογράφος), Δανάη Επιθυμιάδη (Ντίνα), Θόδωρος Ιγνατιάδης (Ρούμελ), Δημήτρης Καρτόκης (Κραπ), Γιώργος Καύκας (Κάρστεν Μπέρνικ), Δημήτρης Κολοβός (Άουνε), Ντίνα Μιχαηλίδη (Μάρτα Μπέρνικ), Μαρία Μπενάκη (Κυρία Χολτ), Δημήτρης Ναζίρης (Βίγκελαντ), Ιωάννα Παγιατάκη (Κυρία Ρούμελ), Ορέστης Παλιαδέλης (Ρέρλουντ), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Λόνα Χέσελ), Έφη Σταμούλη (Μπέτυ Μπέρνικ), Χρίστος Στυλιανού (Γιόχαν Τόνεσεν), Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου (Κυρία Λύνγκε), Σαμψών Φύτρος (Χίλμαρ Τόνεσεν)

“Ο μεγαλοπρεπής κερατάς” του Φερνάν Κρομλένκ σε σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσίχλη.

Ο έρωτας του Μπρούνο και της Στέλλας είναι τόσο δυνατός και αμοιβαίος που παρασύρει τους πάντες γύρω τους σε ένα παραλήρημα ευτυχίας. Όμως ξαφνικά όλα αλλάζουν όταν στη σκέψη του Μπρούνο εισβάλλει η υποψία της απιστίας και το μυαλό του χάνεται μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια της ζήλιας.

Παίζουν: Μελίνα Αποστολίδου (Φλοράνς), Γιώργος Δημητριάδης (Πέτρος, Εραστής, Χορός κερασφόρων), Χρήστος Διαμαντούδης (Νεαρός Βαρελάς, Εραστής, Χορός κερασφόρων), Έφη Δρόσου (Παραμάνα), Ευσταθία Λαγιόκαππα (Στέλλα), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Εστρυγκό), Μαρία Μπαγανά (Κορνελί), Νίκος Ορτετζάτος (Εραστής, Χορός κερασφόρων), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Δήμαρχος), Θανάσης Ραφτόπουλος (Γελαδάρης), Δημήτρης Σιακάρας (Κόμης, Εραστής, Χορός κερασφόρων), Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος (Εραστής, Χορός κερασφόρων), Γιώργος Στάμος (Μπρούνο)

Κατάλληλη άνω των 15 ετών.

“Η μεγάλη πλατεία” του Νίκου Μπακόλα σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου

Ο Νίκος Μπακόλας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με κέντρο δράσης την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων έρχονται να συναντήσουν την Ιστορία ενώ η ίδια η πόλη προβάλλεται μέσα από τη συλλογική μνήμη αλλά και το βίωμα των χαρακτήρων της. Μία πόλη διαρκών ιστορικών και πολιτικών αναταραχών. Μια πλατεία που καθιστά τις πράξεις των ανθρώπων ορατές.

Παίζουν: Γιάννης Μαστρογιάννης (Φώτης), Nίκος Καπέλιος (Χρήστος), Κατερίνα Σισίννι (Αγγέλα), Χρήστος Παπαδημητρίου (Γιάννης), Χρήστος Παπαδόπουλος (Στρατής), Νίκος Μήλιας (Άγγελος), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Μυρσίνη), Ελένη Θυμιοπούλου (Αμαλία), Νίκος Κουσούλης (Δημήτρης), Μελίνα Κοτσέλου (Αλκμήνη), Χριστίνα Σωτηριάδου (Αντιγόνη), Θεόδωρος Σκούρτας (Ευγένιος), Φωτεινή Τιμοθέου (Δόμνα), Μάρα Τσικάρα (Ευθαλία), Δημήτρης Σακατζής (Παυλάκης), Βικτώρια Φώτα (Μπετίνη), Εύη Σαρμή (Ελένη), Δημήτρης Μορφακίδης (Ηλίας), Βασίλης Τριφουλτσάνης (Χάρης), Γιάννης Καραμφίλης (Ευριπίδης)

Μουσική κομπανία: Γιάννης Καραμφίλης (μπουζούκι), Χρήστος Παπαδόπουλος (κιθάρα), Δημήτρης Σακατζής (ούτι), Βασίλης Τρυφουλτσάνης (ακορντεόν)

Κατάλληλη άνω των 13 ετών.

“Ασκητική” του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κουτσουρέλη


Μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός πυκνού κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.

Παίζουν: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος

“Οι απ’ αλλού φερμένοι” σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή – Μια παραμυθική αναζήτηση της αγάπης.

Πόσα μήλα πρέπει να φάει ένα devi για να χορτάσει; Τι κάνει ο διάβολος μέσα σ’ ένα μπουκάλι; Ποια είναι η Λυγερή και σε ποια γωνιά του κόσμου έχει χαθεί; Είναι μήπως η κόρη που αγάπησε το φίδι ή μια χαλκοκουρούνα που έριχνε τον ίσκιο της στη λίμνη; Είναι η μοναχοκόρη του παπά ή η άλλη που τη ζήλευαν οι αδερφές της; Είναι μήπως όλα αυτά μαζί ή μια ιδέα που τη φαντασία κινητοποιεί; Πού πρέπει να πάει ο Ίσκιος να τη βρει; Και ποιοι είναι όλοι αυτοί οι “απ’ αλλού φερμένοι” που έρχονται να μεταμορφώσουν τον κόσμο και τα υλικά του;
Μέσα στα παραμύθια της Μακεδονίας και της Θράκης (Η Αρχοντοπούλα και ο Όφις, Η κόρη και το Βασιλόπουλο, Ο Νικολός κ.α.) κρύβονται μοτίβα και θεματικές που συνδέουν διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς όλων των εποχών. Κάτω από το δέντρο της ζωής -πάντοτε σε κύκλο- οι λαϊκές ιστορίες ξετυλίγουν το κουβάρι του χρόνου συνδέοντας τους ανθρώπους με τους βαθύτερους φόβους τους αλλά και τις πιο κρυφές τους επιθυμίες.

Παίζουν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ειρήνη Κυριακού, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Λίλιαν Παλάντζα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πλεξίδα, Πολυξένη Σπυροπούλου, Στέργιος Τζαφέρης, Δημήτρης Τσεσμελής

Οι «Τρεις Αδερφές» του Αντόν Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις

Οι τρεις αδελφές και ο αδελφός τους ο Αντρέι, με τον ενθουσιασμό της νιότης, τις αξίες και τα εφόδια της αστικής τους καταγωγής, οραματίζονται μια λαμπερή ζωή, μακριά, στη Μόσχα. Ο καιρός περνάει και αυτοί συνεχίζουν να διαμένουν στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, όπου ένας άλλος τρόπος ζωής, πολύ μακρινός και ξένος −σχεδόν χυδαίος− στοιχειώνει την καθημερινότητά τους και σταδιακά τους αλλοτριώνει. Το μέλλον πλησιάζει και επιφυλάσσει νέες ματαιωμένες προσδοκίες.

Οι τρεις αδελφές, αφήνοντας το χρόνο να εξαντλείται σε όνειρα και φλυαρίες, δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ίδιας τους της ζωής, βουλιάζουν στον συμβιβασμό και αδυνατούν να μετατρέψουνε τις επιθυμίες τους σε πράξη. Το αλλού και το μετά απομένουν για αυτές οι μόνοι φαντασιακοί τόποι διαφυγής.

Παίζουν: Μάρκος Γέττος (Φεντότικ), Μαρία Καραμήτρη (Ανφίσα), Ιφιγένεια Καραμήτρου (Μάσα), Αλέξανδρος Κουκιάς (Τούζενμπαχ), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Ρόντε), Μανώλης Μαυροματάκης (Τσεμπουτίκιν), Λένα Νάτση (Ειρήνα), Χρίστος Νταρακτσής (Ορντινάντσα), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Νατάλια Ιβάνοβνα), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Βερσίνιν), Απόστολος Πελεκάνος (Κουλίγκιν), Γιώργος Σφυρίδης (Φεραπόντ), Σαμψών Φύτρος (Σαλιόνυϊ), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Αντρέι Πρόζορωφ), Χριστίνα Χριστοδούλου (Όλγα)

“Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές” των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή.

Η Μαρτζ και ο Μπαρτ, όντας απολυμένοι και έχοντας υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ζωή τους, οδηγούνται σε μια απελπισμένη πράξη: την απαγωγή του μεγαλύτερου τραπεζίτη της χώρας. Παρά τις προσπάθειες που κάνουν να στείλουν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα μέσω της πράξης αυτής, τα ίδια τα γεγονότα τους ξεπερνούν. Τελικά, αποδεικνύεται ότι όλοι και όλα είναι αναλώσιμα, μια που το σύστημα μπορεί να αντικαταστήσει και να αναπληρώσει τα πάντα με τρομερή ταχύτητα.

Παίζουν: Ελένη Γιαννούση (Γιασμήν), Νατάσα Δαλιάκα (Μαρτζ-Μάργα), Χρήστος Νταρακτσής (Φέλιξ), Κώστας Σαντάς (Ρομπλέδο), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μπαρτ)

Εικονική περιήγηση στην έκθεση “Διαχρονίες” από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Η έκθεση – συνεργασία με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, περιλαμβάνει αρχαιότητες από τη συλλογή του μουσείου, καθώς και σύγχρονες δημιουργίες εμπνευσμένες από τα εκθέματα.

Το link για την εικονική περιήγηση στην έκθεση “Διαχρονίες” μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Πληροφορίες για την έκθεση
Η έκθεση αποτελεί έναν οργανικό διάλογο μεταξύ των πρωτότυπων εκθεμάτων από τις συλλογές του Μουσείου Λάρισας με έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών. Ακολουθώντας την αντίστοιχη χρονολογική διαδρομή που καλύπτουν τα εκθέματα του Μουσείου (σημαντικά προϊστορικά ευρήματα όπως ομοιώματα οίκων, εργαλεία και ειδώλια, όπλα της εποχής του σιδήρου, αρχαϊκά αντικείμενα, κλασικά και ρωμαϊκά γλυπτά και επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα, γυάλινα αντικείμενα και σκεύη, νομίσματα και χρυσά στεφάνια, ψηφιδωτά ρωμαϊκά δάπεδα με έμφαση στη Λατρεία και την απεικόνιση του Διονύσου, πρωτοβυζαντινά ανάγλυφα, κεραμικά πιάτα, βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες, εβραϊκές ταφικές στήλες, σπαράγματα τοιχογραφιών (φρέσκο) από τα μοναδικά σπίτια του Σβαρτς στα Αμπελάκια καθώς και ισλαμικά αντικείμενα), 52 σημαντικοί Έλληνες εικαστικοί, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Μουσείου και την επιμελήτρια της έκθεσης, προτείνουν υπάρχοντα έργα τους ή δημιουργούν νέα σε συνομιλία με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου, με πρόθεση τον οργανικό διάλογο με αυτά, καθώς και την πιστοποίηση της έννοιας της Διαχρονίας που διατρέχει την ελληνική τέχνη τόσο θεματικά και τεχνικά, όσο και αισθητικά ή συμβολικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα