του Βασίλη Πάικου
Να τα πάλι τα εκλογικά σενάρια. Ο προχθεσινός κυριακάτικος τύπος ήταν υπερπλήρης απ’ αυτά. Ακολουθούμενα, αυτή τη φορά, και από σενάρια ανασχηματισμού. Θα πει κανείς ότι και τα δυο μαζί, και ανασχηματισμός και εκλογές, δεν κολλάνε. Σωστά, αν και ποτέ δεν ξέρεις. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι «παίζουν» διαζευκτικά, ή το ένα ή το άλλο. Το περίεργο εν προκειμένω (περίεργο; τέλος πάντων…) είναι ότι αμφότερα εκπορεύονται, κατά το πλείστον, από το Μαξίμου. Προκειμένου να μετρηθούν αντιδράσεις; Ίσως, δεν αποκλείεται…
Και αν μεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί το περί ανασχηματισμού σενάριο, μικρή σημασία έχει. Και ελάχιστο πολιτικό ενδιαφέρον. Όσο εκτεταμένος ή και δομικός («αναδόμηση» τον αποκαλούσε ο αείμνηστος…) θα μπορούσε να είναι. Πρώτα-πρώτα ο ανασχηματισμός είναι πάντα, έτσι κι αλλιώς, της αποκλειστικής αρμοδιότητας και βούλησης του Πρωθυπουργού. Κι ύστερα, το όποιο ενδιαφέρον εξαντλείται μέσα σε 2-3 εικοσιτετράωρα. Καθώς δεν πραγματοποιείται συνήθως παρά προκειμένου να δοθεί η εντύπωση (μόνο η εντύπωση) νέου ξεκινήματος. Πρόκειται, μ΄ άλλα λόγια για επικοινωνιακού τύπου εγχείρημα.
Αν, από την άλλη μεριά, επιβεβαιωθεί το εκλογικό σενάριο, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Και, εδώ που τα λέμε, θα δυσκολευτεί πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξηγήσει γιατί προσφεύγει τώρα σε εκλογές. Δεδομένου ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν η πολιτική νομιμοποίηση της Κυβέρνησής του. Αλλά και δεδομένου ότι διαθέτει σήμερα τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που, και με την ευμενέστερη για κείνον εκδοχή, δεν πρόκειται να ξανα-αποκτήσει επ’ ουδενί. Άσε που, εν μέσω πανδημίας, θα μοιάζει με τρέλα μια τέτοια εξέλιξη. Πράγμα που σημαίνει πως, αν τελικά το επιχειρήσει, θα βγάζουν μάτι οι κοντόφθαλμα μικροπολιτικές επ’ αυτού στοχεύσεις. Προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά το –θεωρούμενο ως θετικό για κείνον- κλίμα της συγκυρίας. Προκειμένου να ξεμπερδεύει με την απλή αναλογική. Προκειμένου να αξιοποιήσει το γεγονός ότι θα διεξαχθούν εκλογές με λίστα, μας και δεν έχει παρέλθει το προβλεπόμενο, από την προηγούμενη αναμέτρηση, 18μηνο. Ώστε να ελέγξει περισσότερο την σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Και, προπάντων, προκειμένου να ανανεώσει (όπως ελπίζει) την εντολή, πριν οι πολίτες συνέλθουν από το πανδημικό σοκ, κι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς – και με μεγάλη την δική του ευθύνη – τους περιμένει στη γωνία. Ώστε να προχωρήσει, με λυμένα πλέον τα χέρια ως εκ της νωπής λαϊκής εντολής, στα εν όψει πολύ σκληρά, στα μνημονιακού χαρακτήρα μέτρα στα οποία, εξ ανάγκης είτε από επιλογή, θα καταφύγει.
Και πες ότι του βγαίνουν όλα όπως ακριβώς τα λογαριάζει. Όμως με την απλή αναλογική, ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές θα υποχρεωθεί να μοιραστεί την εξουσία με τον τυχόντα «πρόθυμο», αν βέβαια βρεθεί τέτοιος. Ενώ τώρα την διαθέτει ήδη απλόχερα, με προοπτική τριετίας δε. Αν δε δεν βρεθεί πρόθυμος, ή αν δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία, θα πάει μοιραία σε νέες εκλογές, με το δικό του πλέον υπερενισχυμένο εκλογικό σύστημα, με τα bonus του, με τα όλα του. Αλλά θα πρέπει να διαθέτει μεγάλη φαντασία ώστε να είναι από τώρα σε θέση να προβλέψει πως θα κερδίσει και τις μεθεπόμενες εκλογές. Καθώς μάλιστα θα έχουν γίνει τότε ολοφάνερες οι οικονομικές και οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας από τη μια, της πολιτικής του από την άλλη. Μιας και είναι αυτός που απέφυγε να προχωρήσει εγκαίρως σε γενναία εμπροσθοβαρή οριζόντια μέτρα, ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Και αυτά τα χειρότερα, σε περίπτωση διπλών εκλογών, θα είναι τότε εδώ, ολόρθα μπροστά μας…
Δεν ξέρω λοιπόν πόσο κι από ποιους πιέζεται σήμερα ο Πρωθυπουργός για εκλογές στο αμέσως προσεχές διάστημα. Οι πληροφορίες μιλούν για τους «σκληρούς», για την πανίσχυρη ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Όπως και να ναι, καλά θα κάνει να το σκεφτεί και να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά. Αν δεν θέλει να προσγειωθεί απότομα από τα συννεφάκια στα οποία τον διατηρούν, τόσο οι δημοσκόποι, όσο και τα πολύ και πολλά είναι αλήθεια, φιλικά του ΜΜΕ…