back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η έναρξη της τουριστικής σεζόν με απευθείας πτήσεις στα νησιά, στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ

Διαβάστε επίσης

Στην έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα και στην επανέναρξη των απευθείας πτήσεων προς τα νησιά δίνουν έμφαση διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά την καλή επίδοση της χώρας στην καταπολέμηση της επιδημίας του κορονοϊού και στη μείωση των κρουσμάτων.

Εκατοντάδες περιοχές της χώρας ελπίζουν τώρα ότι θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν όσο περισσότερους τουρίστες επιτρέψουν οι φετινές συνθήκες.

Το BBC, σημειώνει πως η πανδημία απειλεί να καταστρέψει την ελληνική τουριστική βιομηχανία και αναφέρεται και στην δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού «όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας».

«Η Ελλάδα θα επιτρέψει απευθείας ξένες τουριστικές πτήσεις από τις 15 Ιουνίου», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Bloomberg, που υπογραμμίζει παράλληλα τις καλές επιδόσεις της χώρας στην καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Με τίτλο «Η Ελλάδα ανοίγει ξανά την τουριστική σεζόν στα μέσα Ιουνίου και τις διεθνείς πτήσεις την 1η Ιουλίου» το Γαλλικό Πρακτορείο ΑFP τονίζει τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη φράση του Έλληνα πρωθυπουργού «Το όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας».

Το Reuters αναφέρεται στη μείωση τη ΦΠΑ στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ως μέρος της προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού και σημειώνει την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού για τα δειγματοληπτικά τεστ που θα γίνονται στους επισκέπτες και την τήρηση των ελληνικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου προβάλλουν και οι New York Times και των διεθνών απευθείας πτήσεων προς τουριστικούς προορισμούς, ενώ σημειώνουν τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη βοήθεια προς τους επαγγελματίες του τουρισμού για την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021. H ίδια εφημερίδα κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αλλά και στο σχέδιο ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος στην Ελλάδα.

Η Αθήνα, επιχειρώντας να βάλει εκ νέου μπροστά τον ελληνικό τουρισμό, βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με χώρες που έχουν αντίστοιχα καλές υγειονομικές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας, προκειμένου να καταλήξει σε διμερείς συμφωνίες που θα επιτρέψουν τα ταξίδια μεταξύ των δύο πλευρών. Στόχος είναι αυτές οι συμφωνίες να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν και σίγουρα πριν από το άνοιγμα των εποχιακών ξενοδοχείων τον Ιούνιο.

Οι διμερείς συμφωνίες ενθαρρύνονται και από τις κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις οποίες προβλέπεται ότι όταν ένα κράτος-μέλος αποφασίζει να επιτρέψει το ταξίδι εντός της επικράτειάς του ή σε συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να το πράξει χωρίς διακρίσεις, επιτρέποντας επισκέψεις ταξιδιωτών από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Πρώτες αναμένεται να κλείσουν από τη μεν πλευρά της Ε.Ε. με την Κύπρο και από χώρες εκτός Ε.Ε. με το Ισραήλ, με το οποίο έχουν ήδη προχωρήσει και οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Αλλες χώρες με τις οποίες έχουν ανοίξει ή ανοίγουν παρόμοιες συζητήσεις είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία και εσχάτως και η Ρουμανία, ενώ αναμένεται η αξιολόγηση μιας τέτοιας προοπτικής και με την Πολωνία.

Κύπρος, Ισραήλ, Βουλγαρία και Αυστρία το 2019 έστειλαν στην Ελλάδα αθροιστικά περί τα 5,5 εκατομμύρια τουρίστες, από τα συνολικά 34 εκατομμύρια ταξιδιώτες του 2019, που δαπάνησαν εδώ περί το 1,6 δισ. ευρώ.

Όμως, το ενδεχόμενο να μπορέσει η Ελλάδα να υποδεχθεί εντός του καλοκαιριού και Γερμανούς τουρίστες είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης ταξιδιωτών, με βάση την ταξιδιωτική τους δαπάνη. Για τον λόγο αυτό, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προσκάλεσε την ερχόμενη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη τους ομολόγους του από εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι οποίες προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς Γερμανούς τουρίστες.

Newsroom Αθήνα984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα