back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι vintage ηλεκτρονικοί υπολογιστές του Δημοσίου και η νέα ψηφιακή εποχή

Διαβάστε επίσης

Mε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μετρούν ακόμη και 18 χρόνια ζωής προσπαθούν, καθημερινά, να κάνουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι σε καίριες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα, 1800 ηλεκτρονικοί υπολογιστές της ΑΑΔΕ, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν αρχικώς από την Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004, χρίζουν άμεσης αντικατάστασης καθώς εκτός από τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τίθενται επιπλέον σοβαρά θέματα ασφαλείας. 

“ Πολλοί υπολογιστές είναι παλιοί. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός που σχεδιάσαμε με σκοπό να αντικατασταθούν και οι 13.5 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές με καινούργιους” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο δρ Αριστείδης Μελετίου,  Γενικός Διευθυντής Υποδομών Πληροφορικής και. Επικοινωνιών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Προς το παρόν και μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός, στα… βάθη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, και συγκεκριμένα στο τμήμα Διαχείρισης Περιφερειακού Εξοπλισμού και Τερματικού Λογισμικού, μια ομάδα 35 τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με υψηλή τεχνογνωσία, εργάζεται αδιάκοπα για την τεχνική υποστήριξη 300 κτιρίων του ελληνικού δημοσίου.

[su_slider source=”media: 212804,212803,212801,212802,212805″ width=”700″ height=”480″ title=”no”]

Τίποτα δεν γίνεται αυτόματα
“Ουσιαστικά εδώ γίνονται οι επιδιορθώσεις των υπολογιστών των υπηρεσιών που υποστηρίζουμε” μας εξηγεί ο δρ Αριστείδης Μελετίου. “Υποστηρίζουμε 13.5 χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις περιφερειακές συσκευές, όπως εκτυπωτές και scanner, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών δηλαδή εφορίες, τελωνεία, ΑΑΔΕ και τις κεντρικές υπηρεσίες. Υποστηρίζουμε συνολικά 300 κτίρια σε όλη τη χώρα. Παρόλο που οι υπολογιστές είναι παλιοί, λειτουργούν όσο το δυνατό καλύτερα γίνεται και αυτό οφείλεται στην τεράστια προσπάθεια των εργαζόμενων εδώ στο εργαστήριο”.

“Όταν κάποιος βλέπει ότι τα πράγματα δουλεύουν, θεωρεί ότι όλα γίνονται αυτόματα. Τίποτα δεν γίνεται αυτόματα. Ευτυχώς, ο Γενικός Γραμματέας είναι καθηγητής Πληροφορικής και καταλαβαίνει. Από πίσω υπάρχει μια στρατιά ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να φροντίζουν αυτά τα πράγματα να δουλεύουν. Βγάζουμε εξωστρεφείς υπηρεσίες, βγάζουμε νέες υπηρεσίες. Για να λειτουργήσουν, όμως, πρέπει να λειτουργεί και το ήδη υπάρχον καθεστώς” τονίζει ο κ. Μελετίου. “Εδώ, οι τεχνικοί μας δουλεύουν 14 και 15 ώρες την ημέρα, και σαββατοκύριακα, προκειμένου τη Δευτέρα ο υπάλληλος να μπορεί να κάνει τη δουλειά του και ο πολίτης να έχει τις νέες υπηρεσίες” σημειώνει ο  Γενικός Διευθυντής Υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ένα μικρό εργοστάσιο
Μπαίνοντας κάποιος στον συγκεκριμένο χώρο σίγουρα δεν νιώθει σαν στο σπίτι του. Πλακέτες, πυκνωτές, μνήμες, καλώδια κάθε λογής, στοιχισμένοι σε ράφια ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές και πάγκοι εργασίας στους οποίους έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν παράλληλα πολλές ομάδες, συνθέτουν αυτή τη διαφορετική γωνιά του δημόσιου τομέα. “Εδώ, τα παιδιά έχουν πολύ υψηλή τεχνογνωσία σε hardware εργασίες. Κάνουν επιδιορθώσεις πολύ υψηλού επιπέδου. Ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες που συνάπτουν μαζί μας συμβόλαια, έρχονται και μαθαίνουν από τους τεχνικούς μας πώς να επιδιορθώνουν κάποιες πλακέτες” μας λέει η προϊσταμένη του τμήματος Διαχείρισης Περιφερειακού Εξοπλισμού και Τερματικού λογισμικού Μαριάνθη Ψωμά.

“Εδώ είναι σαν ένα μικρό εργοστάσιο. Έχουμε τη δυνατότητα εφόσον χαλάσει μια ομάδα υπολογιστών παλαιότερης προμήθειας να συνθέσουμε από δύο και τρεις χαλασμένους υπολογιστές έναν νέο, λειτουργικό” αναφέρει η κ. Ψωμά. “Μέσα στον κορονοϊό, στον χώρο αυτό φτιάξαμε τα laptop που προμηθεύτηκαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να υποστηρίξουν την τηλεργασία. Στήνονταν κατά δεκάδες κάθε μέρα. Με τα εργαλεία και την κατάλληλη παραμετροποίηση που έχουμε ως υπουργείο, με το περιβάλλον ασφαλείας που πρέπει και τα κατάλληλα λογισμικά για την απομακρυσμένη πρόσβαση, μπορεί, με συγκεκριμένα λογισμικά, και σε δέκα, ταυτόχρονα, μηχανήματα στους πάγκους εργασίας να γίνει η λεγόμενη κλωνοποίηση ” μας εξηγεί η προϊσταμένη του τμήματος Διαχείρισης Περιφερειακού Εξοπλισμού και Τερματικού λογισμικού.

Στην ψηφιακή εποχή με…vintage υπολογιστές
Επτά από τους τεχνικούς του εργαστηρίου επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της ΑΑΔΕ καθώς, λόγω παλαιότητας, ο εξοπλισμός είναι δύσκολα διαχειρίσιμος με κεντρικά εργαλεία και απαιτείται επιτόπια παρουσία. “Υπάρχει εξοπλισμός από το “Αθήνα 2004”. Μιλάμε για εξοπλισμό κατασκευής 2002. Ένας χρήστης με windows xp, windows 2000 και windows vista θέλει τον τεχνικό δίπλα του γιατί παρουσιάζονται πολλά προβλήματα” επισημαίνει η Μαριάνθη Ψωμά και υπογραμμίζει: “Υπάρχουν 1800 μηχανήματα μετρημένα στην ΑΑΔΕ τέτοιου τύπου, που πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν διότι έχουμε και θέματα ασφαλείας”.

Ο διαγωνισμός, οι στόχοι και οι προσδοκίες
Ο διαγωνισμός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, έχει σκοπό την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στις κεντρικές και τις περιφερειακές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μοντέρνο εξοπλισμό που θα επιστρέψει στην κεντρική διαχείρηση να έχει τον πλήρη έλεγχο του.

“ Οι εφορίες θα εξοπλιστούν με καινούργιο εξοπλισμό και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στην παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη όσο και στην εσωτερική οργάνωση των υπηρεσιών αυτών” τονίζει ο Αριστείδης Μελετίου. “ Επίσης θα βελτιώσει πάρα πολύ τα θέματα ασφάλειας αλλά και κεντρικής διαχείρισης καθώς αυτοί οι 13.500 υπολογιστές θα μπουν σε μία υποδομή που σημαίνει ότι οτιδήποτε είναι να γίνει απομακρυσμένα υπάρχει δυνατότητα να το κάνουμε από εδώ, χωρίς να χρειαστεί την παρουσία κάποιου τεχνικού. Ενδεικτικά αναφέρω για παράδειγμα εάν στη ΔΟΥ Ξάνθης έχει κάποιο προβλημα ένας υπολογιστής, αντί να χρειαστεί κάποιος να πάει εκεί να τον φτιάξει, με τις καινούργιες δυνατότητες της κεντρικής διοίκησης αυτό θα γίνεται από εδώ. Θα μας δώσει ευελιξία στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων” υπογραμμίζει ο δρ Αριστείδης Μελετίου, Γενικός Διευθυντής Υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μάγδα Μπουλούκου

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα