back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ρίσκο» για τον Μπόρις Τζόνσον η στήριξη στον Ντόμινικ Κάμινγκς

Διαβάστε επίσης

Ο Μπόρις Τζόνσον στηρίζει τον συνεργάτη του αλλά είναι ένα πολιτικό «ρίσκο» που μπορεί να του κοστίσει ακριβά.

Μετά από μακρά συζήτηση με τον Ντόμινικ Κάμινγκς το απόγευμα της Κυριακής, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στον βρετανικό λαό ότι είναι σίγουρος πως ο ανώτατος σύμβουλός του «ενήργησε υπεύθυνα και νόμιμα και με ακεραιότητα» παρά το γεγονός ότι φέρεται να παραβίασε τους κανόνες περιορισμού της κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω κορoνοϊού.

Αποκαλύφθηκε ότι ο Ντόμινικ Κάμινγκς ταξίδεψε εν μέσω lockdown όχι μία αλλά δύο φορές στο Ντάραμ της Νοτιοανατολικής Αγγλίας, 418 χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο. Την κεφαλή του επί πίνακι ζητούσε χθες σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και τουλάχιστον οκτώ βουλευτές των Τόρις – όπως και το 52% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Όμως ο Τζόνσον μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση κάθε απόγευμα Κυριακής για τον κορονοϊό ότι στηρίζει απόλυτα τον σύμβουλό του, που υπήρξε άλλωστε ο ιθύνων νους σε ό,τι αφορά την εκστρατεία του Brexit και την επιτυχή μετάβαση του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε πως αποδέχεται πλήρως την εξήγηση που του έδωσε ο σύμβουλός του ότι δηλαδή «δεν είχε άλλη εναλλακτική» από το να ταξιδέψει για να εξασφαλίσει τη φροντίδα του 4χρονου γιου του σε περίπτωση, που η σύζυγός του δεν μπορούσε λόγω της ασθένειάς της από τον κορονοϊό.

«Πιστεύω ότι ακολούθησε τα ένστικτα κάθε πατέρα και κάθε γονιού» είπε ο Τζόνσον. Σύμφωνα με τις οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσοι αναπτύσσουν συμπτώματα, όπως άλλωστε και η σύζυγος του Κάμινγκς «θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι για τουλάχιστον 7 ημέρες». Τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να κάνουν το ίδιο για 14 μέρες.

Ο Τζόνσον ωστόσο είπε πως η οδηγία αυτή ήταν επίσης «απόλυτα ξεκάθαρη πως αν υπάρχουν ζητήματα φροντίδας παιδιών, αυτός είναι παράγοντας που θα πρέπει να εξεταστεί». Η επίσημη οδηγία αναφέρει πως οι γονείς που αναπτύσσουν συμπτώματα θα πρέπει να «ακολουθούν» γενικές οδηγίες «για την καλύτερη αντιμετώπιση» αλλά αναγνωρίζει ότι «δεν είναι δυνατά όλα τα μέτρα». Με λίγα λόγια, η ευχέρεια είναι περιορισμένη.

Οι πολίτες που έκαναν σκληρές θυσίες και συμβιβασμούς στην καθημερινότητά τους – που δεν μπορούσαν ούτε να παραστούν σε κηδείες οικείων τους – ίσως αισθανθούν ότι ταξίδια εκατοντάδες χιλιομέτρων προκειμένου κάποιος να είναι κοντά στην οικογένειά του εκπίπτουν στις γονεϊκές εξαιρέσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ακριβής ερμηνεία των κανόνων δεν σημαίνει πολλά σε σύγκριση με την εικόνα που έχουν οι πολίτες για τον Κάμινγκς. Συμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov το Σάββατο, 68% των ερωτηθέντων ειπαν ότι ο Κάμινγκς παραβίασε τους κανόνες, και αρκετοί βουλευτές ανέφεραν παράλληλα ότι δέχθηκαν εκατοντάδες μηνύματα από ψηφοφόρους τους που βίωσαν τις ίδιες καταστάσεις αλλά σεβάστηκαν τους κανόνες, παρά τις δυσκολίες.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπο τη νέα ηγεσία του θα το εκμεταλλευθεί στο έπακρο. Ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως «επρόκειτο για ένα τεστ για τον πρωθυπουργό, στο οποίο απέτυχε. Αποτελεί προσβολή στις θυσίες των Βρετανών που ο Μπόρις Τζόνσον κάλυψε τον Ντόμινικ Κάμινγκς».

Είχε προηγηθεί κοινή έρευνα της Guardian/Observer και της Sunday Mirror έφερε στην επιφάνεια δύο αυτόπτες μάρτυρες που τοποθέτησαν τον Κάμινγκς και την οικογένειά του ο μεν πρώτος σε μία γραφική πόλη 48 χιλιόμετρα μακριά από το Ντάραμ στις 12 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, ο δε δεύτερος και πάλι στο Ντάραμ, να θαυμάζει στη διάρκεια περιπάτου τους ανθισμένους υάκινθους, στις 19 Απριλίου – ενώ στις 14 του μήνα είχε φωτογραφιστεί στην Ντάουνινγκ Στριτ, για πρώτη φορά μετά την ανάρρωσή του. Ο ίδιος ο Ντόμινικ Κάμινγκς βέβαια προσήλθε χθες στην Ντάουνινγκ Στριτ σαν να μη συνέβαινε τίποτα – βγαίνοντας νωρίτερα από το σπίτι του στο Βόρειο Λονδίνο, είχε αρνηθεί το δεύτερο, αυτό, ταξίδι.

Πάντως αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές και μάλιστα υποστηρικτές του Brexit όπως ο Στιβ Μπέϊκερ ζητούν την παραίτηση του Κάμινγκς προκειμένου «να σταματήσει να κάνει περισσότερο κακό». «Αν δεν παραιτηθεί, θα καεί και άλλο το πολιτικό κεφάλαιο του Μπόρις σε βαθμό που δεν μπορουμε να διαχειριστούμε εν μέσω κρίσης». Με τον Μπέϊκερ συμφωνούν και άλλοι συνάδελφοί του.

Η δημοσκόπηση της YouGov επίσης έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων ζητούν την παραίτηση του. Στο μεταξύ έχουν ήδη συγκεντρωθεί 140.000 υπογραφές με αυτό ως ζητούμενο.

Ο Κάμινγκς θεωρείται εξαιρετικός «αναγνώστης» της κοινής γνώμης. Ακολουθώντας τις οδηγίες του άλλωστε η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε αρκετά αιτήματα των Βρετανών.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τώρα… και αν θα σεβαστεί την πλειοψηφία της κοινής γνώμης τόσο ο ίδιος, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Πηγή: Politico, Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα