back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οργή στο Χονγκ Κονγκ – με “ισχυρή αντίδραση” προειδοποιεί ο Τραμπ την Κίνα

Διαβάστε επίσης

Το Χονγκ Κονγκ έχει αυξήσει την παρουσία της αστυνομίας έξω από το Κοινοβούλιο, σε μία προσπάθεια να ανατρέψει τυχόν διαμαρτυρίες, λίγες ώρες πριν την δεύτερη ανάγνωση ενός νομοσχεδίου που θα καθιστά έγκλημα να προσβάλει κάποιος τον εθνικό ύμνο της Κίνας.

Έχουν τοποθετηθεί φράγματα νερού και η αστυνομία έχει αναπτυχθεί στην περίμετρο του κτηρίου σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τυχόν διαμαρτυρίες.

Η ανάγνωση έρχεται λίγες μέρες μετά την πρόταση της Κίνας για εφαρμογή ενός αμφιλεγόμενου εθνικού νόμου για την ασφάλεια, προκαλώντας έκρηξη διαμαρτυριών.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μία άμεση προσπάθεια περιορισμού των μοναδικών ελευθεριών της πόλης.
Ωστόσο, η ηγέτης της πόλης Carrie Lam αρνήθηκε ότι ο εθνικός νόμος για την ασφάλεια – ο οποίος θα απαγόρευε την προδοσία και την ανατροπή – θα περιορίσει τα δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

Εάν το νομοσχέδιο για την προσβολή του εθνικού ύμνου γίνει νόμος, τότε σύμφωνα με αυτόν, όποιος κακοποιεί ή προσβάλλει τον εθνικό ύμνο της Κίνας, θα του επιβάλλεται πρόστιμο έως και 50.000 δολαρίων Χονγκ Κόνγκ (δηλαδή  6.449 αμερικανικά δολάρια) και έως και τρία χρόνια φυλάκισης.

Εάν το νομοσχέδιο περάσει τη δεύτερη ανάγνωση στο Νομοθετικό Συμβούλιο (Legco) σήμερα, θα μπορούσε να φτάσει σε τρίτη ανάγνωση και ψηφοφορία στις αρχές του επόμενου μήνα.

Οι διαδηλωτές κλήθηκαν να προσπαθήσουν να διακόψουν τις διαδικασίες του Νομοθετικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια αποτροπής της ανάγνωσης.

Ωστόσο, η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας φαίνεται να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποτρέψει τυχόν διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Δεν είναι σαφές εάν μια νέα διαμαρτυρία θα οργανωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν μία σειρά κυρώσεων κατά της Κίνας ως απάντηση στους χειρισμούς τους στο Χονγκ Κονγκ, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το εάν θα κηρύξει ότι το Χονγκ Κονγκ έχει χάσει την αυτονομία του από το Πεκίνο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να επιβάλλει περιορισμούς στις συναλλαγές και να παγώσει στοιχεία ενεργητικού Κινέζων αξιωματούχων και κινεζικών επιχειρήσεων, που εφαρμόζουν τον νέο νόμο εθνικής ασφαλείας του κινεζικού καθεστώτος. Άλλα μέτρα, που βρίσκονται υπό εξέταση, είναι οι περιορισμοί στη βίζα αξιωματούχων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων συνεχίζονται και δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις ή ποια μορφή αυτές θα έχουν, ξεκαθάρισαν οι πηγές.

Αν και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ότι η κυβέρνησή του «κάνει κάτι τώρα», που θα το αποκαλύψει αργότερα μέσα στην εβδομάδα. «Είναι κάτι για το οποίο θα ακούσετε πριν από το τέλος της εβδομάδας» είπε χαρακτηριστικά.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα