back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“I Can’t Breathe”: Παγκόσμιο κύμα οργής και βίαιες διαδηλώσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ – Με περισσότερη βία απειλεί ο Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Η δολοφονία του  Αφροαμερικανού  Τζορτζ Φλόιντ  από λευκό αστυνομικό στις ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει παγκόσμιο κύμα οργής και  εκτεταμένες βίαιες διαδηλώσεις στη  αμερικανική πόλη που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να  απωθεί το πλήθος,  ενώ την ίδια στιγμή τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν δεκάδες εστίες φωτιάς αλλά και ανθρώπους να λεηλατούν καταστήματα.

Το κίνημα “I Can’t Breathe”, δεν μπορώ να αναπνεύσω, πήρε το όνομα του από τις τελευταίες λέξεις που μπόρεσε να πει ο Φλόιντ πριν πεθάνει, έχει εξαπλωθεί σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε:  «Δεν αντέχω και βλέπω αυτό να συμβαίνει σε μια μεγάλη Αμερικανική Πόλη, τη Μινεάπολη. Ολική έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος Ριζοσπάστης Αριστερός Δήμαρχος, Τζέικομπ Φράι,  πρέπει να συγκροτηθεί και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ή θα στείλω την Εθνοφρουρά και θα ολοκληρώσω τη δουλειά ……»

Οι  ταραχές και οι λεηλασίες εξαπλώθηκαν και σε άλλες συνοικίες της πόλης, με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Ουόλτς, να καλεί την εθνοφρουρά για τη φύλαξη απειλούμενων αστυνομικών τμημάτων. Ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών μετέβη  έξω από το σπίτι του απολυθέντος αστυνομικού και δράστη της δολοφονίας του ΦλόιντΝτέρεκ Σοβίν, όπου πέταξαν κόκκινη μπογιά στο οδόστρωμα και έγραψαν το σύνθημα: «Εδώ ζει ένας δολοφόνος».

Ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας Αφροαμερικανός ηλικίας 46 ετών, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας στη Μινεάπολη, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του, το βίντεο της οποίας έχει γίνει viral. Περαστικοί τράβηξαν βίντεο τον 46χρονο με το πρόσωπο στο έδαφος, δεμένο με χειροπέδες, να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω» την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός είχε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του.   Οι τέσσερις αστυνομικοί, που ενεπλάκησαν, αποπέμφθηκαν και οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, προς το παρόν να έχουν ασκηθεί επισήμως διώξεις με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ να ζητά να τους απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

Ιστορικό βίας αποκαλύπτεται πως έχει ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολις που κατηγορείται για την δολοφονία του Αφροαμερικανού άνδρα.

Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα στο οποίο ανήκε ο Ντέρεκ Τσοβίν, εναντίον του  είχαν διατυπωθεί 18 καταγγελίες στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων.  Όπως τώρα γνωστό από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας της Μινεάπολις, από τις 18 καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν εναντίον του Ντερεκ Τσόβιν, μόνο δύο «έκλεισαν με πειθαρχικά μέτρα». Και στις δύο περιπτώσεις, τα «πειθαρχικά μέτρα» έδειξαν πως είχε εκδοθεί επιστολή επίπληξης.

Οι ίδιες πηγές δεν διευκρινίσαν σε τι ακριβώς αφορούσαν οι καταγγελίες κατά του αξιωματικού ο οποίος απολύθηκε αυτή την εβδομάδα μαζί με τους άλλους τρεις αξιωματικούς του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολις που ήταν παρόντες στο τραγικό περιστατικό βιας κατά του Αφροαμερικανού άνδρα

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυροβολισμούς, πιθανώς από ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου, ο οποίος νόμισε ότι διαδηλωτές λεηλατούσαν την επιχείρησή του. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι υποκατάστημα της αλυσίδας Target, ακριβώς απέναντι από το αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Λέικ στριτ, όπου υπηρετούσαν οι απολυθέντες πλέον αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη του Φλόιντ, λαφυραγωγήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ενώ την ίδια τύχη είχαν και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή. Η πυροσβεστική κατέβαλε χθες προσπάθειες για να θέσει υπό έλεγχο πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.  Ο δημάρχος της Μινεάπολις, Τζέικομπ Φρέι δεν κατάφερε  να ηρεμήσει τα πνεύματα, παρά εκκλήσεις του προς τους διαδηλωτές.

«Παρακολουθήσαμε το βίντεο με τα 10 μαρτυρικά λεπτά, στα οποία ο αστυνομικός πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του θύματος, ενώ αυτός φώναζε ότι πνίγεται. Οποιος και αν είχε ενεργήσει με τέτοιο τρόπο, θα βρισκόταν στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Μινεάπολις, σε εκλιπαρώ. Δεν μπορούμε να προκαλέσουμε μία ακόμη τραγωδία, πάνω στην τραγωδία της δολοφονίας του Φλόιντ. Συνειδητοποιώ την οργή και τον πόνο σας, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να διατηρήσουμε την ειρήνη απόψε», δηλωσε  ο δήμαρχος  στον τοπικό τύπο.  Ο Φρέι έχει ζητήσει από την εισαγγελία τη διενέργεια έρευνας για το περιστατικό και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των αστυνομικών.

Ο ΟΗΕ αντιδρά για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκειας της σύλληψής του στις ΗΠΑ.

Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση στις αμερικανικές αρχές να λάβουν «σοβαρά μέτρα» για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις «δολοφονίες» Αφροαμερικανών. «Είναι η τελευταία μιας μακράς σειράς δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών που διέπραξαν Αμερικανοί αστυνομικοί και αυτόκλητοι δικαστές», επισημαίνει η Μισέλ Μπατσελέτ. «Οι αμερικανικές αρχές πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις δολοφονίες και να διασφαλίσουν ότι θα απονέμεται δικαιοσύνη, όταν διαπράττονται», συμπλήρωσε.

Ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας Αφροαμερικανός ηλικίας 46 ετών, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας στη Μινεάπολη, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του, το βίντεο της οποίας έχει γίνει viral. Οι τέσσερις αστυνομικοί, που ενεπλάκησαν, αποπέμφθηκαν και οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο, προς το παρόν να έχουν ασκηθεί επισήμως διώξεις.

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου, καθώς πρέπει να προσθέσω το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ σε εκείνα της Μπριόνα Τέιλορ, του Έρικ Γκάρνερ, του Μάικλ Μπράουν και πολλών άλλων άοπλων Αφροαμερικανών, που πεθαίνουν εδώ και χρόνια στα χέρια της αστυνομίας, όπως επίσης και σε εκείνα ανθρώπων όπως ο Αμάντ Άρμπερι και ο Τρέιβον Μάρτιν, που δολοφονήθηκαν από αυτόκλητους δικαστές», τονίζει η Μισέλ Μπατσελέτ.
ΟΗΕ: Να καταδικαστούν οι αστυνομικοί για τέτοια αδικήματα

Καταδικάζοντας αυτήν τη «δολοφονία», η αξιωματούχος κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να αναλάβουν δράση για να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό: «Οι διαδικασίες πρέπει να αλλάξουν, συστήματα πρόληψης να εγκατασταθούν και κυρίως σε όλους τους αστυνομικούς, που έκαναν υπέρμετρη χρήση βίας πρέπει να ασκηθούν διώξεις και να καταδικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν».

Επιπλέον, «ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι φυλετικές διακρίσεις σε αυτούς τους θανάτους πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και να αντιμετωπιστεί με τον προσήκοντα τρόπο», υπογραμμίζει. Η Ύπατη Αρμοστεία «εκφράζει την ικανοποίησή της που οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν πως μια έρευνα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα», όμως λυπάται που «σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν, αυτές οι έρευνες οδήγησαν στο να θεωρηθούν δικαιολογημένες αυτές οι δολοφονίες ή να τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις».

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ προκάλεσε οργή και βίαιες διαδηλώσεις στη Μινεάπολη. Η Μισέλ Μπατσελέτ σημείωσε πως κατανοεί αυτήν την «οργή», όμως προέτρεψε τους κατοίκους αυτής της πόλης της Μινεσότα να διαδηλώνουν ειρηνικά. «Η βία και η καταστροφή περιουσιών δεν επιλύουν το πρόβλημα της αστυνομικής βιαιότητας και των διακρίσεων», τόνισε.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα