16.3 C
Athens
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

16.3 C
Athens
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Επιτυχής η εκτόξευση του Falcon 9 της SpaceX – Πρώτη επανδρωμένη αποστολή των ΗΠΑ στο Διάστημα εδώ και 9 χρόνια

Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX του Elon Musk, με την “κάψουλα” Crew Dragon, εντός της οποίας ταξιδεύουν δύο αστροναύτες, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Για πρώτη φορά μετά την “απόσυρση” των διαστημικών λεωφορείων τον Ιούλιο του 2011, αστροναύτες της NASA εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό έδαφος εντός αμερικανικού πυραύλου με κατεύθυνση τον ISS.

Σε αντίθεση με τις αμερικανικές αποστολές του παρελθόντος στο Διάστημα, την ευθύνη και σχεδιασμό των οποίων είχε αποκλειστικά η NASA, αυτή τη φορά μια ιδιωτική εταιρεία, η SpaceX, είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής με το όνομα “Demo-2”, την πρώτη επανδρωμένη της.

Η εταιρεία, με ιδρυτή τον Elon Musk, δημιούργησε τον πύραυλο Falcon 9 και την “κάψουλα” Crew Dragon, εντός της οποίας ταξιδεύουν δύο αστροναύτες.

Η αποστολή απογειώθηκε στις 3:22 μ.μ. τοπική ώρα (10.22 μ.μ. ώρα Ελλάδος) από το Διαστημικό Κέντρο “Κένεντι”, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα.

Ήδη από τις 9.37 μ.μ. ώρα Ελλάδος, οι υπεύθυνοι για την εκτόξευση τόνιζαν ότι ο καιρός επέτρεπε την πραγματοποίησή της.

Επρόκειτο για τη δεύτερη και.. τυχερή προσπάθεια της Space X να φτάσει στο διάστημα με επανδρωμένο σκάφος, καθώς στις 27 Μαΐου η εκτόξευση ακυρώθηκε 17 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα, λόγω κακοκαιρίας και ενώ όλος ο πλανήτης ανυπομονούσε να δει τους δύο αστροναύτες Μπένκεν και Χάρλεϊ να ξεκινούν το ταξίδι τους προς τον ISS.

Κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης, περίπου 10 μέλη της 45ης Weather Squadron, μέρος της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ (τμήματος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας) παρακολουθούσαν στενά τις συνθήκες για να διαπιστώσουν εάν πληρούνται τα καθορισμένα κριτήρια εκτόξευσης.

Οι αστροναύτες που συμμετέχουν στην αποστολή είναι οι Robert L. Behnken και Douglas G. Hurley, φίλοι και συνεργάτες από τότε που και οι δύο επιλέχθηκαν από τη NASA ως αστροναύτες το 2000.

Αμφότεροι έχουν προϋπηρεσία ως πιλότοι στρατιωτικών αεροσκαφών σε δοκιμαστικές πτήσεις και ο καθένας τους έχει λάβει μέρος από δύο φορές σε αποστολή διαστημικού λεωφορείου, αν και είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται σε κοινή αποστολή.

Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για χρονικό διάστημα ενός έως τεσσάρων μηνών, προτού επιστρέψουν με το Crew Dragon στη Γη.

Την εκτόξευση παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς οι δύο πρώτοι πολίτες των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, μαζί με τον ισχυρό άνδρα της SpaceX, Elon Musk.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, η SpaceX ανακοίνωσε ότι το Dragon βρίσκεται στην σωστή τροχιά για να φθάσει στον ISS.

Από το 2011, οι ΗΠΑ είχαν υποχρεωθεί να πληρώνουν στη Ρωσία 80 εκατ. δολάρια για κάθε θέση αστροναύτη προκειμένου να μεταφέρουν το προσωπικό της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ωστόσο, η NASA προχώρησε σε συμβόλαια με τις SpaceX και Boeing, αξίας 3,1 δισ. και 4,8 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, προκειμένου να απαπτύξουν διαστημικά σκάφη, υπό τη σκέπη του προγράμματος Commercial Crew.

Για την SpaceX, η αποστολή Demo-2 είναι το τελικό και κρισιμότερο τεστ της κάψουλας Crew Dragon, η οποία έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει σε τροχιά έως και επτά ανθρώπους.

Δείτε ζωντανά τη μαραθώνια κάλυψη της αποστολής από τη NASA:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img