back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Άνοιξη στα Απαλάχια: Μουσική και σύγχρονος χορός στο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ

Διαβάστε επίσης

Ο νέος κύκλος που εγκαινίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή, στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό, το πρώτο Διαδικτυακό Φεστιβάλ με τίτλο ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, συνεχίζεται έως τις 8 Ιουνίου.

Συνολικά έντεκα νέες βίντεο-παραστάσεις μουσικής, όπερας, οπερέτας, μουσικού θεάτρου -οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία-, καθώς και μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση χορού, έρχονται δωρεάν στο σπίτι μας.

Τρίτη 2 Ιουνίου – 8μ.μ.

Άνοιξη στα Απαλάχια – Άαρον Κόπλαντ
Μουσική διεύθυνση Στάθης Σούλης

Οι δεκατρείς μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΛΣ ερμηνεύουν το έργο στη μεγάλη Αίθουσα Δοκιμών της Ορχήστρας στο ΚΠΙΣΝ, τηρώντας τις αποστάσεις των δύο μέτρων, ενώ το σπαρακτικό σόλο της σπουδαίας μορφής του ελληνικού χορού Έλενας Τοπαλίδου σε ένα αθηναϊκό δάσος είναι ένας μικρός φόρος τιμής στην εμβληματική Μάρθα Γκράχαμ, χάρη στην οποία δημιουργήθηκε το κορυφαίο έργο του Κόπλαντ.

76 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση στη Νέα Υόρκη, η Άνοιξη στα Απαλάχια εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να σηματοδοτεί τη μεγάλη απλότητα και αμεσότητα της μουσικής, αλλά και τη διαχρονική δύναμη του σύγχρονου χορού.

Βιολιά Α΄ Αλέξης Θεοφυλάκτου (Εξάρχων), Χαράλαμπος Καρασαββίδης, Βιολιά Β΄ Αργυρώ Σειρά (Κορυφαία Α΄), Ντόριαν Ιντρίζι, Βιόλες Ηλίας-Ίων Λιβιεράτος (Κορυφαίος Α΄), Μαρίνα Σταλιμέρου, Βιολοντσέλα Νικόλας Πρεβεζιάνος (Κορυφαίος Α΄), Μαριλένα Βάσσου, Κοντραμπάσο Χρήστος Κομισόπουλος (Κορυφαίος Α΄), Φλάουτο Νίκος Νικόπουλος (Κορυφαίος Α΄), Κλαρινέτο Γιάννης Καραγιαννίδης (Κορυφαίος Α΄), Φαγκότο Γιώργος Φαρούγγιας (Κορυφαίος Α΄), Πιάνο Φρίξος Μόρτζος – Μουσικοί Ορχήστρας ΕΛΣ
Σόλο αναφορά στη Μάρθα Γκράχαμ Έλενα Τοπαλίδου

Για την ιστορία:

Ένα από τα διασημότερα έργα του Αμερικανού συνθέτη Άαρον Κόπλαντ, η Άνοιξη στα Απαλάχια για ορχήστρα δωματίου δεκατριών οργάνων, γράφτηκε μετά από παραγγελία της διάσημης χορογράφου Μάρθας Γκράχαμ και του Ιδρύματος Κούλιτζ. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον στις 30 Οκτωβρίου 1944 με την ίδια την Γκράχαμ στον κεντρικό ρόλο, σε μια παράσταση με σκηνικό του διάσημου Ιαπωνoαμερικάνου γλύπτη και αρχιτέκτονα Ισάμου Νογκούτσι.

Το 1945 ο συνθέτης δημιούργησε από το μπαλέτο μια συμπυκνωμένη Σουίτα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και μια δεύτερη για το αρχικό σύνολο δεκατριών οργάνων, οι οποίες έκτοτε παρουσιάζονται αυτόνομα σε προγράμματα συναυλιών. Για το έργο αυτό ο Κόπλαντ τιμήθηκε το 1945 με το Βραβείο Πούλιτζερ για τη μουσική αλλά και με το Βραβείο του Κύκλου Κριτικών της Νέας Υόρκης.

Μετάδοση: www.nationalopera.gr, www.culture.gov.gr, YouTube ΕΛΣ, Facebook ΕΛΣ. Το βίντεο θα παραμείνει online στις σελίδες της ΕΛΣ & του ΥΠΠΟΑ στο FB & το YouTube έως τις 2 Ιουλίου, 2020.

> Διάρκεια βίντεο: 24 λεπτά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα