back to top
21 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ»

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα λίγες ώρες μετά την επίδοση διαβήματος από την Αθήνα με αφορμή τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως σειράς αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων, TPAO σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι τονίζει ότι «οι νέες περιοχές που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια”  για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα».

«Παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην υποστηρίξη των κυριαρχιικών μας δικαιωμάτων, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων, στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται, σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα».

Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζγκιουργκεγκίν επιδόθηκε χθες από το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως σειράς αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων, TPAO σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Είχε προηγηθεί αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με το οποίο προειδοποιούσε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επεσήμανε παράλληλα ότι «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Ο κ Δένδιας εξάλλου τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με το «ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο». «Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξετάζονται όλα τα διπλωματικά μέσα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που αναμένει η Αθήνα είναι η δημοσίευση επίσημων χαρτών για τη χορήγηση της σχετικής άδειας στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου προκειμένου να προβεί σε ρηματική ανακοίνωση στον ΟΗΕ. Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση εξετάζονται όλα τα πιθανά διπλωματικά μέσα ώστε να «απαντηθεί» με τον πιο ισχυρό τρόπο μια τέτοια κίνηση.

Η Άγκυρα πάντως φαίνεται να επιθυμεί τη διατήρηση της έντασης με την Αθήνα δρομολογώντας έρευνες κοντά στα νησιά της Κρήτης, Ρόδου και Καρπάθου στα οποία φυσικά δεν αναγνωρίζει – όπως άλλωστε έχει δηλωθεί και αποτυπώνεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο – δικαίωμα υφαλοκρηπίδας, παρά μόνον τα έξι μίλια κυριαρχίας των χωρικών υδάτων.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη πάντως απασχόλησαν χθες την επικοινωνία που είχε ο κ. Δένδιας με τον ομόλογό του από την Μάλτα, Εβαρίστ Μπαρτόλο, ενώ αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς και με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, με τον οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Ιταλού αξιωματούχου στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη.

Αλεξάνδρα  Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα