back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουσιαστική νομοθεσία για την πλαστική ρύπανση ζητά η Greenpeace

Διαβάστε επίσης

Εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα πλαστικά μιας χρήσης η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace επισημαίνει στην κυβέρνηση τους έξι βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί ώστε να είναι ουσιαστική, όπως υποστηρίζει, η νομοθεσία για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης.

«Οι βασικότεροι άξονες, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την πλαστική ρύπανση, είναι ο δραστικός περιορισμός της κουλτούρας μίας χρήσης, η δημιουργία κινήτρων για την επένδυση σε συστήματα επαναχρησιμοποίησης, η ουσιαστική εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού και ο ειλικρινής διάλογος με την κοινωνία», τονίζει ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Όχι στην επιβολή περιβαλλοντικού τέλους και στην καύση των πλαστικών απορριμμάτων

Στην επιστολή της Greenpeace προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

« Έχετε μπροστά σας μία πολύ σημαντική επιλογή: ή θα προκρίνετε την κυκλική οικονομία που θα βασίζεται στη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση ή θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε και εσείς, όπως οι προκάτοχοί σας, ένα πανάκριβο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο είναι βαρέλι δίχως πάτο, καθώς δεν λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του αλλά αντιθέτως το καλύπτει κάτω από φαραωνικά έργα.
Αναμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μίας χρήσης, για να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε με στόχο μία συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος που για πρώτη φορά θα βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση: μείωση -> επαναχρησιμοποίηση -> ανακύκλωση -> ταφή/καύση».

ΟΙ 6 επισημάνσεις της ΜΚΟ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος

  • Βασική προϋπόθεση σε κάθε τέτοια προσπάθεια είναι η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών. Ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο διαφημίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια, κάνοντας λόγο για «κατάργηση του πλαστικού μίας χρήσης», αναδεικνύει μια επιφανειακή προσέγγιση του ζητήματος, καθώς δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.
  • Την ίδια στιγμή, ενώ η Οδηγία δίνει σαφείς κατευθύνσεις για κατάργηση της διάθεσης στην αγορά ορισμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, φαίνεται να προκρίνεται η αντικατάστασή τους από άλλα προϊόντα, τα οποία και πάλι θα είναι μίας χρήσης. Θα έπρεπε πλέον να είναι ξεκάθαρο ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν θα επέλθει με αντικατάσταση του πλαστικού από άλλα υλικά μίας χρήσης.
  • Η Διευρυμένη Ευθύνη Παραγωγού θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένας μηχανισμός κινήτρων με στόχο τον σωστότερο σχεδιασμό των προϊόντων και όχι ως συγχωροχάρτι για τους παραγωγούς ώστε να συνεχίζουν να παράγουν τα ίδια προϊόντα που αποδεδειγμένα συνιστούν πρόβλημα για το περιβάλλον και την κοινωνία.
  • Αντί να εξετάζεται η εφαρμογή, αντίστοιχα με την πλαστική σακούλα, του περιβαλλοντικού τέλους στα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης, προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η δημιουργία ενός πλαισίου κινήτρων για τη δημιουργία συστημάτων επαναχρησιμοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, το βάρος δεν θα πέσει για άλλη μία φορά αποκλειστικά στον τελικό καταναλωτή, ενώ θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Στην περίπτωση που προκριθεί η επιλογή του συστήματος επιστροφής εγγύησης για τη χωριστή συλλογή των πλαστικών φιαλών, θα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση ώστε αυτά τα συστήματα, κάποια στιγμή, να αρχίσουν να δέχονται και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.
  • Τέλος, για άλλη μία φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι η επιλογή της καύσης των απορριμμάτων δεν θα έπρεπε να μπαίνει καν στις συζητήσεις, καθώς είναι μία επιλογή που δεν συμβαδίζει με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας. Δυστυχώς, τόσο ο Υπουργός όσο και ο αρμόδιος Γραμματέας κ. Γραφάκος, φαίνεται ότι εμμένουν σε αυτήν την επιλογή.

πλαστική ρύπανση

Το νομοσχέδιο

Μέσα σε έναν μήνα η Ελλάδα θα ενσωματώσει σε νομοσχέδιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση 9 ειδών πλαστικών μίας χρήσης, δοχεία τροφίμων, ποτήρια, κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, αναδευτήρες ποτών, από τις αρχές Ιουλίου 2021 (03/07/2021).

Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν από το Δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021. Παράλληλα, με στόχο την υιοθέτηση κουλτούρας ανακύκλωσης, θα δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές. Έτσι, τα πλαστικά μπουκάλια, νερού, αναψυκτικών κλπ θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά το καθένα και κάθε πολίτης που τα επιστρέφει στα σημεία αγοράς, θα παίρνει τα επιπλέον χρήματα πίσω.

Το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να υιοθετήσει και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση βασισμένο τόσο στην προδιαβούλευση που έχει ήδη διεξαχθεί, όσο και στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα