back to top
35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Πέτσας: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Νέα χαλάρωση των μέτρων

Διαβάστε επίσης

Ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας διακρίνει η κυβέρνηση με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020, το οποίο, σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,9%.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, «το νούμερο αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός από το οποίο εξάγουμε δύο βασικά συμπεράσματα», όπως ανέφερε:

«Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Και επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν.

«Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη».

«Παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση και για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς».

Αναφερόμενος στην πορεία προς την νέα κανονικότητα που εξελίσσεται μετά την 4η Μαΐου, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «έχει πέντε ακόμη ενδιάμεσους σταθμούς: Στις 6, στις 8, στις 15 και τις 29 Ιουνίου, καθώς και την 1η Ιουλίου 2020».

Συγκεκριμένα:

Από μεθαύριο Σάββατο 6 Ιουνίου, επιτρέπεται :

– η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων,

– η λειτουργία κυλικείων και αναψυκτήριων, καθώς και η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις,

– οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Την Δευτέρα 8 Ιουνίου, επαναλειτουργούν κέντρα διασκέδασης, νάιτ κλαμπ, μπουάτ, ντισκοτέκ, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, ίντερνετ καφέ. Επανεκκινούν, επίσης, οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα και οι ψυχαγωγικές μη αθλητικές λέσχες (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς τος αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Από την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν:

– τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας,

– οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης και υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες

– τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι,

– οι εγκαταστάσεις γυμναστικής,

– τα πάρκα αναψυχής και τα θεματικά πάρκα,

– τα κέντρα σωματικής ευεξίας, σάουνας και σπα, τα λουτρά και οι ιαματικές πηγές.

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι κατασκηνώσεις για παιδιά, και

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, πέραν δηλαδή του αεροδρομίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία». Από την ίδια μέρα επανεκκινούν:

– οι δραστηριότητες που αφορούν την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

– οι παραστάσεις με παρουσία κοινού, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις,

– οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «με τα βήματα που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα και με αυτά που ακολουθούν από τις 6 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, συνολικά, θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι (δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή) και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις (δηλαδή το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή)».

«Ολοκληρώνεται, έτσι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η επανεκκίνηση της οικονομίας μας», υπογράμμισε, ζητώντας ωστόσο «να μην κάνουμε λάθος και να μην εφησυχάζουμε».

«Οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε πολύ σχολαστικά τους κανόνες και τα πρωτόκολλα υγιεινής, που διαμορφώνονται με βάση τις οδηγίες των ειδικών. Η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα που επιδείξαμε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, είναι η πυξίδα που μας οδηγεί με ασφάλεια στη νέα κανονικότητα.», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας και κατέληξε: «Συνεχίζουμε κοιτώντας μπροστά: άμυνα στην πανδημία, αντεπίθεση στην οικονομία».

Αναφερόμενος στη δημόσια υγεία, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων και οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησαν, από 1η Ιουνίου, εθελοντική διεξαγωγή του τεστ αυτού στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με προοπτική να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου σε όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα