back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα δηλώνοντας έτοιμη να προχωρήσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της

Διαβάστε επίσης

Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα με την Αθήνα δηλώνοντας έτοιμη να προχωρήσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της με γεωτρήσεις σε περιοχές που έχουν οριοθετηθεί βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σε συνέντευξη του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό 24 TV ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συγκεκριμένα επεσήμανε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη χωρίσει σε οικόπεδα τις ζώνες, που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Τρίπολη και Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχει ετοιμότητα ακόμα και για γεωτρήσεις.

Ο κ Τσαβούσογλου παράλληλα ισχυρίστηκε ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι «νόμιμες» επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της Άγκυρας ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών το τουρκολιβυκό μνημόνιο στοχεύει «πρωταρχικά στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και, έπειτα στην προστασία των συμφερόντων στην υφαλοκρηπίδα μας».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας άλλωστε φανέρωσε την πραγματική ενόχληση της Άγκυρας και τις εκ των υστέρων τακτικές «απάντησής» λέγοντας ότι  «προσπάθησαν να μας αποκλείσουν. Λέμε ότι καμία συμφωνία και συνεργασία δεν θα είναι έγκυρη και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται».

Την ιδια ώρα πάντως και ο γενικός διευθυντής αεροναυτιλιακών υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές δημοσιοποίησε προχθές τους χάρτες στους οποίους η ΤΡΑΟ σχεδιάζει να κάνει έρευνες.

Δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Αγία Σοφία

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε αναφορά το ζήτημα της Αγίας Σοφίας υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί περιουσία της Τουρκίας, ενώ χαρακτήρισε «αναίδεια» της Ελλάδας την κριτική που άσκησε για την ανάγνωση μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία. Κατηγόρησε δε την Αθήνα, λέγοντας ότι είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί, αλλά και γιατί – όπως είπε – με «δικαιολογία» τον κορωνοϊό απαγόρευσε τη λειτουργία των τζαμιών στη Δυτική Θράκη.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τέθηκε και στην τριμερή των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει αναλυτικά τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή».

Αλεξάνδρα Βουδούρη 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα