back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αφγανοί καταδικάζουν την ιρανική αστυνομία μετά τον θάνατο προσφύγων σε όχημα που έπιασε φωτιά από αστυνομικά πυρά

Διαβάστε επίσης

Αφγανοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλαν την ιρανική αστυνομία μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε ένα βίντεο, το οποίο εικονίζει ένα μικρό λεωφορείο, που μεταφέρει αφγανούς πρόσφυγες, να δέχεται πυρά και να πιάνει φωτιά στο Ιράν, προκαλώντας και πάλι την οργή εβδομάδες αφού αφγανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν ιρανούς συνοριακούς φρουρούς ότι έπνιξαν μετανάστες.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν ανέφερε χθες, Παρασκευή, σε δήλωσή του πως τρεις Αφγανοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν στην επαρχία Γιαζντ του κεντρικού Ιράν αφού το όχημά τους δέχθηκε πυρά από την ιρανική αστυνομία με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά.

Στις εικόνες ενός βίντεο, που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ένα αγόρι να διαφεύγει από το φλεγόμενο όχημα με εγκαύματα στο σώμα του και να ικετεύει για νερό. Το υπουργείο ανέφερε πως το βίντεο είναι αυθεντικό και πως Αφγανοί στο Ιράν προσπαθούν να αναγνωρίσουν τα θύματα.

Η ικεσία του αγοριού, «δώστε μου λίγο νερό, καίγομαι», δημοσιοποιήθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οργανώσεις για τα δικαιώματα ζήτησαν να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

«Το Ιράν δεν έχει δικαίωμα να σκοτώνει αφγανούς πρόσφυγες, μπορούν να σφραγίσουν τα σύνορά τους, να απελάσουν όλους τους Αφγανούς, αλλά όχι να τους σκοτώσουν», έγραψε στο Facebook ο Άλι Νούρι, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα.

Εδώ και δεκαετίες Αφγανοί ζητούν καταφύγιο στο Ιράν από τον πόλεμο και τη φτώχεια που αντιμετωπίζουν στην πατρίδα τους.

Το Ιράν λέει πως ζουν εκεί περίπου 2,5 εκατομμύρια αφγανοί μετανάστες, τόσο νόμιμοι όσο και παράτυποι. Καθώς αντιμετωπίζει τα δικά του οικονομικά προβλήματα, που επιδεινώνονται από διεθνείς κυρώσεις, το Ιράν έχει κατά καιρούς προσπαθήσει να στείλει τους Αφγανούς πίσω στην πατρίδα τους.

Τον περασμένο μήνα αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ιρανοί συνοριακοί φρουροί σκότωσαν 45 αφγανούς μετανάστες εργάτες υποχρεώνοντάς τους υπό την απειλή όπλων να μπουν σ’ έναν ορεινό χείμαρρο στα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είχε εκδώσει τότε δήλωση στην οποία ανέφερε μόνο πως το εν λόγω επεισόδιο είχε συμβεί σε αφγανικό έδαφος.

Αξιωματούχοι της ιρανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το τελευταίο επεισόδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα