back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 407 και έφθασε τα 183.687, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τις λοιμώδεις νόσους με βάση τα στοιχεία που είχε χθες, Παρασκευή.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 33 και έφθασε τους 8.646, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Για τον κίνδυνο νέου κύματος της πανδημίας προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης

Κατά της πρόωρης και υπερβολικής χαλάρωσης των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, ενόψει του ανοίγματος των συνόρων και της επικείμενης άφιξης τουριστών.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγες γνωστές εστίες κρουσμάτων, δηλώνει ο κ. Μοντγκόμερι στην «Neuer Osnabruecker Zeitung», δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές «κρυφές» εστίες. Αναφέρεται μάλιστα σε πληροφορίες από την Κίνα, όπου άνθρωποι που είχαν νοσήσει από την Covid-19 εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό. Στην Γερμανία κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη ελεγχθεί, επισημαίνει ο γερμανός γιατρός, αλλά «και εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει», αναφέρει και επισημαίνει ότι με την απελευθέρωση των ταξιδιών και τον τουρισμό έρχονται και νέοι κίνδυνοι. Κάνει μάλιστα λόγο για τους υπερμεταδοτικούς ανθρώπους («superspreaders»), οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό σε πολλούς άλλους.

Ο κ. Μοντγκόμερι τονίζει ακόμη κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να επιτραπούν «σε καμία περίπτωση» οι μαζικές εκδηλώσεις. Ενδεχόμενο άνοιγμα των ποδοσφαιρικών γηπέδων για τους θεατές «θα ήταν καταστροφικό και θα μπορούσε να μας φέρει πολύ πίσω», εξηγεί και συνιστά να ακυρωθούν φέτος όλα τα κομματικά συνέδρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος νέας εξάπλωσης του ιού θα αυξηθεί σημαντικά με την πλήρη επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων. «Πρέπει να βρεθεί η μέση οδός», δηλώνει ο κ. Μοντγκόμερι και αναγνωρίζει ότι για την προστασία από τον ιό, τα παιδιά θα έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι, αλλά από ψυχολογική και παιδαγωγική άποψη, πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο.

Για την ανάγκη προετοιμασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας κάνει λόγο και ο επικεφαλής της Συνέλευσης των Υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων, Γκέοργκ Μάιερ (SPD) από την Θουριγγία. Ο κ. Μάιερ τονίζει την ανάγκη μέχρι το φθινόπωρο να έχει συγκεντρωθεί επαρκής ποσότητα υγειονομικού υλικού.

Συγκεκριμένα σχέδια για την διαχείριση ενός δεύτερου κύματος εκπονεί και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δηλώνει στην αυριανή «Welt» ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να συνεργαστούν στενά προκειμένου η βοήθεια να μπορεί να δοθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε 407 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 183.678. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 33 θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19, με τον αριθμό των θυμάτων να φθάνει τις 8.646. Επιπλέον, 168.900 άτομα θεωρείται ότι έχουν θεραπευθεί, εκ των οποίων οι 400 το τελευταίο 24ωρο.

Ρωσία: Στα 8.855 τα νέα κρούσματα – 197 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 8.855 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 458.689.

Ο ρυθμός της ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων παραμένει στο 2%.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των θανάτων στη χώρα σε 5.725. Το προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί 144 θάνατοι.

Αίγυπτος: Αύξηση και πάλι των κρουσμάτων από κορονοϊό, με 1.348 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 40 θανάτους

Αύξηση και πάλι των κρουσμάτων από κορονοϊό παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο 24ωρο στην Αίγυπτο, με 1.348 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 31.115.

Την ίδια ημέρα, καταγράφηκαν 40 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 1.166.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 8.158 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο και 9.216 είναι πλέον αρνητικοί στον ιό.

Ινδία: Η χώρα πήρε από την Ιταλία την έκτη θέση στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ενώ επίκειται χαλάρωση του lockdown

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ 9.887 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού μέσα σε μία ημέρα περνώντας την Ιταλία και καθιστάμενη η έκτη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα κρούσματα, δύο ημέρες πριν από τη χαλάρωση του lockdown, που ισχύει στη χώρα, με την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των εστιατορίων και των χώρων λατρείας.

Με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών μόλυνσης να αυξάνεται σε πάνω από 236.000, η Ινδία έχει τώρα λιγότερα κρούσματα μόνον από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία και την Ισπανία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ρόιτερς.

Ωστόσο ο απολογισμός των νεκρών από την Covid-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό, είναι 6.642, χαμηλός σε σχέση με αυτούς άλλων χωρών.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, θέλοντας να επαναλειτουργήσει η οικονομία και να επιστρέψουν στις δουλειές τους εκατομμύρια άνθρωποι, χαλαρώνει το lockdown που επέβαλε τον Μάρτιο στον ινδικό πληθυσμό του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων και για το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει πως βοήθησε να αποφευχθεί μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από τη Δευτέρα, όμως μερικοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

Ο Γκιριντάρ Ρ. Μπάμπου, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, αμφισβήτησε ιδιαίτερα την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας.

Οι συναυλίες, οι αθλητικές συναντήσεις και οι πολιτικές συγκεντρώσεις εξακολουθούν να απαγορεύονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε αργά χθες, Παρασκευή, το βράδυ πως το lockdown στην Ινδία βοήθησε τη χώρα να μειώσει τη μετάδοση της νόσου, όμως υπάρχει κίνδυνος τα κρούσματα να αυξηθούν τώρα και πάλι.

Ινδονησία: Την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση νέων κρουσμάτων, 993, κατέγραψε η χώρα – 31 νέοι θάνατοι

Η Ινδονησία κατέγραψε σήμερα την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε νέα κρούσματα του κορονοϊού -993- ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 30.514, ανέφερε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ο αξιωματούχος Αχμάντ Γιουριάντο ανέφερε 31 νέους θανάτους που συνδέονται με την COVID-19, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την νόσο στη χώρα σε 1.801.

Φιλιππίνες-Μαλαισίας: 714 νέα κρούσματα ανέφεραν οι αρχές της Μανίλας, 37 νέα κρούσματα της Κουάλα Λουμπούρ

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανέφερε σήμερα επτά νέους θανάτους από covid-19 και 714 νέα κρούσματα του κορονοϊού.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 994, ενώ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 21.340.

Αξιωματούχοι υγείας στην Μαλαισία ανέφεραν σήμερα 37 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 8.303.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε και έναν νέο θάνατο με τον οποίο ο συνολικός αριθμός των νεκρών από covid-19 ανήλθε σε 117.

Μεξικό: 625 νέοι θάνατοι – 4.346 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε 625 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 4.346 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

O συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 13.170 νεκρούς επί συνόλου 110.026 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Ο απολογισμός στο Μεξικό είναι ο δεύτερος βαρύτερος στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από αυτόν της Βραζιλίας.

Βραζιλία-ΠΟΥ: Ο πρόεδρος Μπολσονάρου απειλεί με αποχώρηση από τον ΠΟΥ, την ώρα που ο κορονοϊός «σκοτώνει εναν Βραζιλιάνο κάθε λεπτό»

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου απείλησε χθες Παρασκευή να αποσύρει την Βραζιλία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο άρσης του lockdown πριν επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονoϊού.

Μετά από ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων, η Βραζιλία μετατράπηκε την Πέμπτη στη χώρα που κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας της Covid-19, αφήνοντας πίσω την Ιταλία. Ωστόσο, ο Μπολσονάρου συνεχίζει να επιχειρηματολογεί υπέρ μιας γρήγορης άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει οι βραζιλιάνικες Πολιτείες, ισχυριζόμενος ότι το οικονομικό κόστος είναι πιο σημαντικό από τους κινδύνους της δημόσιας υγείας.

Σε κεντρικό άρθρο στην αρχική σελίδα της Folha de S.Paulo, η βραζιλιάνικη εφημερίδα τόνισε ότι έχουν περάσει μόλις 100 ημέρες από τότε που ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήριζε τον ιό που τώρα «σκοτώνει έναν Βραζιλιάνο κάθε λεπτό» μια «μικρή γρίπη».

«Ενώ το διαβάζετε αυτό, ακόμη ένας Βραζιλιάνος πέθανε από κορονοϊό», ανέφερε η εφημερίδα.

Στον ημερήσιο απολογισμό που εκδίδει, το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή πως καταγράφηκαν σε ένα εικοσιτετράωρο 1.005 νέοι θάνατοι και 30.830 νέα κρούσματα. Περισσότερες από 35.000 ζωές έχουν χαθεί εξαιτίας του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας στη χώρα, ενώ τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 645.771.

Ερωτηθείσα για τις απόπειρες χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στη Βραζιλία παρά τα αυξανόμενα καθημερινά ποσοστά θανάτου και διαγνώσεις, η εκπρόσωπος του Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), Μάργκαρετ Χάρις, δήλωσε ότι το βασικό κριτήριο για την άρση των lockdowns είναι η επιβράδυνση της μετάδοσης.

«Η επιδημία, το ξέσπασμα, στη Λατινική Αμερική είναι έντονα ανησυχητικό», είπε η Χάρις σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Μεταξύ των έξι βασικών κριτηρίων για τη χαλάρωση της καραντίνας, είπε, «ένα από αυτά είναι ιδανικά να μειώνεται η μετάδοσης».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αργότερα την Παρασκευή, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος απείλησε με αποχώρηση από τον ΠΟΥ, διαμαρτυρόμενος για την «ιδεολογική του προκατάληψη».

«Σας το λέω εδώ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τον ΠΟΥ, το εξετάζουμε στο μέλλον (…). Είτε ο ΠΟΥ λειτουργεί χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις, είτε αποχωρούμε και εμείς. Δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους από το εξωτερικό να εκφράζουν τα συναισθήματά τους για την υγεία εδώ», είπε στους δημοσιογράφους στη Μπραζίλια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ιδεολογικός σύμμαχος του Μπολσονάρου, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη δική τους σχέση με τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον Οργανισμό ότι έχει γίνει μαριονέτα της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός.

Η απόρριψη από τον Μπολσονάρου των κινδύνων που θέτει ο ιός για τη δημόσια υγεία και οι προσπάθειες για την άρση των μέτρων απαγόρευσης έχουν συγκεντρώσει κριτική από όλο το πολιτικό φάσμα στη χώρα, και ορισμένοι τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί την κρίση για να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα