back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιστορική συμφωνία για ΑΟΖ υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία

Διαβάστε επίσης

«Ιστορική μέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο κ. Δένδιας είπε πως η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει επί της ουσίας το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ υπογράμμισε πως επιδίωξη της Αθήνας είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονες της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε εξάλλου σαφές μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας πως η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών «επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας – Σάραζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων».

Το θέμα της δημοσίευσης στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως του αιτήματος για έρευνες της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη συνάντηση του με τον Ιταλό ομόλογό του. «Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας» τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι «στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά. Το Διεθνές Δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές θα γίνουν σεβαστές».

Τι συμφωνήθηκε με την Ιταλία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ και έχει συναφθεί στη στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).

-Η Συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

-Παράλληλα υπεγράφη Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση)

-Υπεγράφη επίσης, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

-Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα