back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Με όνειρο την αυτάρκεια αίματος στην χώρα μας

Διαβάστε επίσης

Εθελοντικές αιμοδοσίες και δράσεις ευαισθητοποίησης διενεργούνται σε όλη την Ελλάδα, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, με στόχο την αυτάρκεια αίματος στην χώρα μας.

Με σύνθημα «Δώσε Αίμα για έναν Κόσμο πιο Υγιή» τιμάται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, η οποία έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εορτάζεται στις 14 Ιουνίου. Σε όλη την χώρα πραγματοποιούνται καθημερινά εθελοντικές αιμοδοσίες από τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών και άλλους φορείς.

«Είμαστε ένας από τους φορείς με τεράστια παρακαταθήκη και παράδοση στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας από το 1935» λέει στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός. «Σήμερα είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και στα 86 τμήματα μας, ανά τη χώρα. Διενεργούμε καθημερινά εθελοντικές αιμοδοσίες, έχουμε δική μας τράπεζα αίματος και εξυπηρετούμε τους συνανθρώπους  μας, που έχουν ανάγκη. Ωστόσο οι ανάγκες στην Ελλάδα είναι τεράστιες και διαρκείς. Ποτέ δεν είναι αρκετό το αίμα και ειδικά αυτήν την περίοδο της πανδημίας, που υπάρχει υστέρηση στην εθελοντική προσφορά».

αιμοδοσία  Το μήνυμα

«Να εξαλείψουμε την προκατάληψη τη φοβία και την άγνοια και να γίνουμε όλοι εθελοντές αιμοδότες τακτικοί και όχι περιστασιακοί και να προτρέψουμε και τους φίλους μας να γίνουν και αυτοί. Δέκα λεπτά από την ζωή μας μπορούν να σώσουν χιλιάδες ζωές» τονίζει ο κ. Αυγερινός.

8-14 Ιουνίου Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Εθελοντική Αιμοδοσία

Παράλληλα διοργανώθηκε η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Εθελοντική Αιμοδοσία από Δευτέρα 8 έως Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, κατά την διάρκεια της οποίας η κρατική τηλεόραση σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα προσπαθήσουν να ενημερώσουν να αναδείξουν τα προβλήματα, να προτείνουν λύσεις αλλά και να τιμήσουν για την σημαντική προσφορά  τους Τακτικούς Εθελοντές Αιμοδότες αλλά και όλους όσοι προσφέρουν το Αίμα τους για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Η Εβδομάδα ευαισθητοποίησης είναι μία πρωτοβουλία της Π.Ο.Σ.Ε.Α., της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) και της Περιφέρειας Αττικής και με την συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.) και του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ).

Ας μην ξεχνάμε ότι:

  • Αίμα μπορεί να δώσει κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-65 ετών.
  • Μία μονάδα αίματος μπορεί να δώσει ζωή σε περισσότερους από έναν ασθενείς.
  • Η αιμοληψία διαρκεί 10’, είναι ακίνδυνη και σχεδόν ανώδυνη.
  • Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται, είναι μίας χρήσης και καταστρέφονται αμέσως μετά την αιμοληψία.

Για τις αιμοδοσίες σε όλη την επικράτεια μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα της Π.Ο.Σ.Ε.Α.(www.posea.gr), του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας «www.ekea.gr» και του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» (www.oloimaziboroume.gr).

Το επίσημο βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2020.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα