back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μέδουσες σε παραλίες της Βόρειας Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των μεδουσών, από τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού, σε αρκετές παραλίες της Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά είδη μεδουσών με την ονομασία «μέδουσα του φεγγαριού», ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες για την έξαρση του φαινομένου ευθύνεται η επιτυχής αναπαραγωγική συμπεριφορά της και οι κλιματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και καθηγητή του τμήματος Βιολογίας, Χαρίτων Χιντήρογλου: οι θάλασσες «περισσότερο κινδυνεύουν από τα πλαστικά παρά από τις μέδουσες. Όταν σκοτώνουμε τις χελώνες με τα πλαστικά, εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή οι μέδουσες θα πολλαπλασιαστούν».

Όπως τόνισε «είναι ένα φαινόμενο που θα το ξεπεράσουμε. Το συγκεκριμένο είδος της μέδουσας δεν είναι τοξικό. Δεν είναι τσούχτρα, είναι περισσότερο οπτικό το θέμα στις θάλασσες. Το σύστημα δέχεται τέτοιες πιέσεις πληθυσμιακών εξάρσεων, που θα εξισορροπήσουν μετά από ένα χρονικό διάστημα».

«Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες πριν από μιάμιση εβδομάδα στο Θερμαϊκό Κόλπο και αντιληφθήκαμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των μεδουσών, Aurelia Aurita, που εμφανίζει μια περιοδικότητα στην αναπαραγωγική του συμπεριφορά. Ενδεχομένως, να είμαστε σε μια τέτοια περίοδο επιτυχούς αναπαραγωγικής συμπεριφοράς, με πολλούς απογόνους», δήλωσε στο μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9Fm» ο κ. Χιντήρογλου.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα