back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

1,6 δισ. εργαζόμενοι κινδυνεύουν με κατάρρευση βιοτικού επιπέδου

Διαβάστε επίσης

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά εργασίας, αλλά και διεθνώς, υπό την βαριά σκιά της υγειονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ επτά ευρωπαϊκών κρατών ως προς την απώλεια της θέσης εργασίας (46,5%), τον φόβο απόλυσης εντός του επομένου τριμήνου (23,6%) και την μείωση των ωρών εργασίας με παράλληλο περιορισμό των αποδοχών (66,2%).

(Έρευνα Eurofound σε εργαζομένους για επιπτώσεις πανδημίας Πηγή: Living, working and COVID-19).

Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ιταλία.

Αποκαλυπτικές είναι οι παρεμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), η οποία προειδοποιεί ότι περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία ‒σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού‒ κινδυνεύουν άμεσα να βιώσουν κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου!

Ειδικότερα, η ΔΟΕ εκτιμά ότι η μείωση των ωρών εργασίας το β’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση (δ’ τρίμηνο του 2019) αναμένεται να φθάσει το 10,5%, απώλεια που ισοδυναμεί με 305 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Οι μισθοί των εργαζομένων της ανεπίσημης οικονομίας (ευέλικτες μορφές) σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 60% τον πρώτο μήνα που ξεδιπλώθηκε η κρίση.

Ανεργία

Η αντίστοιχη κάμψη σε ώρες εργασίας για την Ευρώπη υπολογίζεται σε 11,8%, με το ποσοστό της ανεργίας να ανέρχεται στο 7,4% τον Μάρτιο έναντι 7,3% τον Φεβρουάριο.

Η πλέον εντυπωσιακή αύξηση της ανεργίας λόγω COVID-19 έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ, όπου από 4,4% τον Φεβρουάριο εκτοξεύθηκε στο 14,7% τον Μάρτιο.

Όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ, είναι έκδηλη η παγκόσμια ανησυχία, η οποία καταγράφεται και από το Eurofound, ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια και η τηλεργασία θα διαμορφώσουν τη νέα εργασιακή κανονικότητα . Η μείωση των εισοδημάτων που θα ακολουθήσει θα επιδεινώσει περαιτέρω το ήδη εκρηκτικό πρόβλημα της οικονομικής ανισότητας.

Ακόμη και το ΔΝΤ φαίνεται να ανησυχεί για τις συνέπειες της πανδημίας στα φτωχότερα και πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, κυρίως επειδή πλήττει τους εργαζομένους με χαμηλή ειδίκευση.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα