back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στο Κάιρο ο Δένδιας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Διαβάστε επίσης

Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Δένδιας ενόψει της επίσκεψής του στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου και το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, μετά τη χθεσινή ιστορική υπογραφή με την Ιταλία.  

Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν τουρκικό κάλο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας.  

Για τη χθεσινή συμφωνία με την Ιταλία, σχολίασε πως “η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρας μας μεγάλωσαν”.  

Το Κάιρο θα είναι λοιπόν ο επόμενος διπλωματικός σταθμός του υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια, για συνομιλίες με τον ομόλογό του, Σαμέχ Σουκρι και βασικό αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, λίγες ώρες μετά την ιστορική υπογραφή με την Ιταλία.

Αθήνα και Καΐρο βρίσκονται άλλωστε ήδη σε σχετικές διαπραγματεύσεις μέσω τεχνικών επιτροπών.

Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ANT1, επισήμανε ότι, η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι ένας από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής πολιτικής. Στόχος ήταν να πιάσουμε μετά την Ιταλία το νήμα με την Αίγυπτο, είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπ. Εξωτερικών χαρακτήρισε παραλογισμούς και πρόκληση στην κοινή λογική τις τουρκικές προκλήσεις προσθέτοντας: Με ενοχλεί το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοινώνει ενέργειες που δεν είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν τάχιστα οι συζητήσεις ως συνέχεια της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας πρότεινε η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, στην οποία την πλειοψηφία κατέχουν οι Χαλίφα Χαφτάρ και Ακίλα Σάλεχ υποστηρίζοντας ότι, για την οριοθέτηση ΑΟΖ δεν θα υπάρξουν διαπραγματευτικές δυσκολίες, μιας και οι δύο πλευρές δεν έχουν διαφορές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο που προσδιορίζει με σαφήνεια τους κανόνες οριοθέτησης.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα