back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τζεντιλόνι: Υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Διαβάστε επίσης

Ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και την οικονομία της έστειλε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του φόρουμ, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη για το υψηλό χρέος χωρών, όπως της Ιταλίας ή η Ελλάδας, ο επίτροπος τόνισε ότι «η αντίδραση των αγορών δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του χρέους», ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ προσέθεσε ότι και «το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεκτάθηκε και στα ελληνικά ομόλογα», οπότε δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν είναι υπό έλεγχο.

Ο κ. Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει μνημόνιο στους όρους δανεισμού των χωρών από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν και περιέγραψε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργήσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως τα δάνεια του ESM, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν θεωρεί πιθανή μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα ληφθούν τελικές αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα από τώρα. Επίσης, έκανε έκκληση στις χώρες να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους για το Ταμείο Ανάκαμψης το συντομότερο δυνατόν ώστε να είναι σε θέση να γίνουν οι εκταμιεύσεις αρχές του 2021.

Ο επίτροπος χαρακτήρισε «χωρίς προηγούμενο» την αντίδραση της Κομισιόν στην κρίση, όμως, όπως είπε, δικαιολογείται από τις συνέπειες που ήταν συμμετρικές για όλες τις χώρες. «Πριν από έξι μήνες, όποιος έλεγε ότι η Κομισιόν θα πρότεινε δανεισμό 500 δισεκατομμυρίων από τις αγορές, θα τον έλεγαν τρελό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ότι η κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται στον τομέα της υγείας, όμως οι συνέπειες από το lockdown είναι πολύ σοβαρές. «Όλοι ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση – η πιο βαθιά από την έναρξη των ευρωπαϊκών θεσμών – που προβλέπεται να αγγίξει το 9% για την ευρωζώνη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παίρνουν μέτρα για να ανακάμψει η οικονομία.

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα