Ο ετήσιος απολογισμός του ESM για το 2019 αλλά και η αξιολόγηση των προγραμμάτων του Μηχανισμού δημοσιοποιήθηκαν σήμερα μετά από συνεδρίαση του ΔΣ του Μηχανισμού.
Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η πανδημία αναμένεται να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο και απαιτούνται πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης, διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενδυνάμωσης της παραγωγικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
Επισημαίνει παράλληλα ότι η Ελλάδα πέτυχε τον δημοσιονομικό της στόχο για πέμπτη συνεχή χρονιά και ενίσχυσε την πρόσβασή της στις αγορές. Τονίζει ωστόσο ότι προ της πανδημίας το ΑΕΠ τονώθηκε από τον τουρισμό και τις επενδύσεις σε ακίνητα αλλά οι ιδιωτικές επενδύσεις παρέμεναν αδύναμες συνολικά. Συνεπώς, η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό της περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητά της.
Απολογισμός των προγραμμάτων του ESM
Ο Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος διορίστηκε ανεξάρτητος αξιολογητής και είναι επικεφαλής αλλά και υπεύθυνος για τα ευρήματα και συστάσεις του πορίσματος παρέδωσε στο ΔΣ του ESM την απολογιστική έκθεσή του. Επισημαίνει ότι η στήριξη της Ελλάδας, η οποία περιλάμβανε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους και μία άνευ προηγουμένου δημοσιονομική εξυγίανση, βοήθησε την οικονομία να σταθεροποιηθεί και να αναπτυχθεί. Τονίζει ωστόσο ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος ήταν σημαντικός. Παράλληλα, δεν προχώρησαν επαρκώς οι απαραίτητες παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων, ενώ «τα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα αποκατέστησαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά το σύστημα εξακολουθεί να είναι εύθραυστο».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις περί αλλαγών στο σχεδιασμό προγραμμάτων αλλά και την παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωσή τους, η έκθεση αναφέρεται σε πέντε βασικά σημεία:
· Τα μελλοντικά προγράμματα του ΕΣΜ πρέπει να καθορίζουν σαφώς τους στρατηγικούς στόχους σε μακροπρόθεσμη βάση.
· Τα συμβούλια του ESM θα πρέπει να αναπτύξουν καθοδήγηση υψηλού επιπέδου για το σχεδιασμό προγραμμάτων
· Τα συμβούλια του ΕΜΣ πρέπει να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση του προγράμματος καθορίζοντας σαφείς οδηγίες για τα θεσμικά όργανα.
· Τα θεσμικά όργανα με την υποστήριξη των εθνικών αρχών πρέπει να συντονίζουν τις φάσεις προετοιμασίας και εφαρμογής ενός προγράμματος.
· Απαιτείται ένα ισχυρό, συνεκτικό πλαίσιο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα για τη διασφάλιση του οφέλους προσαρμογής και του ESM ως πιστωτή.
Γιάννης Παπαγεωργίου