back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κωστής Χατζηδάκης στον Αθήνα 9.84:”Σύντομα υπουργική απόφαση, που θα εξηγεί στους δήμους πως θα λειτουργήσουν ποδηλατοδρόμοι και προσωρινοί πεζόδρομοι”

Διαβάστε επίσης

“Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί υπουργική απόφαση, που θα εξηγεί στους δήμους πως θα λειτουργήσουν οι ποδηλατοδρόμοι και οι προσωρινοί πεζόδρομοι” τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τον Αρη Τόλιο ο Κωστής Χατζηδάκης ,Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στον Μεγάλο Περίπατο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης: “Εφαρμόζουμε σχεδιασμό για προσωρινούς ποδηλατοδρόμους, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, για τον οποίο τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί υπουργική απόφαση, που θα εξηγεί στους δήμους πως θα λειτουργήσουν οι ποδηλατοδρόμοι και οι προσωρινοί πεζόδρομοι, ώστε να προσαρμοστούμε στην εποχή του κορονοϊού”.

Ερωτηθείς αν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί κομβικό σημείο στην ολοκλήρωση των σχεδιασμών ο κ. Χατζηδάκης είπε : “Το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο παραμένει ακριβότερο και μετά τα κίνητρα που έχουμε δώσει (τα οποία είναι αντίστοιχα με αυτά που δίνουν και άλλες χώρες). Σχετικά ακριβότερο ,όμως καθώς μειώνεται κατά 25% η τιμή του, δημιουργούνται οι συνθήκες για να υπάρξει πραγματική αγορά και να ξεφύγουμε από τις λίγες εκατοντάδες που πουλιούνται,τα τελευταία χρόνια”.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά “ότι θα ανέβει η αγορά του ηλεκτρονικού αυτοκινήτου”. Όπως συμπληρώνει :”Να περιμένουμε λίγους μήνες, το νομοσχέδιο -υποθέτω -θα περάσει μέσα στον Ιούλιο από τη Βουλή, επομένως θα υπάρξει σχετική κινητικότητα στην αγορά. Τα ηλεκτρονικά είναι κάτι καινούργιο και απαιτείται χρόνος για να τα συνηθίσουν οι πολίτες. Δεν είναι μόνο τα κίνητρα. Και το κόστος της λειτουργίας τους είναι πολύ χαμηλότερο, περίπου 50% φθηνότερο ,από αυτό των συμβατικών αυτοκινήτων. Επίσης επιδοτούμε με 40% σκούτερ και ποδήλατα”.

*ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε την κλασσική -και ίσως αναμενόμενη από πολλούς- προσέγγιση , που θα ήταν η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κάτι που γίνεται με το παρών ΕΣΠΑ. Με το ταμείο ανάκαμψης γίνεται θεαματική στροφή στην πράσινη οικονομία , στην πράσινη ενέργεια, στις πράσινες επενδύσεις. Όλο αυτό αποτελεί τον πυρήνα της φιλοσοφίας της Κομισιόν” σημειώνει και προσθέτει : “Συγκεκριμένα έχουμε τέσσερις άξονες 1. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως τα υβριδικά, το υδρογόνο 2. Το κύμα ανακαινίσεων , δηλαδή ενεργειακή αναβάθμιση όπου θα έχουμε μια εκτίναξη των κονδυλίων που διατίθενται σε αυτό 3. Πράσινες μεταφορές και 4. Απανθρακοποίηση, η δίκαια μετάβαση ,που είναι και τα κονδύλια που θα έρθουν για τη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη ,αλλά και αντίστοιχα κονδύλια που θα έρθουν για τα νησιά. Οι προτάσεις και το Ταμείο δίκαιας μετάβασης, ενώ στο παρελθόν ήταν 300 εκ για την Ελλάδα τώρα είναι 1,7 δις. Τετραπλασιασμός των κονδυλίων. Για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων θα δοθούν στην Ευρώπη συνολικά 170 δις ευρώ”.

*ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

“Η μετοχή παρά τις αναταράξεις στο χρηματιστήριο έχει ανέβει τρεις φορές σε σχέση με την τιμή που είχαμε παραλάβει. Η αγορά δείχνει ότι εμπιστεύεται το σχέδιο για τη ΔΕΗ , το οποίο είναι σαφές. Δεν ξέρω τι δεν καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τα μέτρα που λάβαμε για την ενίσχυση της ρευστότητας περάσαμε νόμο για τη ΔΕΗ, τον οποίο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος ωστόσο εφαρμόζεται και προβλέπει κατάργηση της μονιμότητας για τους καινούργιους και “ενέσεις” από στελέχη της αγοράς . Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Μετά υπάρχει το πρόγραμμα της εθελουσίας , το οποίο θα πληρώσει η ΔΕΗ και θα γίνει απόσβεση σε 2-3 χρόνια. Έχουμε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ και την απολιγνιτοποίηση. Παράλληλα η ΔΕΗ κάνει θεαματικό άνοιγμα στις ΑΠΕ. Ήδη έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την γερμανική ΔΕΗ, για 1giga και θα γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, αλλά εγώ πρέπει να εφαρμόσω ένα νόμο” κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα