back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πολυξένη Αδάμ Βελένη στον Αθήνα 9.84: “Σημαντικό δικονομικό προηγούμενο κατά της αρχαιοκαπηλίας”

Διαβάστε επίσης

 

Για τη σημαντική νίκη που πέτυχε στο δεύτερο Εφετείο των ΗΠΑ το ελληνικό δημόσιο μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Κώστα Ράπτη η κυρία Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού. Πρόκειται για μια υπόθεση παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων και η ετυμηγορία δημιουργεί ένα ενδιαφέρον νομικό προηγούμενο.

Όπως είπε η κυρία Βελένη: ” Ένα χάλκινο αλογάκι με ύψος 14 εκατοστά περίπου τον Μάιο του 2018, μπαίνει σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby’s, με αρχική τιμή 200 χιλιάδες δολάρια .Όταν αντιληφθήκαμε ότι είναι προϊόν παράνομης διακίνησης (Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης παρακολουθεί όλες τις δημοπρασίες που διεξάγονται ανά τον κόσμο) αμέσως ενημερώσαμε τον Οίκο ,ότι είναι προϊόν παράνομης διακίνησης πολιτιστικού αγαθού , διότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το αλογάκι να προέρχεται από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Είναι ένα αρχαίο ελληνικό χάλκινο ειδώλιο του 8ου αιώνα π.χ και συνήθως αυτά τα αλογάκια είναι αναθήματα σε μεγάλα Ιερά ,στην Αρχαία Ολυμπία ,στους Δελφούς ,ενώ πολλά αντίστοιχα έχουμε και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η κυρία Βελένη εκτιμά ότι το αγαλματίδιο τεχνοτροπικά πιθανότατα να εντάσσεται σε εργαστήρι της περιοχής της Πελοποννήσου.  Το αγαλματίδιο εμφανίζεται στα αρχεία του γνωστού αρχαιοπώλη, αναμεμειγμένου σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και συνεργάτη του Ελληνα Χρήστου Μιχαηλίδη, γνωστού από την υπόθεση της Σχοινούσας, Ρόμπιν Σάιμς. Από αυτόν αγόρασε το χάλκινο άλογο η οικογένεια Μπαρνέτ ,οι οποίοι στη συνέχεια το δημοπράτησαν στον Οίκο Sotheby’s.

“Για πρώτη φορά ο Οίκος δημοπρασιών οδήγησε στα δικαστήρια το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, επειδή έβαλε φρένο στην πώληση του αρχαίου ελληνικού χάλκινου ειδωλίου. Είναι πρωτοφανές για τα δικαστικά δεδομένα , καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας Οίκος δημοπρασιών κινείται νομικά εναντίον μιας χώρας” υπογράμμισε η κυρία Βελένη.

Και πρόσθεσε : “Πρωτοδίκως δεν δικαιωθήκαμε ,ωστόσο επιμείναμε και με μεγάλο ρίσκο πήγαμε την υπόθεση στο Εφετείο. Είχαμε πολύ καλή επιστημονική τεκμηρίωση και σπουδαία νομική υποστήριξη. Και στο Εφετείο δικαιωθήκαμε. Αυτό δημιουργεί ένα δικονομικό προηγούμενο για τέτοιου τύπου διεκδικήσεις. Το επόμενο στάδιο είναι να μας επιστραφεί. Και αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Πιστεύω όμως ότι θα το πετύχουμε. Είναι όμως πολύ σημαντικό ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη δικονομία της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών”.

“Το Εφετείο των ΗΠΑ πολύ σοφά όρισε ότι σε αυτή τη διεκδίκηση θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν η ελληνική αρχαιολογική νομοθεσία και όχι η νομοθεσία των ΗΠΑ ,η οποία -εν προκειμένω- δεν υπάρχει. Εμείς έχουμε έναν ισχυρότατο αρχαιολογικό νόμο με τον οποίο μπορούμε και διεκδικούμε τα πολιτιστικά αγαθά” κατέληξε η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού Πολυξένη Αδάμ Βελένη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα