back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης από Βουλή : Αυξάνονται οι δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, επεκτείνεται το «Συν- εργασία»

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

— Οι οφειλές Μαρτίου έως Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις ή σε 24 μειωμένου επιτοκίου και μάλιστα από το 2021.

–Αύξηση του αριθμού δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Για τα φυσικά πρόσωπα σε  8 μηνιαίες αντί τριών διμηνιαίων, για εταιρείες σε 8 και για ιδιοκτήτες σε 6 αντί 5

-Επιστροφή στην «λογική επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων» με άμεση έκπτωση 2% για όσους αποπληρώνουν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

–Ενίσχυση με σχεδόν 200 εκατομμύρια του προγράμματος «Συν- εργασία» ώστε να καλύπτει ως τα τέλη Ιουλίου και το  60% εργοδοτικών εισφορών και αν χρειαστεί θα επεκταθεί και Αύγουστο και Σεπτέμβρι

Κατά την πρωτολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης για την επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμισε ότι «ο κορονοϊός μπορεί να ανέκοψε προσωρινά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, δεν έπληξε όμως τις βάσεις της»

Απαντώντας στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ύφεσης πριν την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε  ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με 1% το  τελευταίο τρίμηνο 2019, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 η ύφεση στη χώρα μας ήταν μόλις 0,9% όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανήλθε σε 3,6%

«Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει στο 2020 με μεγάλη αναπτυξιακή ορμή και σημαίνει επίσης ότι τουλάχιστον ως προς τον Μάρτιο 2020 χτυπήθηκε λιγότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι πολλοί διεθνείς οίκοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους καθώς βλέπουν ότι «τα καταφέρνουμε καλά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων».

Αναφερόμενος στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο ανάκαμψης που στο αρχικό σχέδιο προβλέπει για την χώρα μας περί τα 32 δις, υπογράμμισε ότι «όσα λέγατε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πετύχει, έγιναν από αυτή την κυβέρνηση».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το πρόγραμμα ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί και ότι θα έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη διαπραγμάτευση, ενώ επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση « δεν θα το σπαταλήσει, αλλά θα το επενδύσει για την μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας

Διευκρίνισε παράλληλα ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά  επενδύσεις που θα ξεκινήσουν από το 2021, σημειώνοντας: «Άλλο ο προϋπολογισμός για το 2020, άλλο ένα αναπτυξιακό εργαλείο από το 2021»

Υπερασπιζόμενος την σημερινή κατάσταση της οικονομίας, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης  το πως αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας οι αγορές, σημειώνοντας ότι το επιτόκιο για το δεκαετές στις 12 Μαρτίου 2019 ήταν 3,9% , ενώ σε συνθήκες  πανδημίας η χώρα δανείστηκε με 1,57%

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε απολογισμό όλων των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις και απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευσης τόνισε ότι τα κονδύλια «δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή, ούτε εμπροσθοβαρώς, ούτε οπισθοβαρώς», όπως είπε χαρακτηριστικά, «ώστε και να υπάρχει αποτέλεσμα και να υπάρχουν εφεδρείες»

Επέμεινε πάντως στο ζήτημα των ελέγχων, σημειώνοντας ότι έγιναν πάνω από 88.000 έλεγχοι το τελευταίο τρίμηνο σε επιχειρήσεις, σε χώρους εργασίας και έστειλε μήνυμα για απόλυτη συμμόρφωση όλων με τις οδηγίες των ειδικών, διαμηνύοντας ότι η Πολιτεία «θα εξακολουθήσει να είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους και θα επιβάλλει τα απαιτούμενα πρόστιμα»

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για προσωρινές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη κατάσταση και ξεκαθάρισε ότι σε στιγμές κρίσης το κράτος πρέπει να είναι παρών και να αξιοποιεί όλα τα «πυρομαχικά» που έχει στη διάθεσή του. Υπογράμμισε μάλιστα ότι υλοποιεί πολιτικές που είχαν εφαρμοστεί από την σοσιαλδημοκρατία στην Γερμανία.

«Από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση επιλέγει την επιδότηση της εργασίας και αντί για τα λουκέτα, την απασχόληση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αμφισβητώντας την εικόνα που επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας επί ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης, υπογράμμισε πως εάν τα πράγματα στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε τις εκλογές με σχεδόν 10 μονάδες;. «Και αν σήμερα πηγαίνουν όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα της κοινωνίας είναι διαφορετική;», πρόσθεσε.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα