back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιούνιος-Ιούλιος στο ΒΜΦ με συναρπαστικές δράσεις για όλους

Διαβάστε επίσης

Από τις 16 Ιουνίου 2020, μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν ξανά τη βιομηχανική ιστορία της πόλης μέσα από τις πιο πρωτότυπες δράσεις

Έπειτα από τρεις μήνες αδιάλειπτης επικοινωνίας με το κοινό μέσω του ψηφιακού χώρου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ανοίγει και πάλι τις πόρτες του την Τρίτη 16 Ιουνίου, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν ξανά το μοναδικής αισθητικής βιομηχανικό μνημείο και τη νεότερη ιστορία της πόλης που ξεδιπλώνεται σε κάθε γωνιά του. Με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τη βιομηχανική μας κληρονομιά και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργική μάθηση όλων, μικρών και μεγάλων, η ομάδα του μουσείου έχει επιμεληθεί ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια που συνδυάζει την επίσκεψη στο μουσείο με γνώση και ψυχαγωγία!

Κάθε Τετάρτη του Ιουνίου ξεκινώντας από τις 17 Ιουνίου, οι άνθρωποι του μουσείου μας υποδέχονται στους εξωτερικούς χώρους της Τεχνόπολης και μαζί κάνουμε μία περιήγηση στο πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα που έδινε φως στην Αθήνα για περισσότερα από 130 χρόνια! Μέσα από την ξενάγηση ανακαλύπτουμε την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου, τη γραμμή παραγωγής, τα κτίρια και τη βιομηχανική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα αλλά και την ιστορία του Γκαζοχωρίου, της γειτονιάς γύρω από το εργοστάσιο φωταερίου. Ταυτόχρονα, εξοικειωνόμαστε με έννοιες όπως βιομηχανική κληρονομιά κι αρχαιολογία.

Για τους επισκέπτες που επιθυμούν να περιηγηθούν μόνοι τους στο διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα και να ανακαλύψουν το μουσείο στους δικούς τους χρόνους και ρυθμούς, έχουν την ευκαιρία να το πραγματοποιήσουν με «οδηγό» το… κίτρινο διαδραστικό σακίδιο που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για την περιήγηση στον χώρο. Το περιεχόμενο του σακιδίου, ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων, απευθύνεται σε δύο διαφορετικά ηλικιακά κοινά: οικογένειες με παιδιά 4-6 ετών και οικογένειες με παιδιά 7-11 ετών. Μέσα από χάρτες, αυτοκόλλητα, memory games, κάρτες ζωγραφικής, παζλ και πολλά άλλα, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν κρυμμένα μηχανήματα και σπάνιες εφευρέσεις, θα ακονίσουν τη μνήμη και τη φαντασία τους, θα παίξουν και θα ζωγραφίσουν, κάνοντας την περιήγηση στο μουσείο πιο διασκεδαστική από ποτέ!

Ακόμη, για τον μήνα Ιούνιο, το πρόγραμμα του μουσείου περιλαμβάνει απίθανα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 3-9 ετών. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν δημιουργικά «Στην Αυλή του Εργοστασίου» και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, μέσα από τέσσερα εικαστικά εργαστήρια (16, 18, 23 και 25 Ιουνίου). Εκεί, θα πειραματιστούν με μικτές τεχνικές, υλικά και νέους τρόπους έκφρασης, ενώ θα γνωρίσουν πρωτοπόρους καλλιτέχνες όπως οι David Hockney, Roy Lichtenstein, Georgia O’ Keeffe και Cornelia Parker. Και βέβαια, γι’ ακόμη μια χρονιά, θα γίνουν… «Μικροί κηπουροί με πινέλα», μέσα από το διασκεδαστικό υπαίθριο εργαστήρι ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουνίου! Τα παιδιά εμπνέονται από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, παίρνουν τα πινέλα τους και ζωγραφίζουν μικρές κεραμικές γλάστρες, ενώ μετά γίνονται «μικροί κηπουροί», φυτεύουν στα γλαστράκια τους πολύχρωμα λουλούδια και μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.

Τις Κυριακές 21 και 28 Ιουνίου, ένας… γκαζιέρης περιμένει τους επισκέπτες (ενήλικες και παιδιά από 9 ετών) μέσα στην καρδιά του εργοστασίου, στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων. Μέσα από το συναρπαστικό θεατρικό δρώμενο «Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη» και με την πολύτιμη βοήθεια του Αναστάσιου Χριστοφιλόπουλου (ηθοποιού-ερμηνευτή υπό την επιμέλεια του Χρήστου Χριστόπουλου από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι»), ταξιδεύουμε μέσα στη χρονοκάψουλα, φτυαρίζουμε μαζί του τον λιθάνθρακα, σημειώνουμε το ποινολόγιο, τον συντροφεύουμε στο κολατσιό του και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας!

Φυσικά, από το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, δε θα μπορούσε να λείπει το πιο δροσερό Summer Camp που έρχεται για 7η χρονιά στην Τεχνόπολη, από τις 29 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου, για να προσφέρει στα παιδιά ηλικίας 7-11 ετών μια σειρά από καλοκαιρινές δραστηριότητες που θα τους μείνουν αξέχαστες, όπως ομαδικά παιχνίδια, εικαστικά εργαστήρια, κατασκευές, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών αλλά και ένα ολοκαίνουριο escape room! Το Summer Camp θα πραγματοποιηθεί σε τρεις περιόδους, με τρεις διαφορετικές θεματικές ανά εβδομάδα (τέχνη, τεχνολογία, περιβάλλον).

Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι ξεκινά στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου! Ετοιμαστείτε να το ανακαλύψετε!

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του Ιουνίου θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΒΜΦ: www.gasmuseum.gr

Όλες οι δράσεις του ΒΜΦ είναι για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Απαραίτητες οι κρατήσεις.

Οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά, κάθε μέρα από τις 11.00-17.00 στο τηλ. επικοινωνίας: 213-0109325

E-mail: [email protected]

www.gasmuseum.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων : Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ.213 0109300

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα