back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«The Bahar project: Πολλές συνταγές, μία πόλη»

Διαβάστε επίσης

Η Μαγειρική μας ενώνει

Ένα πολυπολιτισμικό βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο «The Bahar project: Πολλές συνταγές, μία πόλη» παρουσιάζουν η ActionAid και το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ΑCCMR).

Το βιβλίο «The Bahar project: Πολλές συνταγές, μία πόλη» είναι η παρακαταθήκη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει 12 συνταγές και μαζί με αυτές τις ιστορίες των γυναικών, από το Αφγανιστάν, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Νιγηρία, την Ουκρανία και τις Φιλιππίνες, που ζούσαν και ζουν στην Αθήνα και οι οποίες προσκλήθηκαν να μαγειρέψουν, εκείνη την περίοδο, σε μια γιορτή γεύσης και γνωριμίας με διαφορετικές κουλτούρες.

Οι μαγείρισσες

Για την Άννα από την Ουκρανία, η μαγειρική είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια. «Η μαγειρική μού θυμίζει την οικογένεια. Ότι ήμασταν, ότι ζήσαμε σαν μια μεγάλη, αγαπημένη και χαρούμενη οικογένεια», αναφέρει.

Η Ισμήνη, γέννημα θρέμμα της Κυψέλης και ενεργό μέλος της ομάδας κατοίκων «Η Κυψέλη μας», με καταγωγή από την Ικαρία, νοσταλγεί τα καλοκαίρια της στο νησί με τα πανηγύρια τα οποία ήταν συλλογική υπόθεση λέγοντας: «Μέσα από τη διαδικασία της συμμετοχής και της προσφοράς αισθάνεσαι ότι είσαι ένα κομμάτι του συνόλου».

«The Bahar project: Πολλές συνταγές, μία πόλη»

Ο δήμος Αθηναίων

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που η πρωτοβουλία «The Bahar Project: Πολλές συνταγές, μία πόλη» του Κέντρου Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων μπόρεσε, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της ActionAid, να χωρέσει σε ένα βιβλίο συνταγών αλλά και ιστοριών. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, όπως το λέει και ο τίτλος του, μπορεί να γνωρίσει κανείς γυναίκες δραστήριες που με όχημα τη μαγειρική αναδεικνύουν μια πόλη πλούσια σε βιώματα, εμπειρίες, γνώσεις και συνταγές, η οποία εξελίσσεται μέσα από τις διαφορές της», τονίζει στον Αθήνα 9.84, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Αθηναίων Μελίνα Δασκαλάκη.

Η ActionAid

«Το όνομα το βιβλίου, κρύβει και έναν συμβολισμό. Η λέξη μπαχάρ σε πολλές γλώσσες σημαίνει άνοιξη! Στο ίδιο το βιβλίο, παρουσιάζονται 12 συνταγές και μεταξύ άλλων μαθαίνουμε να φτιάχνουμε αφγανικά μπολανί ή αλλιώς τηγανιτές πατατοκροκέτες, μαντού (ραβιόλια με κιμά) αλλά και τις παραδοσιακές μακαρονόπιτες της Αιτωλοακαρνανίας. Κυρίως όμως βλέπουμε να ξεδιπλώνονται οι ιστορίες αυτών των γυναικών, οι οποίες, με αφετηρία τη μαγειρική βρίσκουν κοινούς τόπους και ανταλλάσσουν συμβουλές και έθιμα από τις πατρίδες τους. Γυναίκες δημιουργικές, που ασχολούνται με τα κοινά, Ελληνίδες, μετανάστριες και προσφύγισσες μαγείρεψαν με πολλή αγάπη και έδωσαν την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης να γνωρίσουν γεύσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από όλο τον κόσμο. Η μαγειρική έγινε η αφορμή να γνωριστούν, να έρθουν κοντά, να ανταλλάξουν απόψεις, να διασκεδάσουν», σημειώνει η υπεύθυνη τύπου της ActionAid Σίσσυ Γκουρνέλου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων σε περιορισμένα αντίτυπα και διατίθενται από την ActionAid και το ACCMR. Επίσης διατίθεται ηλεκτρονικά χωρίς κόστος.

Οι συντελεστές

Συγγραφέας του βιβλίου είναι το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων με την υποστήριξη της ActionAid. Το βιβλίο έχει παραχθεί στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος «SDG’s and Migration – Multipliers and Journalists addressing Decision Makers and Citizens in the EU» το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αυξήσει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τους Στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μετανάστευση και τη μεταξύ τους σχέση. Οι δράσεις του «The Bahar Project» υλοποιήθηκαν με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας ήταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα