back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άγγελος Συρίγος στον Αθήνα 9.84: “Ελλοχεύει κίνδυνος για θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, πιθανότατα από το Φθινόπωρο που λήγει η τουριστική περίοδος”

Διαβάστε επίσης

 

 

Στον Αθήνα 984 και τον Βασίλη Πάικο μίλησε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος,  καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα:

*ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

“Από τον Νοέμβριο που υπεγράφη το τουρκολυβικό μνημόνιο έχουμε μπει σε άλλη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιο απειλητική γιατί οι Τούρκοι αισθάνονται ότι έχουν νομιμοποίηση” .

“Τώρα έχουν μια διεθνή συμφωνία, παράνομη, αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, προς τη γεωγραφία, προς τη λογική. Ισχύουσα αλλά ακυρώσιμη” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι “ελλοχεύει ο κίνδυνος πιθανότατα από το Φθινόπωρο που λήγει η τουριστική περίοδος”.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

“Θεωρώ ότι είναι εσωτερικό το θέμα. Ο Ερντογάν δεν προσεγγίζει την Αγιά Σοφία ,μέσα από το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Απευθύνεται στους φανατικούς μουσουλμάνους και εθνικιστές, γι΄αυτό θέλει να την μετατρέψει από Μουσείο σε τέμενος. Η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. θα υπάρξουν διεθνείς αντιδράσεις, σε πιθανή μετατροπή της. Το 2019 μόνο από τα εισιτήρια στην Αγία Σοφία αποκόμισαν κέρδη 24 εκ. ευρώ. Εκτιμώ ότι αν ο Ερντογάν τη μετατρέψει σε τζαμί , θα λειτουργεί ως τέμενος για δύο -τρεις ώρες , για τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής”.

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΟΥΣ.

“Η συμφωνία ακολουθεί ένα όριο του 1977 και είναι μια απλοποιημένη συμφωνία. Δεν ακολουθεί σημείο – σημείο τις δύο ακτές, αλλά παίρνει τη γενική κατεύθυνση των ακτών, οπότε σε ορισμένα σημεία, μπορεί να εισχωρεί προς στην Ελλάδα σε κάποια προς την Ιταλία. Είναι διμερή τα ωφελήματα” σημείωσε.

Είναι γεγονός -πρόσθεσε – ότι στις Στροφάδες μπαίνουμε κατά 2,5 μίλια προς την ελληνική πλευρά και στους Οθωνούς μπαίνουμε κατά 1,5 μίλι. Όλοι λένε ότι δώσαμε μειωμένη επήρεια στις Στροφάδες και τους Οθωνούς, αλλά κανείς δεν αναφέρει ότι στο ύψος της Κεφαλλονιάς ,στα σημεία επτά και οκτώ, η Ελλάδα παίρνει περισσότερη περιοχή έναντι της Ιταλίας. Δηλαδή στο ύψος της Κεφαλλονιάς έχει αυξημένη επήρεια η Κεφαλλονιά, έναντι της ηπειρωτικής ακτής της Καλαβρίας.

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες της κυβέρνησης με την Αίγυπτο και τη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Συρίγος σημείωσε : “Η Αίγυπτος έβλεπε με επιφύλαξη την πιθανότητα υπογραφής. Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα. Είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την περίσταση. Γιατί η Αίγυπτος αισθάνεται πλέον ότι απειλείται από την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη.
Ο Φάγεζ αλ Σάρατζ θα φτιάξει μια ισλαμική αδελφότητα, η οποία θα ενθαρρύνει τη μουσουλμανική αδελφότητα που βρίσκεται στην Αίγυπτο και είναι η ουσιαστική αντιπολίτευση του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Πιστεύω ότι εμπλέκεται και ο ίδιος ο Σίσι ,στη διαμάχη με την Τουρκία”.

Τέλος ο βουλευτής της ΝΔ αναφερόμενος στη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική είπε χαρακτηριστικά: “εάν έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν τότε να συγκληθεί το Συμβούλιο”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα