back to top
25.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

25.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία – Δείτε τα θέματα

Διαβάστε επίσης

Με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στον απόηχο της καραντίνας για την προστασία από τον κορονοϊό.

Στην πρεμιέρα της Δευτέρας οι υποψήφιοι εξετάζονται από το πρωί στο μάθημα Γενικής Παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Συγκεκριμένα, σε κείμενο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη με τίτλο «Το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας» εξετάζονται οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων. Μεταξύ άλλων καλούνται να εκθέσουν τις απόψεις τους για το ρόλο και την ανάγνωση στην γενικότερη διαχείριση του προσωπικού χρόνου των νέων.

Το θέμα που παρέλαβαν οι υποψήφιοι είναι:

them-glo-gen-Pal-Sys-200615

Δείτε το θέμα των υποψηφίων με το παλαιό σύστημα

them-glo-gen-Pal-Sys-200615

Ο Αθήνα 9.84 συνεργάζεται και φέτος με τα Φροντιστήρια του Ομίλου Διακρότημα. Τις ημέρες των εξετάσεων, στο τέλος του δελτίου ειδήσεων των 12 μια πρώτη «ματιά» των θεμάτων από καθηγητές των Φροντιστηρίων και αναλυτικότερος σχολιασμός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στις 2 μετά το μεσημέρι . Τα θέματα από τις 12, θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Αθήνα 9.84, ενώ περίπου μία ώρα αργότερα θα υπάρχουν και οι απαντήσεις/λύσεις.  

Στο υπουργείο Παιδείας καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα επικρατούσε αναβρασµός, καθώς έπρεπε να εξασφαλιστούν επιπρόσθετα µέτρα λόγω της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν σταλεί αντισηπτικά και οδηγίες για τον τρόπο που θα καθίσουν οι µαθητές. Επιπλέον έπρεπε να ορισθούν επιπλέον εξεταστικά κέντρα, καθώς η τήρηση των αποστάσεων μειώνει τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων ανά τάξη. Συνεπώς φέτος τα εξεταστικά κέντρα έφτασαν συνολικά τα 899, ενώ πέρυσι ήταν 843.

Αποστάσεις κι ανοιχτά παράθυρα

Οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί, ώστε να τηρείται η απόσταση τουλάχιστον του 1,5 μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους, ενώ η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για τους μαθητές αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές. Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και για τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης.

Ο αερισμός θα γίνεται με φυσικό τρόπο, με ανοιχτά παράθυρα, ενώ απαγορεύεται η χρήση ανεμιστήρων. Παράλληλα, έχουν δοθεί οδηγίες για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα κυλικεία. Τέλος, έχει ληφθεί μέριμνα για την τοποθέτηση αντισηπτικών διαλυμάτων στις αίθουσες, καθώς και για τον αποτελεσματικό τους καθαρισμό.

Στις φετινές πανελλαδικές οι υποψήφιοι εξετάζονται σε δύο συστήματα. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το «σύστημα Γαβρόγλου», το οποίο προβλέπει την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, την αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών με το μάθημα της Κοινωνιολογίας, καθώς και την εισαγωγή του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» στη θέση του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα».

Ωστόσο, οι υποψήφιοι του 2019 που δίνουν ξανά εξετάσεις, μπορούν με επιλέξουν μεταξύ του «νέου» ή του «παλαιού» συστήματος.

Το πρόγραμμα και τα ειδικά μαθήματα

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 15/6, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ενώ την Τετάρτη 17/7 ακολουθούν τα Αρχαία Ελληνικά Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και τα μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Την Παρασκευή 19/6 θα εξεταστούν τα μαθήματα της Βιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και της Κοινωνιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ακολουθούν, την επόμενη εβδομάδα, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Λατινικά με το παλαιό σύστημα

Για τους υποψήφιους με το «παλαιό» σύστημα σημειώνεται ότι στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Τα ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, το πρώτο μάθημα εξέτασης είναι τα Αγγλικά (1/7) και ακολουθεί το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο (2/7 και 3/7, αντίστοιχα), ενώ στις 4/7 εξετάζονται τα Ιταλικά. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).

Τα τρία μουσικά μαθήματα εξετάζονται ως εξής: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων (10/7), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (11/7) και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (13/7). Τέλος, από Δευτέρα 29 Ιουνίου μέχρι και Παρασκευή 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα ΤEΦΑΑ.

Στη μάχη από την Τρίτη και τα ΕΠΑΛ

Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών θα ξεκινήσουν την Τρίτη (17/6) τις εξετάσεις οι μαθητές των ΕΠΑΛ, διεκδικώντας το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), που είναι επίσης μάθημα Γενικής Παιδείας. Θα ακολουθήσουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

Ξεκινήσαμε πολύ ωραία, πολύ αισιόδοξα και πολύ ψύχραιμα. Μέσα σε αυτό το αρνητικό δεδομένο του κορονοιού, τα παιδιά της τρίτης Λυκείου, κατά κάποιο τρόπο “ευνοήθηκαν”.

«Η ύλη είναι μειωμένη κατά 30%. Τα παιδιά πιο ξεκούραστα, πιο συγκεντρωμένα γιατί εξαναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι. Συγκεντρώθηκαν και διάβασαν περισσότερο», τόνισε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα.

Μιλώντας στο σταθμό της πόλης η κ. Γκίκα αναφέρθηκε και στις οδηγίες για την αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊου φέτος. Όπως τόνισε «υπάρχει απόσταση 1.5 μέτρο από μαθητή σε μαθητή. Έχουμε περισσότερα εξεταστικά κέντρα, περισσότερα βαθμολογικά κέντρα και περισσότερους επιτηρητές». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «έχουμε φροντίσει να υπάρχει σε κάθε εξεταστικό κέντρο ένας εκπαιδευτικός – υπεύθυνος για την περίπτωση ενδεχόμενου κρούσματος. Εάν κάποιο παιδί ή εκπαιδευτικός αισθανθεί άσχημα ή του ανέβει ο πυρετός, αμέσως τον απομονώνει αφού προφυλαχθεί ο ίδιος με γάντια και μάσκα, τον οδηγεί σε έναν ξεχωριστό χώρο και ειδοποιεί την οικογένεια και τον ΕΟΔΥ».

Κεραμέως: «Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά σας»

Ευχές για καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που αρχίζουν σήμερα, ευχήθηκε μέσω μηνύματός της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός συνεχάρη τους υποψηφίους για την προσπάθειά τους, η οποία, όπως ανέφερε, έλαβε χώρα φέτος υπό ιδιαίτερες συνθήκες.

Αναλυτικά, το μήνυμα της κ. Κεραμέως για την αυλαία των Πανελλήνιων εξετάσεων έχει ως εξής: «Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν σήμερα. Εύχομαι να πετύχετε όσα επιθυμείτε, να θέσετε τις βάσεις για τη μελλοντική σας σταδιοδρομία, να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας! Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας, που φέτος έλαβε χώρα υπό ιδιαίτερες συνθήκες εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Συγχαρητήρια και στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σας σε όλη αυτή την προσπάθεια, τους εκπαιδευτικούς σας, τις οικογένειές σας. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά σας!».

Τσίπρας: «Καλή επιτυχία» σε κάθε μαθήτρια και μαθητή

«Καλή επιτυχία» σε κάθε μαθήτρια και μαθητή για τις πανελλαδικές εξετάσεις, εύχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ένας σταθμός για να φτάσει η καθεμία και ο καθένας στον προορισμό που επιθυμεί στη ζωή. Το άγχος, η πίεση, τα ατελείωτα φροντιστήρια, οι θυσίες κάθε γονιού κρίνονται από σήμερα και για τις επόμενες 15 μέρες. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι», αναφέρει ο κ. Τσίπρας. «Εργαστήκαμε ώστε αυτό να αλλάξει, γιατί η Ελλάδα αξίζει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα εξαντλεί τα παιδιά της» σημειώνει και προσθέτει: «Και θα το αποκτήσει σε πείσμα όσων προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ανταγωνισμός και η βαθμοθηρία μεταξύ 18χρονων είναι προϋπόθεση αριστείας και προόδου».

Ο κ. Τσίπρας εύχεται «ολόψυχα καλή επιτυχία σε κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή», καλώντας τους να θυμούνται «πως ό,τι και να γίνει στις Πανελλαδικές, κανείς δεν θα σας στερήσει τη ζωή που θέλετε να ζήσετε». Συνοδεύει δε την ανάρτηση του με το τραγούδι «Ο προορισμός» του Φοίβου Δεληβοριά.

Κουτσούμπας: «Nα προχωράς μπροστά, κόντρα στα εμπόδια που σου ορθώνουν»

Μήνυμα του ΚΚΕ προς τους χιλιάδες υποψήφιους  των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων στέλνει σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Απευθυνόμενος στους μαθητές τονίζει χαρακτηριστικά «Φτάσατε ως εδώ κόντρα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πρώτα απ’ όλα, όμως, με φιλοδοξία για να πετύχετε τους στόχους σας. Και από αυτή τη δοκιμασία να κρατήσετε αυτό: σημασία έχει να προχωράς μπροστά κόντρα στα εμπόδια που σου ορθώνουν

Το μέλλον το κρατάτε εσείς στα χέρια σας, ό,τι και να καταφέρετε σε αυτές τις εξετάσεις. Και μπορείτε να κερδίσετε μια ζωή αντάξια των ονείρων σας. Η ελπίδα θα υπάρχει πάντα όσο οι νέοι θα αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Όσο θα σηκώνονται ακόμα κι όταν πέφτουν».
Ο κ. Κουτσούμπας ολοκληρώνει το μήνυμά του ευχόμενος «Καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα