back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέος κύκλος επαφών μετά τη συμφωνία Αθήνας – Ιταλίας για ΑΟΖ- Στο Παρίσι ο Νίκος Δένδιας

Διαβάστε επίσης

Στο Παρίσι θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν.

Οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν γύρω από θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πάρουν μάλιστα από κοινού μέρος και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων μέσω τηλεδιάσκεψης με στόχο να στείλουν από κοινού μήνυμα προς την Άγκυρα.

Οι τουρκικές προκλήσεις είναι, άλλωστε, ένα από τα θέµατα που πρόκειται να συζητηθούν στο πλαίσιο του Συµβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο είναι προγραµµατισµένο να πάρει µέρος και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, Μάικ Ποµπέο.

Τις επόμενες μέρες, 16-17 Ιουνίου, ο κ. ∆ένδιας πρόκειται να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ταξίδι του στο Ισραήλ. Εκεί θα έχει συνάντηση, µεταξύ άλλων, και µε τον νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Γκάµπι Ασκενάζι.

Την ερχόμενη Πέµπτη 18 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Αίγυπτο για επαφές µε την ηγεσία του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ με βασικό θέμα την οριοθέτησης ΑΟΖ µεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που έχει αποκτήσει ένα νέο «μομέντουμ» μετά την πρόσφατη ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ.

Στην περίπτωση αυτή βέβαια δεν αναμένεται κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη, καθώς η κατάσταση με την Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα «πολύπλοκη» με τον υπουργό Εξωτερικών να παραδέχεται σε συνέντευξη του (Πρώτο Θέμα) ότι «στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να υπογράψουμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο στο πρότυπο αυτής που συνομολογήσαμε με την Ιταλία, δηλαδή μία συμφωνία στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο δεν είναι εύκολη» για να προσθέσει ότι «κάθε διαπραγμάτευση έχει τις ιδιαιτερότητες της. Υπάρχει αμοιβαία βούληση, όχι όμως απαραίτητα και ταυτόσημες απόψεις. Γι’ αυτό άλλωστε διεξάγεται η διαπραγμάτευση προκειμένου οι πλευρές να καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή, που θα κριθεί συμφέρων εκατέρωθεν. Σε κάθε περίπτωση θεμέλιος λίθος είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που κατοχυρώνει το δικαίωμα των νησιών εξ ίσου με τα ηπειρωτικά εδάφη σε θαλάσσιες ζώνες, δεν εμποδίζει όμως αποκλίσεις από την απόλυτη τήρηση της μέσης γραμμής μεταξύ αντικείμενων ακτών, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί συνολικά συμφέρον για μια χώρα. Ευελπιστώ ότι στην επίσκεψή μου στην Αίγυπτο στις 18 του μήνα θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη βήμα προς το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα