back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Μ. Δερμιτζάκης στον Αθήνα 9.84: Η έρευνα στην Ελλάδα έχει αρκετά προβλήματα

Διαβάστε επίσης

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του, σε κορυφαία θέση πανεπιστημιακού ιδρύματος, καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός του εμπιστεύθηκε την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη της Καινοτομίας.

«Σε έναν ιό ο οποίος είναι άγνωστος, η έρευνα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας αντιμετώπισής του. Στόχος μας είναι να παράγουμε γνώση σε πραγματικό χρόνο κι αυτή η γνώση να περνάει στην συνέχεια στον κλινικό χώρο για να βελτιωθούν οι τρόποι θεραπείας».

Η έρευνα στην Ελλάδα σημειώνει «έχει αρκετά προβλήματα, υπάρχει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό αλλά υπάρχουν πολλά δομικά προβλήματα».

«Παραδοσιακά, η έρευνα δε θεωρείται προτεραιότητα, η έρευνα έχει συνδυαστεί με επιχειρηματικότητα, το οποίο είναι ένα θέμα που πρέπει να το κοιτάξουμε. Άλλο η έρευνα, που αποτελεί μέρος μιας φαρμακευτικής εταιρείας ή μιας εταιρείας τεχνολογίας για να βγει ένα συγκεκριμένο προϊόν και άλλο η παραγωγή γνώσης ώστε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο της γνώσης για να πάει μετά μια εταιρεία να κάνει την παραγωγή».

Όσον αφορά στην δική του ερευνητική δραστηριότητα ο καθηγητής Δερμιτζάκης διακρίνει δύο πλευρές. Η μία είναι η βασική έρευνα «περιέργειας» που μελετάμε το DNA και προσπαθούμε να καταλάβουμε τις μεταλλάξεις που έχουν διάφοροι άνθρωποι και τι λειτουργικό αποτέλεσμα έχουν στα κύτταρα. Το δεύτερο κομμάτι είναι να πάρουμε αυτή την πληροφορία και να τη «μεταφράσουμε» σε στρατηγικές, που έχουν να κάνουν με την υγεία.

Στην περίπτωση του κορονοϊού, καταλήγει ο καθηγητής μελετάμε για να καταλάβουμε πώς η γενετική ποικιλομορφία, οι συγκεκριμένες γενετικές κυρίως μεταλλάξεις, σχετίζονται είτε με την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος, είτε με την πιθανότητα να έχει σοβαρή εξέλιξη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα