back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επανενώνεται τμήμα γλυπτού στο Μουσείο της Ακρόπολης

Διαβάστε επίσης

Τη μεταφορά στο μουσείο της Ακρόπολης, τμήματος γλυπτού ανδρικής κεφαλής που έχει αποδοθεί από τους επιστήμονες στην βορεια ζωφόρο του Παρθενώνα και αυτή την στιγμή εκτίθεται στην περιοδική έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ανακοίνωσε η υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Λίνα Μενδωνη κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου για τα 11 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η μεταφορά αυτή είναι μία κίνηση που αφενος μεν δηλώνει από μέρους της Ελλάδας την σταθερή πρόθεση για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα και αφετέρου συμβολίζει μια αλλαγή στη νοοτροπία μεταξύ των μουσείων. Η κυρία Μενδώνη αναφερόμενη στον αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δήλωσε: «Είναι η κατάλληλη στιγμή το βρετανικό μουσείο να αποδείξει ότι δεν είναι ένας αποικιοκρατικός μουσειακός οργανισμός του 19ου αιώνα αλλά προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στην διεθνή ηθική που αφορα σήμερα την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών».

Ετήσιος απολογισμός για το Μουσειο της Ακρόπολης

1.290.000 επισκέπτες είχε το μουσείο της Ακρόπολης κατά τον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας του, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δημήτρης Παντερμαλής κατά την συνέντευξη τύπου για τον ετήσιο απολογισμό του οργανισμού.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 επισκεψιμότητα ήταν εξαιρετικά υψηλή ωστόσο το πρώτο εξάμηνο του 2020 πριν το κλείσιμο του μουσείου υπήρξε σοβαρή μείωση επισκεπτών η οποία όμως σχετίζεται και αποδίδεται στις διαστάσεις της πανδημίας παγκόσμιος. Ο κος Παντερμαλής χαρακτήρισε γερό χτύπημα το κλείσιμο του μουσείου στις 14 Μαρτίου, ωστόσο παραθέτοντας στοιχεία σημείωσε ότι υπήρχε η ήδη μειώση επισκεψιμότητας από τις αρχές Μαρτιού της τάξεως του 84%.

Κατά το τρίμηνο που το μουσείο έμεινε κλειστό μέρος του προσωπικού και συνεργάτες λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας προχώρησαν στην πραγματοποίηση προγραμματισμένων εκθεσιακών εργασιών, σε συντήρησεις, σε επισκευές και σε εργασίες εις βάθος καθαριότητας.

Βασικός μουσειακός στόχος για τα επόμενα χρόνια θα είναι η έκθεσιακή αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός της παρουσίασης των δύο μεγάλων αρχαίων ναών της Ακρόπολης του πρώτου Παρθενώνα του λεγόμενου Εκατομπέδου και του αρχαίου ναού που είναι Πρόδρομος του Ερεχθείου.

Τέλος ανακοινώθηκε από την υπουργό πολιτισμού ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή του γενικού διευθυντή του μουσείου μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Το ψηφιακό μουσείο

Ολοκληρώθηκε το δυναμικό πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» που εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020 του ΕΣΠΑ.

Η νέα ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε έναν σύγχρονο πολυγλωσσικό ιστοχώρο, που αποτελεί οργανικό κομμάτι της επικοινωνιακής, εκπαιδευτικής και μουσειολογικής στρατηγικής προσέγγισης των διαφορετικών ομάδων κοινού στις οποίες απευθύνεται το Μουσείο. Το ελληνικό και διεθνές διαδικτυακό κοινό μπορεί να περιηγηθεί στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και να γνωρίσει τις συλλογές του, σε πρώτη φάση τα 2.127 εκθέματα της μόνιμης έκθεσης. Επιπλέον, μια ειδική ιστοσελίδα με διασκεδαστικά παιχνίδια και ευφάνταστα βίντεο απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά.

Στο πλαίσιο του έργου ψηφιοποιήθηκαν 496 ημερολόγια ανασκαφής, 110.000 φωτογραφίες, 18.410 δελτία καταγραφής και 7.500 δελτία συντήρησης κινητών ευρημάτων, ενώ φωτογραφήθηκαν 550 αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης και έγινε τρισδιάστατη σάρωση σε 60 γλυπτά. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν 23 ψηφιακές εφαρμογές για τον φυσικό χώρο του Μουσείου ή/και το διαδίκτυο.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα