back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας – Στο επίκεντρο η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Διαβάστε επίσης

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τεχνικό κλιμάκιο με κύριο στόχο να συνεχιστούν και ενδεχομένως να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για την υπογραφή μιας συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Η Αθήνα κρατά χαμηλά τον πήχυ σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με το Κάιρο καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια οποιαδήποτε συμφωνία, ωστόσο δεν αποκλείει μια μερική οριοθέτηση, αν πληρούνται συγκεκριμένοι όροι.

Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο χαρακτηρίζονται πάντα νομικά και πολιτικά «πολύπλοκες» καθώς έως τώρα ένα από τα βασικά «αγκάθια» ήταν η επήρεια του Καστελλόριζου με το Κάιρο να αποφεύγει να μια τελική λύση που θα προκαλούσε ρήξη με την Άγκυρα. Ένα ακόμα θέμα αποτελεί και η επήρεια της Κρήτης και των δύο μικρών νησιών στα νότια.

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της Λιβύης ωστόσο ευνοούν μια απρόσκοπτη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας – Καϊρου.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο κ Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι πριν συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ αλ Σούκρι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα